Ommöblering i Vatikanen

Franciskus har utnämnt ärkebiskop Paul Gallagher till Vatikanens  ”utrikesminister”.

Paul Richard Gallagher, the new Secretary for Relations with States

http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Gallagher_%28bishop%29

Paul  Gallagher efterträder ärkebiskop Dominque Mamberti http://en.wikipedia.org/wiki/Dominique_Mamberti

som i sin tur efterträder kardinal Burke som prefekt  för Vatikanens Signatura, Högsta Domstol.

Och kardinal Burke får packa ihop sin Cappa Maxima  och  gå i exil på Malta där han får en ceremoniell roll  som ”patron of the Knights of Malta”.

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/the-vatican/detail/articolo/37391/

// Irène

PS   Redan förra året påbörjade Franciskus nedmonteringen av  Burkes destruktiva inflytande genom att peta honom från Påvliga Biskopskongregationen dvs hindra honom att ha inflytande över framtida katolska biskopsutnämningar.

Jag säger bara en sak

YES !  Tummen upp påve Franciskus !

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

21 svar på Ommöblering i Vatikanen

  1. Jagge Nilsson skriver:

    Haha! Kan inte låta bli att tänka mig konservBurkens dräkt som en sorts Cappa Magma. Ett lavaflöde av intolerans och hat!

    Jagge, en i gänget

  2. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    har Malteserriddarna verkligen förtjänat detta? 🙂

    Gert

  3. Jack skriver:

    Har inte tittat på hemsidan på snart ett år och efter 45 sekunders läsande hittar jag dessa kommentarer, ödmjukheten är enormt påtagligt.

    Jag kommer ihåg den gamla lutherska psalmen ”Tidevarv komma, tidevarv försvinna”

    Om några år är Mgr. Burk påve och då får vi hoppas att Kyrkan förblir ödmjuk mot hennes mindre ödmjuka fiender.

  4. Anneli Magnusson skriver:

    Jack,
    Men nu ska du och andra konservativa katoliker lyda den påve vi har. Om ni följer era principer om lydnad mot påveämbetet förstås, vilket jag tar mig friheten att betvivla.

    Du ska med andra ord vara ödmjuk, inte bara alla andra. Respektera andras rätt att framföra sina åsikter, inte bara kräva den rätten för din egen del osv.

    Precis som förut är det frivilligt att läsa den här bloggen. Du kan låta bli om det inte passar.

    Jagge,
    Du behöver skärpa till dig! Du uttrycker dig nu på ett sätt som påminner väldigt mycket om konservativa katoliker som besökt bloggen och försökt ge sken av att vara reformsinnade.
    Det blir ju inte helt lyckat, utan för mycket.
    Anneli

  5. Jagge Nilsson skriver:

    Anneli. Suck. Inte nu igen. Men förlåt om jag trampat någon på tårna.

    Jagge, en i gänget

  6. Jagge Nilsson skriver:

    Gert. Alla får vad de förtjänar misstänker jag! Inklusive Burke!

  7. Jack skriver:

    Påven kan göra misstag, ett lysande exempel är väl franska påvar som ville bo något mer norr om Rom, andra hade en tendens att förneka Jesus inte bara en gång utan tre! Påvens icke dogmatiska uttalanden kan vi med gott samvete stoppa i soptunnan men ÄMBETET är jag beredd att dö för då det är av Gud instiftat trots detta kan innehavaren vara knäpp i skallen som vi har sätt genom historien.

    Men för den delen kan vi visa respekt!

  8. Irène Nordgren skriver:

    Hej Jack

    ”Men för den delen kan vi visa respekt!”

    Tänker vi på samma sak ?

    Tex när Burke offentligt säger om kyrkan att ”hon är som ett skepp utan roder” (läs utan ämbete dvs utan påve).

    // Irène

  9. Jack skriver:

    Kyrkan har varit utan roder i många gånger, bland annat när vi inte haft en påve (innan en ny väljs) dessutom vad händer när en påve inte är förmögen att leda kyrkan, JP II hade mot slutet mycket svårt att leda kyrkan, inte sant? Så utan roder kan den vara rätt så ofta.

  10. Irène Nordgren skriver:

    Jack

    Intressant hur du anstränger dig att slippa tillstå att Burke inte är överens med nuvarande påven om sättet att leda kyrkan på och därför inte drar sig att offentligt ge uttryck för sitt missnöje.

    För mig får han göra det.

    Det jag reagerar på är att samma Burke under föregående påve fördömde andra som visade sitt missnöje med påven. Då utgjorde påven ett med kyrkan och det kyrkan säger gäller det att LYDA. Som kyrkans högste formelle domare hade Burke stor juridisk makt att döma och även utgöra förebild utifrån sina preferenser angående de katolska tingens ordning…. Jag tänker på synen på pompa och ståt, på barmhärtighet och tolerans.

    Uppenbarligen har Franciskus andra preferenser angående de katolska tingens ordning och ser därför Burke som ett hinder ………och plötsligt ändrar Burke beteende från att framhålla att en påve ska åtlydas till punkt och pricka till att indirekt säga att fn har vi ingen påve…..

    // Irène

    PS Jack jag måste erkänna att det känns lite ovant att ta rollen som påveförsvarare ………Men att Franciskus petade Burke från möjligheten att i Påvliga biskopskongregationen påverka framtida biskopsutnämningar ser jag utifrån min horisont som något mycket lovande och Franciskus vilja att ha rätt man (Burke) på rätt plats (som CEREMONIMÄSTARE hos Malteserriddarna på Malta) är också mycket lovande …….

    Ser nu fram mot att nästa framtida steg blir att Franciskus inser att rätt man på rätt plats lika gärna kan innebära rätt kvinna …..

  11. Jack skriver:

    ja det får vi hoppas att det blir en kvinna, Europa och Kyrkan behöver en ny Jean d’Arc och en heliga Birgitta!

  12. Agneta Sofiadotter skriver:

    Nej, Europa o Kyrkan behöver ingen Jeanne d’Arc eller Birgitta. De var kristna fanatiker av sin tid o den tiden får vi verkligen hoppas inte kommer igen! I dagens värld skulle dessa kvinnor troligen jämföras med en psykiskt instabil Margret Tatcher. Glorifieringen av dessa aggressiva kvinnor har jag aldrig förstått. En Hildegard av Bingen är bra mycket intressantare för framtiden!

    Agneta

  13. Jack skriver:

    Liknande fanatism som KV?

  14. Jack skriver:

    Förlåt Agneta jag kunde inte släppa orden ”kristna fanatiker av sin tid” Systrarna som halshöggs på denna video dömdes för fanatism då de vägra avsvärja sig sin ”fanatism” som bestod av devotioner av Jesu allraheligaste hjärta.

    Man kanske ska vara försiktig att använda ordet fanatism

    http://www.youtube.com/watch?v=cYq614xqnlI

  15. Agneta Sofiadotter skriver:

    Jack,

    Om du tror att jag ska svara att jag tycker att KV är fanatiskt så tror du fel o famlar i intet.

    Agneta

  16. Agneta Sofiadotter skriver:

    Jack

    Dessutom uttrycker du din egen form av fanatism.
    De som halshögg dessa allraheligastehjärtansystrar (suck som om det var något speciellt!) var fanatiker liksom katoliker som förr slog ihjäl judar var fanatiker.

    Det finns fortfarande kristen fanatism mot judar! Och fanatisk islamofobi.

    Genom att ta upp detta exempel o påvisa genom You tube vill du pålysa de stackars kristna som blir dödade. Fanatism börjar så. Att pålysa för andra istället för att ta ett helhetsgrepp om hela problemet med religiös fundamentalism. Inom vilken religion den än uppträder.

    Försök inte tala om för mig att vara försiktig med ordet fanatism. Jag ser helst ett FN-organ mot all typ av religiös fanatism som inskränker de mänskliga rättigheterna. Katolsk eller muslimsk… what-so-ever.

    Inte jag men du bör se upp med hur du nyttjar tragedier utifrån mänsklighetens tendens att alltid sätta upp en religion mot en annan. En g-d mot en annan g-d. Detta vansinne.

    Agneta

  17. Jack skriver:

    ”En g-d mot en annan g-d. Detta vansinne. ”

    Har du missat en bok eller två i den heliga skrift? Var det fel av judarna att inta staden Jeriko? Var det fel att försvara sig mig filistéerna osv?

    Är det fanatism att dö för Kristus, är du själv kristen? Vilken religion tillhör du, kanske din egen, och den innehåller ingen form av fanatism då eller, jag blir extremt nyfiken?

    Jag tycker personligen att du verkar vara rätt så fanatisk och försök inte pådyvla mig dina uppfattningar genom att skälla ut mig.

  18. Agneta Sofiadotter skriver:

    Tog bort det jag skrivit eftersom jag blev missnöjd med mig själv att jag tror mig behöva svara på en sådan kommentar o medföljande fråga. Vem har att göra med vad jag tror e inte tror? Diktaturernas värld är under lupp o det är bara att konstatera att genom att jag svarade denne anonyme ”Jack” först som en vovve om än jag skällde till så blir jag en medlöpare i det kyrkliga högdragna odemokratiska system jag faktiskt har kommit att avsky.

    Agneta

  19. Agneta Sofiadotter skriver:

    Tillägg : Den nutida nervösa o lätt hysteriska papegojjeslogan från kyrka (institutionaliserade religioner) ”din egen religion” resp ”privatreligiositet”… var går gränsen för privatreligiositet? Om inkvisitionen fortfarande var verksam skulle nog tusentals om inte 100.000 tals prelater stå anklagade för att hysa privatreligiösa tankar om än de falskt fortsätter följa ämbetetsritualer o tjatar invanda refränger…

    Agneta

  20. Jagge Nilsson skriver:

    Mata inte trollen Agneta! Tystnad möter sådana som Jack Persson bäst.

    Jagge, en i gänget

  21. Martin skriver:

    Kanske Burke kan smiska upp malteserriddarna till att upprepa några av sina gamla stordåd?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *