Helmut Schüller om kyrkans nutid och framtid

Vänner,

Den österrikiska radion presenterade häromdagen en stor intervju med Helmut Schüller, initiativtagare till  kyrkoherdeinitiativet och dess upprop till olydnad:

http://religion.orf.at/stories/2653124/

En av frågorna gäller hur mycket tid det finns innan det hopp om förändring som valet av Franciskus resulterat i bytts i resignation om ingenting konkret sker:

Fråga: ”Föreställer ni er en konkret tidshorizont?

Svar: Jag tror det som mest handlar om tre till fyra år. Sedan blir det allvar. På sikt kommer människorna att förlora energin. Om detta pontifikat slutar utan klara tecken på förändring, så kommer människornas förväntningar att slå om i resignation. Jag tror att vi just nu har en avgörande möjlighet (ett tidsfönster).

På en annan fråga ger Helmut Schüller sin personliga syn på makarna Heizers privata mässfirande utan präst:

Fråga: Hur ställer ni er personligen till privata mässor?

Svar: Med det har jag inga principiella problem, men för mig är eukaristin i församlingarna viktigare. Där ser jag den stora framtidsfrågan. Men jag skulle inte rekommendera andra liknande aktioner eftersom man därmed, som vi har sett, kan försätta sig i ett farligt läge. (min översättning).

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Helmut Schüller om kyrkans nutid och framtid

  1. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    Den universella katolska kyrkan består DE FACTO av en mångfald olika uppfattningar och åsikter om tingens kyrkoordning.

    Varför kan inte katolska företrädare i Stockholms katolska Stift BEJAKA detta faktum istället för att mörka att Helmut Schüller finns och har en stor mängd anhängare TVÄTTÄKTA KATOLIKER……

    Schüllers sätt att se på och kommentera exkommunikationen är EXEMPLARISKT i motsats till hur det räddhågsna nordiska uttalandet från de nordiska DOMESTICERADE reformrörelserna kan betecknas.

    Tänk om Helmut Schüller skulle inbjudas att komma till Sverige av Newmaninstitutet………

    Vicken grej…..!

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *