Vem är sekulariserad?

Vänner,

Vilka som tar emot och vilka som vägrar eller helst vill slippa ta emot flyktingar i Europa reser frågor om sekularisering. Länder och politiska ledare som berömmer sig av sin kristna tro borde ju stå först i ledet bland dem som välkomnar människor som flyr för sina liv. Men så är det inte.

I Europa tar Tyskland och Sverige emot flest flyktingar. Sverige räknas till de mest sekulariserade länderna i Europa. I Tyskland är det förbundskanslern Angela Merkel, från det mycket sekulariserade forna DDR, som har blivit Europas humanitära ledare. Hon möts av politiska protester från det katolskt präglade Bayern. Det katolska Polen vill inte alls vara med om något fördelning av flyktingar och i Ungern försvarar premiärminister Orban Europas kristna kultur genom att sätta upp taggtrådsstängsel och behandla flyktingar värre än djur. I Sverige har Sverigedemokraterna ”Fädernas kyrka” i stadgarna, men plats för flyktingar har de inte.

Så vad är sekularisering? Enkelt sagt brukar ordet sekularisering beteckna att människor slutar gå i kyrkan och slutar kalla sig kristna. Låt oss då för ett ögonblick minnas liknelsen om den barmhärtige samariern. Omsatt till vår egen tid är det nu den sekulariserade som stannar, medan kristna (till namnet) skyndar förbi.

Så vem är sekulariserad? Den utan fromma ord eller den utan medmänskliga handlingar?

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Vem är sekulariserad?

  1. Agneta Sofiadotter skriver:

    Gert,

    En utmärkt reflexion! Jag har själv suttit framför datorn och följt berättelser om människors hjälpsamhet. Blivit rörd. Gråtit ibland. Och jag har lagt märke till frånvaron av kyrkligt (i press dokumenterat) engagemang.

    Du missar kanske en poäng i denna djungel (vilda natur) av känslor dock.

    Som jag uppfattar det är det många utlandsfödda svenskar som tar emot och vill hjälpa till. En hel del av dem är muslimer. Det är möjligt att även de är sekulariserade och det skulle faktiskt vara oerhört intressant att få veta.

    Men som du väl vet…jag ger inte mycket för folk som slår sig för bröstet därför att de tillhör en religion. Det är lite som hanen i form av en apa som ho-hoar i djungeln för att bli sedd. Med tiden blir det löjligt.

    Agneta

  2. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    jag deltog i den stora demonstrationen i Göteborg där vi välkomnade flyktingar till Sverige. Jag tror vi var åtminstone 10 000 på Götaplatsen. Det var människor av alla sorter, infödda svenskar och invandrare, muslimer, judar, kristna, ateister och personer som tycker religion är ointressant. Säkert missar jag några grupperingar. Politiskt kom vi från vänster till höger. Mona Sahlin höll ett brilljant tal. Det gjorde Rasmus Törnblom från Moderata ungdomsförbundet också.
    Det som band och binder oss samman är vårt engagemang för rätten till asyl enligt FN:s flyktingkonvention. Ett slags humanitetens credo.
    Det var en demonstration, ingen gudstjänst. Men nog var jag närmare Gud där än i flertalet söndagsmässor, fyllda av fromt pladder och långa processioner som alltid får mig att tänka på den klerikala modevisningen i en av Fellinis filmer.

    Gert

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    Gert,

    Jag hade gärna stått med dig där!

    Du erfor ett nytt hopp. Så skönt! Själv är jag bara ledsen över så mycket och söker egentligen bara människor som ärliga, det räcker.

    Bra och dåliga dagar. Bra och dåliga tider. De ska parera varandra.

    Det enda jag kan göra är att bära en bön i mitt hjärta för familjer på flykt, inte gärna män som överger systrar, mödrar och barn om de nu inte tänker att de ska komma efter och så har jag lämnat ut min möblerade etta bredvid min tvåa till Migrationsverket. Jag är för fattig för att ge pengar. Konstnärer tjänar i medeltal 50.000 per år så skillnaden mellan oss och tiggare är inte så stor….. men vi är ändå privilegerade.

    Humanitetens Credo…bra sagt!
    Kanske kan vi fånga upp ett gemensamt genetiskt minne av en tid i fred och i ett paradis.
    Det räcker.

    Ord är svårt. Benämningar svårare.

    Agneta

  4. Irène Nordgren skriver:

    Gert och Agneta

    Visst är det märkligt. Samma katolska politiker som har haft för vana att vara de mest högljudda i att proklamera ”att livet måste skyddas från befruktningen” är desamma som nu inte vill skydda livet överhuvudtaget när det kommer till redan födda människor……..

    Tex Timo Soini

    http://hbl.fi/nyheter/2011-12-09/timo-soini-kategoriskt-emot-abort

    eller

    Viktor Orban

    http://blogs.wsj.com/emergingeurope/2010/12/09/hungary-may-introduce-constitutional-ban-on-abortion/

    eller ta katolska Polen som inte vill ta i flyktingar med tång men skydda ofödda embryon det vill man verkligen stå upp för.

    // Irène

  5. Irène Nordgren skriver:

    PS ”Ja -till- livet” garantin tycks enbart gälla fram till födelseögonblicket.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *