Sprickor i Vatikanen mellan Franciskus och L’ancien régime alltmer påtagliga

Elisabeth Schüssler Fiorenza vid sitt Sverigebesök 2013 med Jayne Svennungsson, docent i systematisk teologi vid Teologiska Högskolan i Stockholm.

National Catholic Reporter speglar i sin artikel

”Cardinal Kasper, the ’pope’s theologian,’ downplays Vatican blast at U.S. nuns”

http://ncronline.org/news/vatican/cardinal-kasper-popes-theologian-downplays-vatican-blast-us-nuns

på ett illustrativt sätt sprickan mellan Franciskus och kurian, som blir alltmer påtaglig och svår att dölja. I artikeln om Kardinal Kaspers uttalande om kardinals Müllers attack på de amerikanska ordenssystrarna blir det uppenbart hur motsättningarna alltmer ökar   mellan Franciskus och den förre påvens handplockade prefekt för Troskongregationen kardinal Müller.  Kaspers uttalande blir indirekt också  kritik mot USA biskopskonferens som är präglad och sammansatt under kardinal Burkes starka inflytande. Och även kardinal Burke tillhör B16 omsorgsfullt handplockade Vatikanmän.

NCR skriver hur ”tyske kardinal Kasper, som har kallats påvens teolog har uttalat sig angående Vatikanens kritik av de amerikanska ordenssystrarna. Kasper beskriver kritiken som uttryck för den ”snäva” syn som den romerska kurian tenderar att inta. Kasper tillade att ”USA katoliker inte behövde oroa sig alltför mycket.”

Nytt angrepp på de amerikanska systrarna

”Jag  betraktas också som suspekt” tillade Kasper med ett skatt under ett framträdande i måndags på Fordham University.

Det är främst Elizabeth Johnson som är måltavlan för kardinal Müller. Nu säger kardinal Kasper om henne och en annan för hierarkin kontroversiell teolog Elisabeth Schüssler Fiorenza ”att han känt båda dessa teologer i åratal och uppskattar dem båda.

Kasper tillade att kritiken mot Johnson ”inte är en tragedi och att den kommer gå över”. Kasper gjorde jämförelse med Thomas av Aquino, ” som idag är ansedd som en av kyrkans största teologer men som under medeltiden fördömdes av sin biskop och i åratal levde i skuggan. ”

”Hon (läs Johnson) är i gott sällskap!” sade Kasper.

// Irène

PS  Sprickor i Vatikanen mellan Franciskus och L’ancien régime dvs kurian med B16 handplockade Vatikanmän blir som sagt alltmer påtagliga och uppenbara. 

En  annan av dessa  handplockade Vatikanmän – den fd statsskreteraren Tarcisio Bertone – förargar Franciskus med att efter  sin avgång vilja installera sig i ett oerhört  lyxuöst nytt hem.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/10777482/Cardinals-vast-luxury-apartment-in-Vatican-angers-Pope.html

Roligt att Signum fångar upp NCR artikel på ett positivt sätt.

http://signum.se/kardinal-kasper-tonar-ned-kardinal-mullers-bredsida-mot-ordenssystrar-i-usa/

Tilläggas bör dock att ingen av SignumMÄNNEN ansträngt sig att få träffa den katolska feminstteologen Elisabeth Schüssler Fiorenza då hon varit på besök i Sverige – inbjuden i icke-katolska sammanhang.

Elisabeth Schüssler Fiorenza ”In memory of her”

Varför inte inbjuda någon känd KATOLSK feministteolog från USA till Sverige? Eller någon företrädare för LCWR ?

Finns en spricka också mellan ”kurian på BÄ” och dess ”snäva” alternativt ”inskränkta”syn på tingens katolska ordning och jesuiternas  syn ?

Det är lätt att tro utifrån  att Katolskt Magasin och dess chefredaktör av BÄ är satta att måla upp en katolsk ”geocentrisk” världsbild  med  jorden …. jag menar Vatikanen i Universums mitt……

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Sprickor i Vatikanen mellan Franciskus och L’ancien régime alltmer påtagliga

  1. Irene Nordgren skriver:

    Läs här om de fortsatta turerna mellan LCWR och Troskongregationen och dess prefekt kardinal Müller.

    ”LCWR on accusations: ’Communication has broken down’; ’mistrust has developed’

    http://ncronline.org/news/vatican/lcwr-accusations-communication-has-broken-down-mistrust-has-developed

    // Irène

    PS Så pinsamt av Vatikanen ………Borde inte Müller istället ägna sina krafter åt att jaga pedofilpräster istället för hängivna katolska ordenssystrar som föredrar att ARBETA praktiskt på fältet framför att stå i talarstolar och propagera mot homosexuella och mot preventivmedel och mot abort i situationer där nöden inte har någon lag……

  2. Samuel Johansson skriver:

    Irène.

    ” Sprickor i Vatikanen mellan Franciskus och L’ancien régime dvs kurian med B16 handplockade Vatikanmän blir som sagt alltmer påtagliga och uppenbara.”

    Sprickorna visar sig på många sätt mellan påven och Ratzingers ”handplockade Vatikanmän”. Precis som Johannes Paulus har Franciskus erkänt namngivna historiska synder och nu är en ny synd av historiska dimensioner på väg att begås: Troskongregationens prefekts sätt att bemöta – eller snarare inte möta – ordenssystrarna i LCWR:s ledning i deras försök att integrera tro och förnuft. Kardinal Müller saknar helt den barmhärtighet och ”culture of encounter” som Franciskus gjort till sitt signum. Likaså saknar Müller den vision av trons och vetenskapens ömsesidiga befruktning som Johannes Paulus artikulerade. Vilket framgår av NCR:s rapportering och analys.

    NCR:s publisher Thomas Fox skriver: ”LCWR vision builds on John Paul II initiative”. Gamle påven bad Galileo om förlåtelse och gjorde upp med Kyrkans fiendskap mot vetenskapen: ”Hoping to avoid such reactive mistakes in the future, he went on to say he wanted more than a truce, a mere ”two worlds” strategy; rather, discoveries in the natural sciences needed to be imaginatively confronted, interpreted philosophically and theologically.” Så långt Fox.

    LCWR-systrarnas intellektuella brottning med koncept som Hubbard Marx ”conscious evolution” kan sägas ha sitt upphov i JPIIs välkomnande omfamning av vetenskapen. Vilket inkvisitorerna Müller och Sartain vägrar begripa. Genom att uppfatta samtiden och framtidens forskning som ett hot mot tron gör de systrarna och hela Kyrkan en stor otjänst och orättvisa. Vi ser ju redan hur människan är på väg att ta kontroll över genetiken och därmed evolutionen och så öka behovet av att förstå evolutionens potential och människans moraliska ansvar för sina val inom genetic engineering.

    Som gammal vetenskapsfientlig inkvisitor äger Müller ingenting av systrarnas vidsynthet.

    Samuel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *