Franciskus uppmanar biskopar och präster att sluta INFANTILSERA lekfolket !

The Pope with some Bishops of CELAM

Här är något för Katolska biskopsämbetet i Stockholms katolska Stift  att ta till sig som tex förklarat   Helmut Schüller som barnförbjudet att läsa om.

Påven – eller rättare sagt biskopen av Rom – har inför sina kollegor i CELAM ( Consejo Episcopal LatinoAmericano) dvs latinamerikas biskopskonferens varnat för klerikalismens frestelser och uppmanar  biskopar och präster att inte I N F A N T E L I S E R A    troende lekmän !!!!!!!

Varför skulle en sådan uppmaning behövas ?   Naturligtvis för att det är precis vad biskopar och präster håller  på med – att göra sig till förmyndare som vet vad som är bäst för lekmännen vilka i sin tur identifierar sig som de barn som de blir behandlade som.  En infantiliseringsprocess  som måste  brytas ……..

Det är precis som om Franciskus  lyssnar till vad Helmut  Schüller talar om i Nordamerika på sin Tipping Point Tour där  Schüller undrat över vad biskopar egentligen har för syn på  lekmän som tex påtvingas ÅHÖRARFÖRBUD vilket  blir resultatet   när biskopar förbjuder Schüller tala i katolska sammanhang  i sina Stift ……

Så här står att läsa i Vatican Insider

”The questions then focused specifically on the laity and their role in the Church: “In practice, do we make the lay faithful sharers in the Mission?” As pastors, bishops and priests are we conscious and convinced of the mission of the lay faithful and do we give them the freedom to continue discerning, in a way befitting their growth as disciples, the mission which the Lord has entrusted to them? Do we support them and accompany them, overcoming the temptation to manipulate them or infantilize them?” His words portray the picture of the Church’s current situation in a number of countries, European ones too.”

”Francis referred to two more temptations: “functionalism” and “clericalism”. The “functionalist approach has no room for mystery; it aims at efficiency” “It reduces the reality of the Church to the structure of an NGO. What counts are quantifiable results and statistics. The Church ends up being run like any other business organization. Clericalism, on the other hand, “has to do with a sinful complicity: the priest clericalizes the lay person and the lay person kindly asks to be clericalized, because deep down it is easier … Clericalism explains, in great part, the lack of maturity and Christian freedom in a good part of the Latin American laity.” Francis pointed to the autonomy of the laity as “on the whole is a healthy thing, basically expressed through popular piety.” Clericalism is being overcome thanks to bible study groups and ecclesial basic communities.”

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/news/detail/articolo/26808/

// Irène

PS  För första gången hoppas jag  att vi har en biskop som lyssnar till vad hans kollega – biskopen i Rom -har att säga ……..

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 svar på Franciskus uppmanar biskopar och präster att sluta INFANTILSERA lekfolket !

 1. Samuel Johansson skriver:

  Irène, Agneta, Gert.

  “revolution of tenderness” säger påven.

  De glada överraskningarna kommer slag i slag från Franciskus. Detta verkar vara sagt i samförstånd med dig, Agneta: ”[pastoral plans that] give priority to principles, forms of conduct, organizational procedures … and clearly lack nearness, tenderness, a warm touch. They do not take into account the “revolution of tenderness” brought by the incarnation of the Word.”

  Gert, vet inte om din tystnad betyder att du samtycker till mitt svar? Jag borde lagt till att ingen människa kan – eller får – agera Gud. Och betonat orden ”vi välsignar” ”vi bryter” som bevis för hur eukaristin från början var en alltigenom kollektiv handling. I linje med ambitionen att sluta infantilisera Guds folk måste alla medlemmar i Kristi kropp ges vitala roller både i och utom kyrkorummet. Klerikaliseringen måste upphöra, som påven säger.

  Irène, du har övertygat mig om att Vatican Insider är lika oumbärlig som NCR.

  Samuel.

 2. Agneta Sofiadotter skriver:

  Samuel.

  Tänk at du inbjuder mig i din eloge! I den förväntan av det som nu tornar upp sig som en positiv möjlighet iom den nye påven. Jag som är så osäker i min tro på det katolska! Du inkluderar mig, en fallen. Det berör mig. Verkligen.

  Här har jag på bloggen blottat mig som högst osäker i min kristendom och mina hånfulla betraktelser av det katolska har har haglat som verkliga istappar. Jag skyr inga medel för att nå fram till det verkliga: Jesu evangelium. Judendomens Jesus och mänsklighetens bäste vän: Jesus.

  Min G-d.

  Vad betyder våra röster för varandra? Bengt, Krister, Erik, Gert, Irene, Inez, du o Anneli ? Är vi olika tonarter i samma symfoni? Javisst, är vi det.

  Vi kan bara börja här o nu. Och vi känner varandra ganska bra… 10 år’s bloggande daglig översyn över varandras åsikter ger kännedom.

  En påve kan inte förändra oss … men vi kan sluta infantilisera varandra o ibland andra… de andra…vi kan nu tillåta oss att verkligen lyssna. Agera autonomt. I ansvar o i hedersam tro.

  Och utan ömhet i det lyssnandet är vi …som troende…förlorade. Ömhet inkluderar ett bejakande av vars o ens temperament . Våra storheter o futtigheter. De andras storheter o futtigheter (ack ja).

  Endast så kommer vi i närheten av en ny gemenskap i tro … det vissa benämner kyrka.

  Endast så är vi inte längre barn med en papa…istället är vi bröder o systrar till vännen o brodern som bär uppgiften att vara: papa

  Agneta

 3. Samuel Johansson skriver:

  Oj, Agneta,

  nu gjorde du mig mållös, varm om hjärtat, ömsint, tårögd och glad, allt om vartannat.

  Du skriver att du är osäker i din tro, men ger samtidigt den mest otvetydiga bekännelse: ”Jag skyr inga medel för att nå fram till det verkliga: Jesu evangelium. Judendomens Jesus och mänsklighetens bäste vän: Jesus.”

  och:

  ”Endast så är vi inte längre barn med en papa…istället är vi bröder o systrar till vännen o brodern som bär uppgiften att vara: papa”

  Exakt så är det. Jag kommer aldrig glömma att du har skrivit detta.

  Samuel.

 4. Bengt Malmgren skriver:

  Väl talat av påven! Jag noterar att han också lyfter fram betydelsen av de små grupperna.

 5. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  ”Väl talat av påven! ”

  Det gläder mig att du tycker att biskopar och präster ska sluta INFANTILISERA lekfolket.

  Tillåt mig då en fråga.

  Vad skulle du kalla MÖRKANDET av Helmut Schüllers Tipping Point resa i USA i HMV = His Masters Voice dvs biskop Anders husorgan Katolskt Magasin och i övriga officiella katolska media i Stiftet ?

  // Irène

 6. Gert Gelotte skriver:

  Vänner,

  det är förträffligt att påven uppmanar prästerskapet att sluta infantilisera lekfolket. Men han borde också uppmana lekfolket att sluta upp med att infantilisera sig självt. Infantiliseringen i kyrkan är en komplicerad blandning av lust till makt och lust till underordning.

  Gert

 7. Krister Janzon skriver:

  Gert,

  Däri har du stort rätt!

  Krister

 8. Krister Janzon skriver:

  Agneta o Samuel,

  Ni båda är så levande i ert troende och era känslor, vad ni än skriver så har ni aldrig varit
  långt borta, tillåt mig tycka och skriva det.

  Krister

 9. Samuel Johansson skriver:

  Ja, Krister, du är tillåten att så tycka;-) Liv till varje pris är vad det handlar om, som Bo Widerberg sa.

 10. Krister Janzon skriver:

  Samuel,

  Stämmer det inte då 😉 ?

  Krister

 11. Samuel Johansson skriver:

  Jo, Krister, absolut stämmer din iakttagelse. S.

 12. Pingback: F Helmut Schüller på föreläsningsturné i USA | Bengts Blogg

 13. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Tycker du det känns svårt att svara på min ovanstående fråga ?

  Jag tar den en gång till i annan form.

  Alltså vad tror du är orsaken till att det är knäpptyst i katolska media om The Tipping Point ?
  Dvs att BÄ tillåter sig att neka svenska katoliker denna nyhet ?

  Att BÄ vet vad som är BÄST ? I så fall ett solklart fall av INFANTELISERING.

  Jag är öppen för alternativa förslag …….

  // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *