En stig som leder till enhet?

Vänner,

The Tablet skriver om ett möjligt ekumeniskt initiativ från påven Franciskus. Enligt Enzo Bianchi, som nyligen utsågs till ekumenisk rådgivare av påven, ”kartlägger påven en stig till enhet och kan tänkas be ortodoxa om hjälp att styra kyrkan”. Praktiskt skulle detta ske genom att ortodoxa biskopar inbjuds att ta plats i biskopssynoden.

Om detta förverkligas är det ett modigt steg, för stigen lär bli både stenig och brant. Den största stenen, som torde blockera stigen fullständigt, är påvens absoluta envälde. De ortodoxa kyrkorna kan möjligen acceptera en påve som är biskop av Rom och den främste bland likar.

Det är bra om påven vågar ge sig i kast med detta stenblock. En katolsk kyrka som inte gör anspråk på envälde över kristenheten skulle också underlätta ekumeniken gentemot de protestantiska kyrkorna. Men skall stigen göras framkomlig måste påven och den katolska kyrkan accepterar att kyrkan är en trosgemenskap inte en åsiktsgemenskap.

Detta i sin tur innebär att dogmen om påvens ofelbarhet måste omtolkas alternativt betraktas som obsolet. Att helt enkelt säga att den är felaktig är nog att förvänta sig för mycket, men man kan ju hoppas.

http://www.thetablet.co.uk/news/1024/0/pope-francis-is-plotting-a-path-to-unity-and-could-invite-orthodox-to-help-run-the-church-says-new-aide-enzo-bianchi

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på En stig som leder till enhet?

  1. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    Enzo Bianchis ekumeniska kommunitet i Bose är fn nog det mest spännande inomkatolska försöket till oikoumene…….

    Kristna bröder och systrar från olika kyrkofamiljer i en och samma kommunitet delar nattvard med kristna kyrkobesökare från olika kyrkofamiljer……

    Till Bose borde Franciskus skicka varenda Vatikanman för 1 månads reträtt och undervisning av Enzo Bianchi. Kardinal Müller borde dock ordineras ett halvårs intensivundervisning på Bose…..

    // Irène

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=13715

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *