En förlorad strid

Vänner,

det ser ut att bli en intressant konflikt mellan biskopar och kardinaler när höstens synod skall behandla frågan om sakrament för frånskilda och omgifta.

Kardinal Burke chef för den påvliga äktenskapsdomstolen säger nej:

http://ncronline.org/news/faith-parish/burke-warns-against-simplifying-annulments-false-mercy

De tyska biskoparna säger ja:

http://www.thetablet.co.uk/news/568/0/german-bishops-to-lobby-for-new-approach-to-divorce-and-remarriage

Jag tror frågan tack och lov är förlorad för kyrkans makthavare. När det gäller äktenskap och skilsmässor lever katoliker inte annorlunda än andra människor. De vill allt och gör sitt bästa. Några lyckas, andra misslyckas. Det klokaste biskoparna kunde göra vore att respektera människors vilja att göra bästa möjliga av livet, inklusive framgångar och motgångar.

När det gäller äktenskap, familjeliv och sexualitet har ingen kunskap större vikt än praktisk erfarenhet. Biskoparna saknar detta, får man förmoda, och borde därför begränsa sin lust att  bestämma över hur människor med den praktiska erfarenheten skall leva sina liv.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på En förlorad strid

  1. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    Jag tycker mig se ett mönster utkristalliseras. Större frispråkighet tillåts och uppbackning av mer liberala läs barmhärtiga biskopar sker som nu senast av biskopen av Nottingham Malcolm Mc Mahon som blivit utnämnd till ärkebiskop av Liverpol. Mc Mahon är känd för sin liberala hållning till till celibat.

    http://religion.orf.at/stories/2637580/

    Samtidigt har ju Franciskus satt Burke på plats genom att markera att han inte vill ha honom med i Påvliga biskopskongregationen där Burke förmodligen sett sig som självskriven.
    Och genom att Franciskus tillåter all den kritik som senaste tiden från olika håll riktats mot kardinal Müller så har Müllers auktoritet förhoppningsvis undergrävts så pass mycket att det bara blir pinsamt om han inte självmant avgår.

    Kanske bara ett önsketänkande……….men man vet aldrig……Jag kan bara inte tänka mig att Gud den barmhärtige är nöjd med kyrkliga MÄNNISKOPLÅGARE som Burke och Müller…….

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *