Marcus Birro ”går i alla möjliga kyrkor och trivs jättebra med det”.

Marcus Birro i Gomorron Sverige berättar

-Du är bekännande eller sökande katolik .

– En kombination av detta.

-Du kallar dig katolik men du är fortfarande med i svenska kyrkan ?

-Ja det är mer för att jag ännu inte hunnit gå ur.

-Du tänker göra det ?

-Ja jag ska hitta ett bra tillfälle bara.

-Men du går i andra kyrkor också

-Ja jag går i alla möjliga kyrkor och jag trivs jättebra med det

-Vilka då ?

-Jag går i svenska kyrkan och jag går i Pingstkyrkan , vi är ute och turnererar nu i pingstkyrkor, jag hälsar på i Livets Ord ibland och jag går på katolska mässor.

-Men det kan du göra som katolik också ?

– Nja det blir svårare att ta nattvard i andra sammanhang när jag sedan blir katolik, men jag tycker om att röra mig fritt, där Gud är där trivs jag bra.

-Men du planerar att konvertera ?

– Ja det finns en sådan plan men den ligger längre fram i framtiden

http://www.svtplay.se/klipp/1890879/paven-ett-ar

// Irène

PS Det är bara att gratulera Marcus Birro som bara  GÖR , hur SJÄLVKLART som helst dvs ”går i alla möjliga kyrkor och tar nattvard och trivs jättebra med det” !

Man skulle kunna säga att Marcus Birro VÅGAR dvs göra det som i katolska kyrkan anses som JÄTTEFULT dvs äta från det ”andliga smörgåsbordet ” dvs ta för sig och plocka av det som man kyrkligt tycker är godast………..

Det sensationella är att det inte blir någon gängse utryckning från någon katolsk besser-wisser företrädare som får omgivningen att förstå det icke  rumsrena med ett sånt beteende.

Ska bli spännande att se och höra  om Marcus Birro hittar ett bra tillfälle ”längre fram i framtiden” att ”simma över Tibern” …..eller om han insett att han har det som bäst som han har det   dvs kvarstanna som bara ”bekännande och sökande katolik” dvs inomkatolskt redan betraktas som katolik och användas till att  representera katolska kyrkan  utåt och tex hjälpa till att förfasa sig över blivande ärkebiskopen och samtidigt kunna ”gå i alla möjliga kyrkor och ta nattvard och trivas jättebra med det”.

Ty om sanningen ska  fram -vad finns för fördelar att ”simma över Tibern” för någon som  trivs  ”att röra sig fritt mellan olika nattvardsbord ”och samtidigt redan har förmånen att kunna anses som katolik………?

Jag har full förståelse att ”planen att konvertera ligger längre fram i framtiden……..”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Marcus Birro ”går i alla möjliga kyrkor och trivs jättebra med det”.

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag säger som Marcus Birro: Där Gud är där trivs jag bra. Sen blir det nog ändå i olika sammanhang, men vad gör det?
    Varför det skulle bli svårare för honom att ta emot kommunionen i andra kyrkor om han konverterar kan jag inte förstå. Det är bara att fortsätta.
    Jag gör det. Många andra gör det. Vi mår inte illa, tvärtom. Ju fler som vägrar splittring och som vägrar ställa upp som knektar i detta aldrig avslutade inomkristna religionskrig, desto bättre.

    Gert

  2. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    Vet inte om jag var otydlig men jag menar precis som du och Marcus Birro: ”Där Gud är där trivs jag bra.”

    Min poäng var att detta hittills inte varit rumsrent att säga för en katolik.

    ”Varför det skulle bli svårare för honom att ta emot kommunionen i andra kyrkor om han konverterar kan jag inte förstå. Det är bara att fortsätta.”

    Nja lite mer komplicerat är det. Det är därför jag spetsade till det hela.

    Marcus Birro är en offentlig person -liksom du är en offentlig person.

    Skillnaden är att du av stiftsledningen anses som dissident………redan ……alltså redan innan du öppet deklarerar att det för en katolik är OK att gå till andras nattvardsbord……

    Så länge inte ”Birro simmar över Tibern” så länge BEHÖVER alt MÅSTE inte stiftsledningen
    ingripa.

    När /om den nu så katolskt OMHULDADE BIRRO (som så katolskt KORREKT förfasat sig över den blivande ärkebiskopen) ”simmar över Tibern” och då fortsätter att skryta med att ”gå i
    alla möjliga kyrkor och ta del av deras nattvarsdbord och trivas jättebra med det” ………då kommer saken i annat läge.

    Med katoliken Birro blir frågan offentlig !

    Får en romersk-katolik gå till nattvard i andra kyrkor och samfund ?

    Biskop Anders kommer att tvingas ut på banan ……..

    Det ska bli hur spännande som helst att få uppleva ……

    // Irène

    PS Gert när jag lyssnar på Birro så tror jag att han förstått att om han som offentlig person konverterar till katolska kyrkan så innebär detta att han inte längre utan vidare kan gå till nattvard i andra kyrkor. Naturligtvis kan han bryta mot detta förbud. Men kommer han då bli lika poppis hos stiftsledningen ? Birro gav indirekt uttryck för att det är en knepig valsituation han hamnat i.
    Han vill ju å ena sidan få alla möjligheter att i så många sammanhang som möjligt figurera i media som en i Stiftets ögon representativ katolik. Och å andra sidan vill han värna sin FRIHET som kristet troende.
    Denna ekvation kommer inte att gå ihop om han ”simmar över Tibern.”

  3. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag tror inte stiftsledningen kommer att anse sig tvungen att ingripa. Hur skulle det gå till? Frågar man biskop Anders om han tillåter interkommunion, så svarar han nej. Han anser sig tvingad att göra det. Vad han innerst inne själv anser vet jag inte.
    Men om man inte frågar, så tolererar han det. Det är klassisk katolsk metodik. Principerna är framför allt viktiga i offentligheten och för den katolska husfridens skull. Det som sker i tysthet mäts med andra mått.
    I någon mån är detta ett alldeles nödvändigt förhållningssätt. Men drivs det för långt utvecklas dubbelmoral och hyckleri.
    Min poäng med så kallad ”vild” interkommunion är att den är nödvändigt för att driva utvecklingen framåt. Interkommunion kommer aldrig att börja med ett offentligt tillstånd. Till det är de konservativa och revirbevakarna alldeles för starka. Alltså måste vi underminera den mark de står på.

    Gert

  4. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    ”Alltså måste vi underminera den mark de står på.”

    Vi är helt överens.

    MEN

    Jag vidhåller att om Birro ”simmar över Tibern” och i olika morgonsoffor i TV VIDHÅLLER en rättighet att tillämpa interkommunion så kommer saker och ting i annat läge.

    Birro är ju intressant ur den aspekten att han när det gäller synen på interkommunion står han ju ”oss” refomkatoliker närmare än den konservativt boktstavstrogna katolikvarianten som representerades av Clara Cavallin i Gomorron Sverige. Hon har nog inte ens tänkt tanken att det överhuvudtaget skulle kunna vara möjligt att gå till nattvard i svenska kyrkan. Hon var ju rörande i sin ambition att vilja behålla Status Quo ännu mer än till och med Franciskus själv…….

    ”jag tror inte stiftsledningen kommer att anse sig tvungen att ingripa. Hur skulle det gå till?”

    Svar Genom att sluta använda sig av Birro som REPRESENTATIV katolik I MEDIA i kombination med att låta någon katolsk chefsideolog typ Anders Piltz offentligt i media tala om hur det EGENTLIGEN förhåller sig med tingens ordning här i världen……

    Ty om stiftsledningen inte gör det – dvs att ingripa kan ibland manifesteras genom att INTE INGRIPA – ja då har VI REFORMKATOLIKER vunnit en jätteseger. Det betyder ju i praktiken att det är FRITT FRAM FÖR ALLA KATOLIKER att ”gå i alla möjliga kyrkor och trivas jättebra med det.” OBS ! Utan att för den skull behöva känna oss som dåliga katoliker i Stiftsledningens ögon !!!!!

    Och i så fall är vi alla reformkatoliker Marcus Birro ett stort tack skyldiga !

  5. Krister Janzon skriver:

    En intervju med Marcus Birro om hans nya bok, syn på bibeln, med mera.
    I TV4 den 13 mars.
    Ca 10 minuter lång, den vara talande på många sätt, tycker jag. Och jag uppskattar mest Marcus Birro, bl a för hans rättframma och raka stil.

    http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/marcus-birro-sverige-%C3%A4r-inte-sekulariserat-2574846

    Krister

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *