Om tåget till Rättvik och ekumenik med förhinder

Peder Bergqvist skriver under rubrik

Försonas med Katolska kyrkan

i Dagen 29 sept

”Vad är det Peter Halldorf väntar på (Dagen 25/9)? Om man exempelvis väntar på tåget till Rättvik så har man ett syfte, man vet vad man väntar på, var man ska stiga på och vart tåget går. Men sitter man bara och väntar på att ett tåg ska dyka upp och föra en till ett oklart mål, då är risken stor att man just hamnar var som helst eller ingenstans, mest troligt stiger man aldrig på tåget, eftersom man inte ens hittat en station. Målet för det ekumeniska tåget är återupprättandet av den synliga enheten, målet är slutet på den skandal som den splittrade kyrkan utgör, det är dit vi är på väg i ekumenikens tåg.”

Idag svarar jag och Gert i Dagen

”Peder Bergqvist gör en poän­g av att han genom att konvertera tar ett tåg som kommer fram till målet i tid. Så kan man se det. Men på Bergqvists tåg står det ”white people only”. Endast manliga ämbetsbärare släpps ombord, kvinnliga ämbetsbärare (”black people”) får inte resa med.

Så länge de skyltarna inte tas ner finns ingen anledning att glädja sig över att tåget stannade i Rättvik.”

Katolska kyrkans famn öppen för ”rätt” kristna

Redan 2008 undrade  jag  och Gert  i Dagen vad Paulus skulle säga

”……….om han i dag på en ny inspektionsresa kom till Rom, träffade Petrus efterträdare och fick höra att kravet från denne för att protestanter med flera ska få dela Herrens måltid tillsammans med oss katoliker är att de först blir katoliker?”

Varför inte nattvard med alla kristna?

// Irène

PS

Som traditionen bjuder inom  katolska kyrkan så gör präster, biskopar, kardinaler och påvar aldrig avbön för begångna misstag förrän under galgen dvs när misstagen uppmärksammats av media. Så ock denna gång.

Biskop Anders skriver i dagens DAGEN

”Uppgifterna om att flera medlemmar av den Heliga Treenighetens kommunitet på Berget i Rättvik ska bli katoliker har vållat mycket smärta och sorg liksom besvikelse och vrede. Jag förstår detta till fullo och respekterar att många känner det på detta sätt. Samtidigt är jag ledsen och beklagar att jag själv till stor del är skuld till detta, eftersom jag inte i förväg upplyst ledningen i Svenska kyrkan om vad som var i görningen.”

”Jag förstår att det för många tycks bekräfta bilden av oss katoliker som hemlighetsmakare och intriganta personer med dubbel agenda.”

Går förtroendekrisen om Berget att lösa?

För att ge en kort sammanfattande bakgrund till  ”förtroendekrisen” så rekryteras för 5 år sedan först en ”rätt” föreståndare till Berget som garanterat inte lockar till sig några kvinnliga präster  att leda svenska kyrkans gudstjänster.

Det är A och O.

Så småningom  görs  vallfärd med den ”rätta” föreståndaren till kardinal Müller i Rom alltmedan svenska kyrkan hålls utanför ”vad som var i görningen”.  Den ”rätte” föreståndaren vill  nu bli ännu ”rättare” och vad kan en stackars biskop då göra annat än att tillgodose en sådan önskan.   Och om därefter den  ännu ”rättare” föreståndaren vill bli ”rättast” dvs katolsk präst så går  ju inte heller en sådan önskan att motstå.

Till påsk 2016 konverterar prästen i svenska kyrkan Peder Bergqvist till katolska kyrkan och  efter 7 veckor VIPS så prästvigs den nyblivne katoliken till katolsk präst.  Gängse  rutiner med tid som först vanlig katolsk lekman och därefter prästutbildning dvs prästvigning först efter ca 6 år tyckte både biskop Anders och Peder Bergqvist vore alldeles för lång tid i ett så känsligt läge som det nuvarande på Berget.  Gud vet vad som kunde hända under den tiden.  Bättre ta det säkra före det osäkra.

Och när sedan den stora nyheten ska vidarebefordras i biskop Anders eget husorgan Katolskt Magasin är det också bäst att ta det säkra före det osäkra och låta en betrodd styrelsemedlem i Stiftelsen Berget sköta nyhetsreportaget, fast det behöver ju inte läsarna veta.  Namnet på den som gjort reportaget  är  ju  välkänt för  Katolskt Magasins läsare som en fd redaktionsmedlem och ofta förekommande skribent. Katolskt Magasin vill säkert bara sina läsares bästa.

Berget om Berget i Katolskt Magasin

Lackmustestet för att Peder Bergqvist är ”rätt”  man på ”rätt”  plats är Peder Bergqvists uttalande i samband med Bergets pressrelease

”Vi har sökt stöd från Svenska kyrkan men kan inte få det eftersom vi inte har kvinnor som celebrerar mässan hos oss…….”

Kan det bli ”rättare” ?

Retreatgården Berget nytt tvärkyrkligt reservat för fridlysta kvinnoprästmotståndare i Sverige ?

Kan man hindra ”RÄTTA” medarbetare att bli ännu ”RÄTTARE” ?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *