Stort mod med groteska konsekvenser

Vänner,

Greg Reynolds, katolsk präst i Australien, får räkna med att bli avskedad sedan han i tre predikningar tagit ställning för kvinnliga präster. Många tycker som Reynolds, få delar hans mod.

http://www.theage.com.au/victoria/catholic-priest-risks-his-future-by-calling-for-women-clergy-20101118-17zb3.html

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 svar på Stort mod med groteska konsekvenser

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Det är inte många katolska präster som jag känner respekt för, men Greg Reynolds mod och civilkurage är imponerande! En helt vanlig församlingspräst som följer sitt samvete:
    ”I believe certain women are being called by God to the ministerial priesthood, and our official church is obstructing the work of the Holy Spirit. I feel I can no longer sit back and remain silent.”

    Han visste konsekvenserna redan innan artikeln publicerades, offentlig kritik av RKK:s syn på kvinnliga präster skulle leda till att han avsätts. Trots att Reynolds i och med detta går en osäker framtid till mötes så följer han sitt samvete.

    Glad 1:a advent till er alla, det kanske trots allt finns något att se fram emot!
    /Anneli

  2. Mia skriver:

    Sticker man ut hakan och uttalar sig stick i stäv mot det som – med rätta – är kyrkans sanna lära, så skall man också ha sparken. Tur att man fortfarande inom Kyrkan vågar stå emot enfaldiga lekmäns och förvillade prästers populistiska villfarelser.

  3. Krister Janzon skriver:

    Mia,

    Jag hittar dig inte tidigare under bloggen.
    Jag kommer att skriva till din uppgivna e-adress och vill då ha ett svar
    därifrån som visar att du är en riktig person. Din kategoriska skrivning
    får mig att vilja kontrollera. Inte vem du är – du får vara anonym – men att du är.
    Bästa hälsningar,
    Krister Janzon, moderator

    PS Om jag inte får ett svar på mitt mejl, så kommer jag radera dina kommentarer,
    för brott mot Kommentarsreglerna.

  4. Krister Janzon skriver:

    Bäste ”Voltaire”,

    Enlilgt vår svenska nationalencyklopedi (NE) så är det sannolikt kyrkan du avser,
    men själv skulle du ”bara” ha avsett vidskepelser. Hur var det med detta?

    ”Krossa den skändliga!”, franska Écrasez l’infâme!, ett av Voltaire ofta använt uttryck. Härmed avsågs sannolikt kyrkan, även om Voltaire sökte göra troligt att det åsyftade vidskepelsen.

    Det senare skulle räcka långt, tycker jag.

    Ber att få tacka för för din breda satir
    Candide, en läsning för alla tider, jag läste den som gymnasist.

    For ever, Krister

  5. Irène Nordgren skriver:

    Krister

    Att skilja på kyrkan (Gudsfolket ) och kyrkans HYCKLANDE maktapparat / påvedömet tycks vara ett finlir NE inte förstår vitsen med.

    // Irène

  6. Krister Janzon skriver:

    Irène,

    Ja, det är tråkigt att NE inte förstår! Hur det nu är med det.

    Krister

  7. Anneli Magnusson skriver:

    För att återgå till ämnet, måste det väl ändå vara något som är väldigt, väldigt fel i RKK:s värderingar, när en präst som tycker att vi ska låta Gud få bestämma vilka som ska blir präster utan vidare avskedas.
    Detta samtidigt som RKK inte avskedar präster som begått sexbrott eller dolt sådana och också överväger att välkomna rasister och förintelseförenare tillbaka in i gemenskapen.
    /Anneli

  8. Irène Nordgren skriver:

    Anneli

    Gotthold Hasenhüttl (präst och professor i systematisk teologi ) är ett jättekänt fall för kyrkans övergrepp på sina präster som mer följer sitt samvete än Vatikanens påfund. Han lämnade i september i år katolska kyrkan. Han är 77 år.

    2003 i samband med en ekumenisk högtidsdag i Berlin firade Hasenhüttl mässa i en protestantisk kyrka och inbjöd de närvarande som alltså bestod av både katoliker och protestanter till kommunion.

    För denna förskräckliga handling avskedades Hasenhüttl från sin prästtjänst av sin biskop. H överklagade till Rom ( Ratzinger ) som bekräftade avskedet.

    Många kända turer har det varit med denna präst. Men som sagt, pedofilpräster och förintelseförnekare har omhuldats och skyddats av vår ÖMSINTE påve och fd prefekt för Inkvisitionen.

    Detaljer nedan. Hittade i all hast bara tysk länk.

    http://de.wikipedia.org/wiki/Gotthold_Hasenh%C3%BCttl

    // Irène

  9. Irène Nordgren skriver:

    PS Ja , jag tycker det är ett skandalöst översittaraktigt påfund av Vatikanen att neka döpta människor att ta emot kommunion i katolska kyrkan.

    Påven borde skämmas. Och Kurt Koch – ekumeniskt ansvarig- är verkligen inget att hänga i julgran när det gäller ekumenik.

    // Irène

  10. Krister Janzon skriver:

    Mia,

    Tack för ditt bekräftande mejl; du uppfyller kommentarsreglerna.

    Krister Janzon, moderator

  11. Anneli Magnusson skriver:

    Irène,
    Tyska är inte min starka sida, men det framgår ju att även Hasenhüttl besitter ett stort mått av civilkurage och mod. Han straffas för att han protesterar mot hur kyrkans ledning hanterar de sexuella övergreppen, ifrågasätter strukturerna (se citatet nedan) och firar mässa med protestanter. Sexualbrottslingarna bland prsäterna däremot kan fortsätta som tidigare, med ledningens goda minne.
    /Anneli

    ”Hasenhüttl verstehe Gott als Ereignis der Liebe im zwischenmenschlichen Kontext, fordere Paradigmenwechsel vom Juridischen hin zum Charismatischen. Nach seiner Aussage habe „Jesus selbst keine Kirche gegründet. Er hat ihr daher a fortiori keine institutionelle Struktur gegeben; ein hierarchisches Prinzip hat mit dem Wesen der Kirche nichts zu tun.“ [7]

  12. Krister Janzon skriver:

    Anneli,

    Vad har ditt första stycke på svenska (”Tyska är inte min starka sida, men det framgår ju…”) med ditt andra stycke på tyska att göra?

    Krister

  13. Anneli Magnusson skriver:

    Krister,
    Det första stycket uttrycker en förhoppning om att jag förstått Wikipediaartikeln rätt, det andra stycket är ett citat ur den. Jag lyfter gärna upp något citat ur artiklarna som tas upp här, för vidare diskussion.
    /Anneli

  14. Krister Janzon skriver:

    Anneli,

    Dvs du blandar äpplen och päron, tycker jag. Du berättar vad du ser han har undergått för behandling efter sina modiga handlingar. Det är jag med på. Och sedan vill du initiera ett samtal om en del av hans åsikter om Gud och kärleken i en mellanmänsklig kontext, om att den hierarkiska strukturen i princip inte har med Kyrkans väsen att göra, om att Jesus inte har grundat en kyrka. OK, allt det går ju att tala om, men det blev lite mycket på en gång för mig.

    Krister

  15. Anneli Magnusson skriver:

    Krister,
    Det är på grund av åsikter som att de hierarkiska strukturerna inte har med kyrkans väsen att göra som Gotthold Hasenhüttl blev straffad. Straffet är en följd av åsikterna.Så ska du använda en metafor är det väl snarare äpplen och äppelkaka du ska tänka på.

    Men intressant är att både Hasenhüttl och Reynolds straffas hårt för att de uttrycker åsikter, som ovanstående eller att RKK bör öppna prästkallelsen för alla kallade och inte bara ogifta män.
    Däremot kan alltså lagvidriga handlingar passera med bara omplacering som påföljd.
    /Anneli

  16. Krister Janzon skriver:

    Anneli,

    Jag tror faktiskt inte på att straffet – vilket det nu var – är en följd av framförda åsikter i strukturfrågor, även präster får tänka högt i de flesta ordningsfrågor.

    Men, det är klart att om en präst framför som sin starka övertygelse att ordningen med biskopar och präster – vilket med nödvändighet blir en hierarki –
    inte hör hemma i kyrkan, så hör väl inte prästen hemma i kyrkan som organisation.

    En god vän var i sin ungdom en mycket bra dominikan och präst, men tyckte just att ämbetet – som det var utformat – inte hörde till Kristi kyrka. Och lämnade själv både prästeriet och munkståndet, fortsatte att vara katolik, gifte sig och fick flera barn, och var aktad akademisk lärare i teologi vid ett av våra universitet.

    Krister
    PS Jag sympatiserade mycket med hans argument, han hänvisade då också till ett kväkarideal att fira guds-tjänst i liten grupp; tyst och därmed intensivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *