Bra DAGENS ledarredaktion !


DAGENS  ledarredaktion  pekar på EU gemensamma ansvar för att en liten pojke tillåtits drunkna och sköljas upp på stranden i turistorten Bodrum i Turkiet.

DAGEN skriver

”Europas politiker käbblar om hur flyktingkrisen ska lösas. Oenigheten är stor mellan och inom nationerna. Den spricka mellan öst och väst som borde ha helats nu, mer än 25 år efter järnridåns fall, tycks vara i färd att vidgas.

Hela fredsprojektet EU riskerar att haverera när frågorna om Europas ansvar för en humanitär katastrof som saknar motstycke sedan andra världskrigets slut ställs på sin spets.

Det är dags för ett folkligt uppror mot taktiska överväganden, inskränkt patriotism och politiker som likt Pilatus tvår sina händer och lägger ansvaret någon annanstans än hos sig själva.”

// Irène

PS  Hoppas det inte är för sent att rädda  ”fredsprojketet EU”.

Ungern har ju tex i praktiken konstitutionellt kunnat  lämna EU grundvärderingar  ………

SvD

”I juli i år sade Orbán i ett tal att han ville avskaffa den liberala demokratin till förmån för en ”icke-liberal stat”, och pekade på länder som Ryssland, Turkiet och Kina som exempel på framgångsrika länder som inte är liberala och, vissa av dem, inte ens demokratier.”

http://www.svd.se/eu-till-ungern-hej-diktatorn

Jämställdhet motgift mot fascismen

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Bra DAGENS ledarredaktion !

  1. Gunnar skriver:

    Sanningen bakom 3 årige Aylans tragedi. Sky News

    Syrian boy drowned because his Father wanted new teeth

    https://www.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM#t=52

    3 årige Aylans far härstammade från Damaskus i Syrien. När inbördeskriget bröt ut blev de internflyktingar och hamnade så småningom i Kobane, nära den turkiska gränsen. När staden angreps av IS flydde familjen till Turkiet och fick en fristad i Istanbul. Efter att kurdiska styrkor besegrat IS vid Kobane återvände mamman och barnen till Syrien medan fadern stannade kvar i Turkiet.

    När IS återigen angrep Kobane återförenades familjen i Turkiet. Efter att ha bott på olika platser i Istanbul sökte de sig till ett flyktingläger. Fadern trivdes dock inte i Turkiet och ville lämna landet. För Skynews berättar faderns syster, som är bosatt i Kanada, att det fanns planer på att ta familjen till Kanada. Enligt kanadensiska myndigheter gjordes dock aldrig någon sådan ansökan. Enligt systern berodde det bland annat på att familjen hade svårigheter att få flyktingdokument från FN och utresedokument från de turkiska myndigheterna.

    Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat. Faderns syster i Kanada hade samlat in pengar för detta ändamål. På grund av svårigheter med att föra över en så stor summa pengar, som skulle behövas för tandimplantaten, till Turkiet, så bestämde fadern, faderns syster och faderns pappa att familjen istället skulle ta sig till Europa för att försöka höja sin levnadsstandard och fixa faderns tänder.

    Faderns syster ordnade fram pengar som användes för att betala människosmugglare. Det familjen fick i gengäld var en plats på en överbelamrad båt i dåligt skick. Ingen, inklusive barnen, fick flytvästar av människosmugglarna. Båten gav sig av mitt i natten i dåligt väder. På grund av de höga vågorna drabbades båtens kapten av panik och hoppade överbord efter att ha lämnat över rodret till fadern. Båten kapsjesade kort därefter och fadern försökte, men lyckades inte rädda någon i sin familj. Nu planerar fadern att återvända till Syrien för att begrava familjen där.

    Ovanstående redogörelse är endast ett referat från medier såsom BBC, Skynews, Canadian press mfl. Om det stämmer så avviker den dock delvis ifrån den dramaturgi som förmedlades av svenska medier under gårdagen och skulle kunna anses öppna fler ingångar och perspektiv, än vad många svenska opinionsbildare och makthavare gav uttryck för under gårdagen, till de diskussioner av mer politisk karaktär, som lär följa i efterdyningarna av denna fruktansvärda tragedi.

  2. Agneta Sofiadotter skriver:

    Hej Gunnar

    Vad jag inte förstår är varför om man vill ha nya tänder att man exempelvis inte beger sig till ett land som Armenien som för övrigt gränsar till Turkiet och där tandvård är oerhört billigt. Varför ta hela familjen utan flytväst över på natten på öppet hav mot Europa?

    Jag är för att vi ska ta emot flyktingar som flyr för sina liv ….självklart… men jag är oroad över svart vitt tänkande och har alltid varit det. Att du ger oss denna bild av tragedin är bra.
    Några läsare kanske ser det som ett försvar för – i värsta fall- SDStänkande och det är just det som är farligt. Att vi måste säga och tycka i linje med För eller Emot. Det du säger är en vinkling som man bör våga fundera över.

    Om det du du förmedlar är sant är det inte endast Europa eller smugglarna som offrade Alan och hans bror och mor.

    Det tragiska i detta fall är att det är kvinnor och barn som far illa. Det slog mig också när jag hörde inslaget från marschen mot Österrike att reportern sa att den största delen flyktingar var unga män. Var är kvinnorna och barnen …var är deras systrar och deras mödrar? Är de kvar övergivna och utlämnade åt IS ?

    Och vad med de marockanska pojkarna Uppdrag granskning berättade om i tv? Vad flyr de ifrån?
    Sina mödrar …i hopp om ett bättre ekonomiskt liv? Dessa mödrar utan utbildning och i fattigdom har genom hela historien varit beroende av män inkl. söner som försörjare. Det är män som har förtryckt dem och det bör inte vara dessa män som vi tycker synd om när de flyr till Europa och överger kvinnor och systrar.

    ps: jag är inte sverigedemokrat.

    Agneta

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    http://w.cdn-expressen.se/images/ef/ee/efee6bb4c74143f1be3b56da49493638/16×9/645@70.jpg

    Expressen tar upp frågan varför kvinnor lämnas kvar och männen är i flertal bland flyktingar.
    Jag tycker det ändå är anmärkningsvärt!

    ”För det första ställs kvinnor inför ännu större utmaningar än män om de ska nå avlägsna länder, säger Anna Buellesbach, anställd vid tyska UNHCR i en intervju.
    – Det är rädda för den farliga vägen över medelhavet och sexualövergrepp längs med denna rutt som ofta är väldigt lång, säger hon.
    Kvinnor tenderar dessutom att ha mindre ekonomiska resurser, säger Buellesbach.
    – När valet fattas av familjen i de här relativt sett mer konservativa samhällena tenderar valet att falla på att investera i en ung man.”

    Och för att upprepa i denna tid då det nästan är vanskligt att diskutera flyktingpolitik så säger jag igen : jag är för att ta emot flyktingar(självklart!) men inte på kvinnor och barns bekostnad.

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *