Aldrig tidigare har så många lämnat kyrkan

Vänner,

i ett inlägg om kyrkans kris på Irland, som den speglas i en film, skriver Agneta Sofiadotter:

”Vem tror egentligen på att kyrkan bara kan plåstra lite och sedan att tiden ska läka alla sår? In med lite nya trevliga påvar, kardinaler och fromma präster och så läks allt med tiden?”

Ja, vem tror det? Inte jag, gör du? Tysk statistik tyder på en allt djupare förtroendeförlust. Aldrig tidigare, inte ens när pedofilskandalerna var som hetast, har så många tyska katoliker lämnat kyrkan. Förra året var det hela 217 716 av de knappa 24 miljoner tyskar som är registrerade som katoliker.

I Der Spiegel förklarar en biskop att det beror på otydliga skatteregler. Det kan kanske vara en av flera akuta orsaker. Men som en annan biskop inser: Att formellt begära sitt utträde ur katolska kyrkan är bara sista steget i en lång process.

Att lämna kyrkan är inte som att gå ur en förening. Det är mycket mer, som  att tacka nej till den egna identiteten därför att den blivit innehållslös.

De som bestämmer i kyrkan älskar att skylla på det omgivande samhället. Men om kyrkans budskap inte är mer angeläget än att det väger lätt i en skattediskussion borde även de mest konservativa systemförsvararna inse att det också måste finnas svåra inre problem.

http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/katholische-kirche-austritte-auf-rekordniveau-a-1044229.html

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Aldrig tidigare har så många lämnat kyrkan

  1. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    en liten illustration till kyrkans förtroendekris i Tyskland kan denna video från stiftet Limburg vara. Det är en rundvandring i det nya biskopsresidenset. Det som kostade drygt 13 miljoner euro i stället för som planerat drygt 5 miljoner euro och som ledde till att biskop Tebartz van Elst förflyttades. Observera att det inte är Der Spiegels video utan stiftets högst egna produktion. Om ni klickar vidare kan ni även få se TV:n som med ett knapptryck kommer upp ur golvet!

    http://www.spiegel.de/video/video-bistum-limburg-tebartz-van-elst-bau-von-innen-video-1564792.html#ref=vee

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert och Agneta

    Om jag får säga vad jag tycker om den dolda platt-TV som liksom uppstår från ingenting. Rena trolleriet. Urfiffig lösning. Verkligen imponerande.

    Texten under videoklippet med platt-TV lyder

    ”Byggherrarna har ansträngt sig mycket för att inte bildskärmen på en platt-TV ska förstöra utseendet på ett av gästrummen. Hur det lyckades visar det lilla videoklippet av Peter Wensierski på der Spiegel.”

    http://www.spiegel.de/video/video-1557666.html

    Men vad har det blivit av Franz-Peter Tebartz-van Elst ?

    Nu kommer det fiffigaste av allt. En ny skräddarsydd tjänst dök också som ett trollslag upp från ingenstans. Vardå ? kanske ni undrar. Jo det ska jag tala om. Franz-Peter Tebartz-van Elst jobbar numera på en sprillans nytillkommen tjänst inom Påvliga rådet för den nya evangelisationen.

    “The solution was therefore to create a brand new position within the Pontifical Council for the Promotion of the New Evangelisation led by Archbishop Rino Fisichella. ”

    http://vaticaninsider.lastampa.it/en/the-vatican/detail/articolo/tebartz-van-elst-39049/

    ”The post was created for Tebartz-van Elst and has the hallmarks of a “make-work” job because the Vatican couldn’t figure out what else to do with the prelate.”

    http://ncronline.org/news/global/ousted-bling-bishop-makes-soft-landing-vatican

    Och det är inte vilket påvligt råd som helst vi talar om. Det är ett påvligt råd som har till uppgift att sprida EVANGELIET till vår tids hedningar skulle man kunna säga. Men idag använder vi inte längre sådana primitiva begrepp utan vi talar om sekulariserade människor. Alltså människor som inte tror på Gud. Rådet tillkom på initiativ av B16 som just tyckte världen blivit alltför mycket sekulariserad och därför behövde NYEVANGELISERAS !!

    Läs själva och se samtidigt Tebartz-van Elst framför er. Men ni kanske måste som jag först gnugga er i ögonen …….

    ”The Pope said that ”the process of secularisation has produced a serious crisis of the sense of the Christian faith and role of the Church”, and the new pontifical council would ”promote a renewed evangelisation” in countries where the Church has long existed ”but which are living a progressive secularisation of society and a sort of ’eclipse of the sense of God’.”

    https://en.wikipedia.org/wiki/Pontifical_Council_for_Promoting_the_New_Evangelization

    // Irène

    PS På skoj kan man också för sin inre syn visualisera hur Jesus 2000 år senare kommer in biskopsresidenset i Limburg och går husesyn…………

    Tebartz van-Elst en modern Paulus ?

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=15562

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene

    Du får mycket beröm…trots allt Irene… och det ska du ha. Jag hoppas att du ser skillnad i mitt beröm och att det inte upplevs som ett fjäskande…du är du med svart o vitt o grått i bagaget. Liksom jag är det.

    Det som är bra är att du ofta finner dessa länkar! Jag faller av pinn.

    Påven har ett finger med i detta och det misskrediterar honom. Onekligen. Han bär namnet Fransiskus och sätter en sådan idiot till att statuera ett exempel på god kristendom och detta i sitt missionstekniska anfallskrig mot de s.k. hedningarna.

    Det är så ointelligent att man inte tror att det är sant.

    Och vem ska nu bo i detta biskopsresidens? Någon som vet? Vem är den villige eller ofrivilligt villige? Själv skulle jag dö av skam.

    Fy f’an.

    Fast Fa’n själv dansar nog cancan genom rummen o hans skratt ekar.

    Agneta

  4. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    Jag tycker att vi på KV blogg tillsammans tillhandahåller det välbehövliga TUGGMOTSTÅND som nyfödda katoliker i Stockholms katolska Stift behöver när de ska övergå från att bli ammade med katolsk modersmjölk till att självständigt lära sig äta mer allsidig katolsk föda.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *