Brittisk biskop omprövar

Vänner,

”biskopen av Middlesbrough, Terence Drainey, efterlyser en radikal omprövning av den mänskliga sexualiteten som skulle kunna leda till en utveckling av kyrkans undervisning på områden som preventivmedel, homosexualitet, skilsmässa, omgifte , samboförhållanden och kvinnans roll i kyrkan.”

http://www.thetablet.co.uk/news/544/0/england-and-wales-bishops-give-voice-to-radical-hopes-for-vatican-s-synod-on-the-family

Biskopen  av Trier, Stephan Ackerman, har tidigare gjort ett liknande uttalande:

”Att förklara ett andra äktenskap efter en skilsmässa för en evig och dödlig synd och att under inga omständigheter tillåta omgifta och skilda personer att ta emot sakramenten är inte till någon hjälp. Här behöver vi biskopar komma med förslag. Vi måste stärka människors känsla för ansvar och sedan respektera deras samvetsbeslut.” (min översättning)

http://www.katolskvision.se/blog/?p=12286

Ju fler som tar mod till sig och säger sitt hjärtas och sin övertygelses mening, desto fler kommer att våga göra det, tror jag. Vad tror du?

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Brittisk biskop omprövar

  1. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    En viktig orsak till att jag är positiv till Franciskus är att han accepterar FRISPRÅKIGHET av katolska företrädare typ biskopar och kardinaler.

    Det han därigenom i praktiken gör är att VINGKLIPPA makten hos TROSKONGREGATIONENS prefekt fn kardinal Müller.

    Fram tills nu har det funnits en skräck hos katolska företrädare att bli föremål för rannsakning av vår tids INKVISITION.

    Det har ju liksom funnits i katolska kyrkans gener att vilja ha fullständig kontroll på läget genom att när det begav sig till och med bränna AVVIKARE på bål och när detta inte längre var förenligt med katolsk vett och etikett så fick man nöja sig med att tysta avvikaren genom brännmärkning på andra effektiva sätt.

    Högste ledaren är den som skapar det klimat som ska råda och utifrån detta sker saker.

    Franciskus har skapat ett varmare klimat och då kan per automatik andra saker ske än under B16 istid för att uttrycka det lite enkelt.

    Jämför med biskop Anders som ryckte ut med blixtens hastighet och offentligt brännmärkte KV.

    Genom detta skapade han ett klimat där han markerade att det inte var OK att ENS önska sig sig en förändring inom katolsk lära.

    Biskop Anders behövde inte göra mer än att gå ut på hemsidan. Resten tog präster och gräsrötterna hand om ………

    ”Ju fler som tar mod till sig och säger sitt hjärtas och sin övertygelses mening………”

    Gert det bästa är att det förhoppningsvis inte längre ska behövas MOD att inom katolska kyrkan ”säga sitt hjärtas och sin övertygelses mening.”……….då jag uppfattar att detta är synonymt med SAMVETSFRIHET……som ju alltid varit en katolsk dygd i TEORIN och kanske också NU kan bli det i PRAKTIKEN !!!!

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag håller med om att samtalsklimatet blivit bättre – på en del håll. Men det är fortfarande långt från ord till handling.
    Men om man ser till kyrkans situation på kontinenten, med katastrofal prästbrist, hög medelålder bland prästerna, mycket impopulära församlingssammanslagningar och allt glesare i kyrkbänkarna, så kanske det blir verkligheten som till sist fäller avgörandet.
    Beträffande vårt eget stift så låter jag det vila i frid.

    Gert

  3. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    ”jag håller med om att samtalsklimatet blivit bättre – på en del håll.”

    Bra att du nyanserar !

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *