Biskop Anders utvalda skara i SKARA 29 augusti ?

”Pontifikalmässa i Skara domkyrka

fredagen 29 augusti 2014, kl. 17.00

Som en del av Skara stifts tusenårsjubileum firas en katolsk pontifikalmässa i Skara domkyrka fredagen 29 augusti 2014, kl. 17.00. Huvudcelebrant är biskop Anders Arborelius OCD tillsammans med den apostoliske nuntien ärkebiskop Henryk Jozef Nowacki och abboten av klostret Solesmes, Dom Philippe Dupont OSB. Pontifikalmässan firas som votivmässa för Herrens törnekrona i Skara.”

http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/44/1/?item=art_art-s1/1505

”1000-årsjubileum Skara Stift”

http://www.vastsverige.com/sv/skara/products/125717/1000-arsjubileum-Skara-Stift/

Biskop Åke Bonnier Skara Stift

// Irène

PS Undrar hur biskoparna Arborelius och Bonnier kommit överens om kommunionen / nattvardsgången  under den katolska pontifikalhögmässan i Skara domkyrka den 29 augusti ?

The same procedure as usual…….icke-katolska skarabor och ditresande icke-katolska kyrkobesökare kan välja mellan att sitta kvar i bänken eller att gå fram till nattvardsbordet och sträcka fram handen …….men inte för  att ta emot kommunionen utan för  att lägga handen på axeln för att TYDLIGT markera att man inte hör till biskop Anders  UTVALDA  skara  i SKARA…..

Eller ………..?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Biskop Anders utvalda skara i SKARA 29 augusti ?

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène, vänner,

    för länge sedan deltog jag i en ekumenisk pontifikalhögmässa i Skara domkyrka. Jo, faktiskt! Det var på biskop Brandenburgs tid. Mässan var gemensam fram till mässoffret. Då delade sig församlingen i två grupper, katoliker och protestanter, som fortsatta vid var sitt altare.
    Då var detta ett modigt ekumeniskt steg.
    Jag har på senare år tänkt mycket på denna mässa. Dels på hur biskop Brandenburg sträckte sig så långt han bara kunde – och ofta lite till. Dels på vad vi som lekmän kunde ha gjort. Vi kunde ha gjort tvärtom.
    Katolikerna kunde ha gått till protestanternas altare och protestanterna till katolikernas. Det hade varit en ekumenisk manifestation. En protest mot ett meningslöst gräl om vem som har mest rätt.
    Jag hoppas de icke katoliker som deltar i årets katolska pontifikalhögmässa i Skara hjälper ekumeniken på traven genom att gå fram och ta emot kommunionen. Som döpta kristna är detta deras rättighet.

    Gert

  2. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    Tänk OM ……tänk om biskop Anders skulle VÅGA att utnyttja utrymmet för sin biskopliga ÄMBETSUTÖVNING att inom sitt Stift ge DISPENS för alla som önskar att gå till kommunion under biskop Anders katolska pontifikalmässa i Skara domkyrka den 29 augusti …….Tänk Om !

    Vad skulle kunna hända ? Antagligen ingenting. I värsta fall ? Någon anmäler biskop Anders till Vatikanen ? Så bra i så fall ! Jag är övertygad om att katolska lekmän i Sverige (och runt om i världen) skulle försvara biskop Anders med näbbar och klor ……och Franciskus – som skulle få möjlighet att i PRAKTIKEN bevisa att han är FÖR biskopar som inte INFANTELISERAR lekmännen – skulle kunna bekräfta det rätta i biskop Anders beslut……

    // Irène

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=10167

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *