Lysande Människor och Tro om den kommande familjesynoden

”Låna ett öra till tidens rytm”, sa påven inför familjesynoden i Rom. Foto: Andrew Medichini/TT

Människor och Tro  (Titti Hahn)  har gjort ett intressant och mycket bra program om ”Katolsk familjesyn under omprövning” med anledning av den kommande familjesynoden.

”I år samlas katolska kyrkans kardinaler för ett historiskt möte om familjen. Kan kyrkans syn på homosexualitet och skilsmässa förändras? Ulf Jonsson, chefredaktör för den katolska tidskriften Signum och Ulla Gudmundson, tidigare Sveriges ambassadör vid Vatikanen och numera frilansskribent som följer utvecklingen i katolska kyrkan, kommer till studion för att utreda frågan. Vi hör också brittiska feministteologen Tina Beattie och en rapport från Lars Palmgren om kyrkans roll i Latinamerika. Människor och tro 8 januari 2015.”

Intervju med Tina Beattie

”Hon vill stärka kvinnors roll”

”Vi kan inte ha tålamod i en värld där 800 kvinnor dör varje dag”

Intervjun ingår i Människor och Tro

Katolsk familjesyn under prövning

// Irène

PS  Tina Beattie en lysande representant för alla reformsinnade katolska kvinnor och män.

Ulla Gudmundson inte bara ”numera frilansskribent som följer utvecklingen i katolska kyrkan” utan DESSUTOM en lysande synliggörare av kvinnor av alla de slag.

Och Ulf Jonsson ensam man tillsammans med 2  starka och verbala kvinnor  plus den mycket pålästa och mycket duktiga programledaren Titti Hahn ……..vad har jag att säga om honom?

En kappvändare av Guds nåde. Idag inser Ulf Jonsson att han skulle göra bort sig totalt i Sveriges radio om han skulle köra samma DRYGA, SPYDIGA och ARROGANTA race han gjorde under B16 regi  då han tex i Signum i sin ledare ”I men inte av världen” 2009 skulle bemöta de första svenska inomkatolska reformrösterna inom Katolsk Vision,  som pläderade för  en inomkatolsk ÖPPEN  debatt och önskade reformer och Aggiornamento i enlighet med Andra Vatikankonciliet.

Att katolska kyrkan är världsvid det visste Ulf Jonsson redan 2009 och att det råder delade meningar om många centrala frågeställningar inom denna kyrka det visste Ulf Jonsson också redan 2009.   Ändå hade Ulf Jonsson 2009 behov av att totalt svartmåla det första trevande svenska försöket till reformrörelse – Katolsk Vision – som en sorts extremiströrelse ”på varsin ytterflank”  tillsammans med SSPX.

Ulf Jonsson skriver

”I Sverige har båda dessa rörelser samlat ytterst få anhängare. Båda har dessutom från kyrkans ledning fått signaler om att man befinner sig i en kyrklig gråzon, i vissa avseenden snarare utanför än innanför den katolska gemenskapen.”

”Men i långa stycken låter manifestet från Katolsk vision som önskelistan från en grupp övervintrande gamla 68:or. Man förespråkar homoäktenskap, möjlighet till skilsmässa och omgifte, och öppet nattvardsbord för alla oberoende av religiös tillhörighet. Att de samfund som redan valt att följa dessa recept knappast hör till de mest levande delarna av kristenheten tycks man inte oroas av.”

http://www.signum.se/archive/read.php?id=3975

Idag var det annan ton i skällan.  Inte ett ljud om att Tina Beattie befinner sig  ”i ett slags kyrklig gråzon.”

Jo man tackar……..Tänk vad en enstaka påve i Rom kan göra för  skillnad när det gäller samtalsklimatet även här uppe vid Norra Ishavet ………

Det är bara att tacka och ta emot.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Lysande Människor och Tro om den kommande familjesynoden

  1. Irène Nordgren skriver:

    Som den naturligaste sak i världen påannonserar Signums redaktion

    ”Radioprogram om familjesynoden ”

    ”I programmet diskuteras exempelvis äktenskapets oupplöslighet, annuleringsförfaranden, kommunion för omgifta katoliker, synen på samkönade relationer och frågan om kvinnors roll i kyrkan.”

    http://signum.se/radioprogram-om-familjesynoden/

    // Irène

    PS Tina Beattie har blivit rumsren i Stockholms katolska Stift. Signum påannonserar intervju med henne i kommande Signumnr.

  2. Agneta sofiadotter skriver:

    Irene

    Som du skriver om Signum o Ulf Jonsson …”kappvändare”.

    Hur ska man lita på sådana?

    Hur ska man lita på deras anhängare?

    Ulf Jonsson borde skämmas! Men i sin arrogans skrattar han väl åt att jag tycker det. Det är det som gör det hela så tragiskt. Det är som han i det uttalandet tänkte lika långt som hans näsa räcker o det är nog inte vidare långt……. ”kyrklig gråzon”…..jo, jag tackar….där häckar väl även påven. …då!

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *