Tidens tecken

Vänner,

Signum har publicerat en artikel av den brittiska katolska feministteologen Tina Beattie med rubriken ”Att tyda tidens tecken” – kvinnans roll i kyrkan.

Tyvärr finns ingen möjlighet att länka till artikeln, så jag får nöja mig med ett citat:

”Vad kvinnor begär är inte att bli placerade på en piedestal som vackra och livlösa statyer – dyrbara och bräckliga utsmyckningar som i tysthet pryder kyrkan – utan att tillåtas att helt och fullt spela en likaberättigad roll i detta tilltrasslade, glada och risktagande trosäventyr som Franciskus ser som kyrkans kallelse.

Att tyda tidens tecken i dag betyder att sträva efter att övervinna historiska orättvisor mot kvinnor genom att öppna vägen för dem att delta i kultur, religion och samhälle på ett fullständigt och likaberättigat sätt.”

Kanske är det ett tidens tecken att Signum publicerar något sådant, vad tror ni?

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Tidens tecken

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Gert,
    Nog har väl Signum publicerat lite mer ledningskritiska artiklar förut, det nya är nog att redaktionen inte känner att man måste ”balansera” Tina Beatties artikel med t.ex. en mer konservativ ledare.
    Det borde vara självklart att kvinnor ska ha lika stort inflytande som män i kyrkan men där har Franciskus en hel del kvar att bevisa, så vitt jag kan bedöma.
    Anneli

  2. Irene Nordgren skriver:

    Gert och Anneli

    Sverige har ju inte precis de mest framåt jesuiterna i världen så försiktiga Signum tar aldrig några risker men Tina Beattie anses nog nu helt rumsren……

    Sedan Franciskus tillträdde har inte Müller vågat sig på henne …….

    Tina Beatties artikel är helt strålande. En kvinnlig katolsk professor och yrkesteolog – tillika maka och mor ……inte undra på att resultatet blir outstanding.

    Har någon någonsin hört någon manlig celibatär katolsk yrkesteolog bry sig om MÖDRADÖDLIGHETEN i världen ?

    Inte jag i alla fall……

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Irène och Anneli,

    jag har funderat länge på era svar. Kanske är jag inte tillräckligt uppdaterad. Men jag tycker ändå att Tina Beatties artikel är anmärkningsvärd i Signum. Fram till sista stycket vill säga. Då är det som om hon lägger till några försonliga meningar som kan sägas ta udden av det hon tidigare skrivit.
    Att det finns många uppgifter för kvinnor i kyrkan är det väl ingen som bestrider. Men frågan är inte om kvinnor kan få fler uppgifter, utan om kvinnor skall behandlas på lika villkor med män eller inte?
    Det vore intressant om Signums redaktion tog upp denna fråga till diskussion.

    Gert

  4. Pingback: Beattie sent än aldrig i Signum – Tina tyder tidens tecken | Rebella undrar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *