Ulf Ekman ny katolsk kyrkolärare i alltmer polariserad svensk kristenhet ?

Ibland räcker det med en mening eller några ord för att visualisera ett skräckscenario.

I en intervju i Världen Idag säger Ulf Ekman med anledning av sin nyutkomna bok (Den stora upptäckten)  att han  ”nu vill skriva ”ett antal böcker” om katolsk tro. ”

Ekmans vill berätta om sin nya tro

Ska detta tolkas som ett förebådande av en ny katolsk kyrkolärare i en alltmer polariserad svensk kristenhet ?

Ett varningens ljus och  jag blir som  katolik orolig för vad som håller på att hända inom den katolska kyrkan i Sverige.  Jag känner inte igen mig mer i min egen kyrka vars stiftsledning  först ställer upp mangrannt när Ulf Ekman konverterar

och sedan med osedvanlig iver  och  generositet  promotar den nyblivne  konvertiten  med säkert luktsinne  för affärer och business

att under en säljturné  marknadsföra sin nya bok i Stiftets församlingar

Jag skräms av att ”katolsk tro”  i Sverige  av Stiftsledningen tillåts att bli till en affärsidé som gynnar WEBSHOPEN på Ulf Ekmans hemsida.

Jag skräms av att ingen i Sverige vill ställa affärsmässiga frågor till en fd pastor med kronisk munsvada  som gått i lära i USA hur man gör pengar på tro utan  låter Ulf Ekman oemotsagd bre ut sig om sin ”andliga resa”  som om den inte hade ett skvatt med pension,  pengar och business att göra.

Ulf Ekmans lärare och förebild för den vinstgivande stiftelsen Livets Ord har varit ”Kenneth Hagin ministries”

På Kennets Hagins  hemsida liksom  Livets Ords och  nu Ulf Ekmans hemsida går det att shoppa loss och handla andlighet i parti och minut

http://www.rhema.org/

Är det så här TRO kommer att  förmedlas i Sverige i katolsk tappning ?

https://www.youtube.com/watch?v=ncVbDNzSVnQ&feature=youtu.be

Biskop Anders har skrivit förordet till Ulf och Birgitta  Ekmans nya bok  samtidigt som biskopen säger att ”de har ingenting att vinna på att bli katoliker, tvärtom ……”

Säg inte det biskop Anders !   Med biskoplig Imprimatur och gräddfil till Vatikanen  finns  allt att vinna !


Händelserna på BERGET  skrämmer mig också då en präst från svenska kyrkan först säljer sin själ när det gäller sin inre  övertygelse vad kvinnliga ämbetsbärare beträffar och över en natt (nästan) låter sig göras till  katolsk präst  med allt vad det innebär av förnekande av  jämställdhet mellan män och kvinnor och hetero-och homosexuella.


Och som grädde på moset  Gudskännaren och feministexperten par préférence  jesuitlärjungen Thomas Idergard som i Signum passar på att oemotsagd  få skriva  den ena artikeln märkligare än den andra som angriper företrädare i svenska kyrkan som inte anses värna om TRONS SKATT dvs vägrar diskriminera kvinnor och homosexuella.

Feministisk teologi + islam = sant?

// Irène

PS Jag  skräms av en katolsk kyrka – eller snarare sekt – vars biskop  upphöjer  Ulf Ekman till katolsk kyrkolärare och vars tvärkyrkliga förbindelser gärna hålls  till  biskopar emeriti inom svenska kyrkan  (som först efter sin pension bekänner färg när det gäller kvinnor och homosexuella) och till ortodoxa företrädare här i landet som (likt Thomas Idergard ) inte tål begreppet feminism.

Att vara TROENDE blir synonymt med  att TRO på kvinnans underordning under mannen och att TRO att homosexuella är dömda till att leva i livslångt celibat.  Detta är TRONS SKATT  vars lagar och regler upphöjs till TEOLOGISKA NATURLAGAR av samma dignitet som övriga naturlagar typ TYNGDLAGEN.  Lika lite som påven eller patriark Kirill kan upphäva tyngdlagen lika lite kan romersk-katolska och ortodoxa kyrkoledare upphäva lagar om kvinnor och homosexuella.  Om något ska få öst-och västkyrkan att åter förenas så är det i denna samstämmighet.



Feminism could destroy Russia, Russian Orthodox patriarch …

Jag saknar den tid i  katolska kyrkan i Sverige  då Gunnel Vallqvist  var en viktig  förmedlare av KATOLSK TRO  rotad  i andra Vatikankonciliets anda och   kontinentala katolska teologer och tillika katolska systemkritiker.


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 svar på Ulf Ekman ny katolsk kyrkolärare i alltmer polariserad svensk kristenhet ?

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    vilken lättnad det måste vara för Gud att Thomas Idergard finns. Hur skulle Gud annars veta hur hen måste vara för att vara Gud?
    Skämt åsido. Vi har alla varit nybörjare. Men flertalet av oss har då sluppit att bli uthängda till allmänt beskådande i Signum.

    Konflikten kring Svenska kyrkans kapell i Stockholms Frihamn är måttlöst överdriven. Det handlar alltså om ett kapell som i princip endast är tillgängligt för sjömän under de få timmar deras fartyg lossar och lastar.
    Sjömanskåren är extremt internationell. Även svenska fartyg i oceantrafik seglar i allmänhet med icke svenska besättningar.
    Att utforma kapellet i Stockholms frihamn på ett sådant sätt att det är en inbjudande miljö för så många religioner som möjligt tycker jag är en mycket rimlig åtgärd. Hur det rent praktiskt skall gå till med så få ömma tår som möjligt vet jag inte. Men ett studiebesök på Arlanda eller någon annan internationell storflygplats torde kunna räta ut frågetecken.

    Gert

  2. Irene Nordgren skriver:

    Gert

    ”Vi har alla varit nybörjare. Men flertalet av oss har då sluppit att bli uthängda till allmänt beskådande i Signum.”

    Det är väl ingen som tvingar Thomas Idergard att sätta sig i Signums skyltfönster.

    Men erbjuder han sig att vara skyltdocka på hemsidan så tycks Signums redaktion bli så hänförda att gängse krav på sakligt innehåll plötsligt bara åsidosätts och Idergard tillåts att uttala sig hur som helst om vad som helst.

    Är det inte snarare som så att flertalet nya konvertiter har det goda omdömet att inte försöka
    hänga ut sig själva i Signum. Men skulle mot förmodan en vanlig okänd konvertit skriva en så undermålig text som nu Idergard har producerat och erbjuda den till Signum så har jag svårt att tänka mig att vederbörande skulle få sitt alster tryckt på Signums hemsida.

    ”Konflikten kring Svenska kyrkans kapell i Stockholms Frihamn är måttlöst överdriven.”

    Inte bara måttlöst överdriven utan det sorgligaste i mina ögon är att Signum genom Idergard lånar sig till att stup i kvarten hitta något som det går att angripa vissa företrädare för i svenska kyrkan som man ogillar.

    Idergard ingår i Stockholms Stifts strukturerade polariseringsstrategi. Kristenheten i Sverige är indelat i ett underjordiskt nätverkande -där såväl BÄ SOM KV ingår – och där sympatier och antipatier blir synliga bla i sociala media.

    Skillnaden ligger i att när Thomas Idergard uttrycker sig i ett diskutabelt tonläge gentemot dem han inte gillar då tiger biskop Anders och verkar totalt tondöv vilket ju inte alls är fallet. Biskop Anders har ju gentemot KV uppvisat en ytterst stor känslighet för tonläge……

    // Irène

  3. Alma-Lena skriver:

    Tyvärr tror jag du kan ha rätt om Ekmans strategi här, om han har vinglat runt teologiskt har han aldrig gjort det ekonomiskt. i min närhet finns en sårad fd- LO människa som på allvar menar att Ekmans konversion handlar om att få en större marknad för sina böcker, vis av erfarenhet.

    Jag hoppas innerligt att RKK inser hur farlig och anti-kristlig hela framgångsteologin är för jag kan knappt tänka mig värre scenario än att RKK skulle bli framgångsteologisk. Framgångsteologin är ju inget annat än gammaldags hedendom i förklädnad, allt handlar om att trycka på rätt knappar hos en gudom så man får god skörd och hälsa. Gud blir en liten gud som jag magiskt kan manipulera med rätt formler. Den store guden är alltså mitt eget uppblåsta JAG.

  4. Alma-Lena skriver:

    Jag måste också få hålla med Gert Gelotte här, man ska inte ge unga kristna det mediala utrymmet som ges Idergard. En så episkopal kyrka som RKK har inget att skylla på. Se på hur Birro fördärvades av uppmärksamheten. Man måste helt enkelt ta ett ansvar för nyfödda kristna det är helt oacceptabelt att låta dem göra bort sig i offentligheten tills deras tro går sönder.

    Jag håller däremot inte med om att man ska göra om kyrkorum till allmänna andaktsrum, det är helt vansinnigt. Jag kräver inte det av moskéer och buddhist-tempel. det är ett sätt att infantilisera och exotisera ”den andre” en mycket vanlig form av rasism helt enkelt.

    Idergards koppling till feminism och denna slags rasism är dock lika befängd som tanken på att ta bort krucifix. Som kristen feminist blir jag inte överraskad, men sur, på Idergards svammel i denna fråga. Jag undrar också över hur Signum vill publicera detta dravel. Signum brukar stå för viss kvalitet.

  5. Gert Gelotte skriver:

    Alma-Lena,

    i princip ger jag dig rätt. Man skall inte göra om kyrkorum till allmänna andaktsrum. Vi behöver inte utplåna oss själva för att vara toleranta och vidsynta.
    Men det måste få finnas undantag. Om en frihamn fungerar ungefär som transithallen på en stor flygplats eller för den delen som FN:s generalförsamling, så är ett konfessionellt neutralt eller mångsidigt användbart andaktsrum en bra lösning. Vår tro avgörs ju inte av vilka symboler vi använder oss av. Dag Hammarskjöld insåg detta när han inrättade andaktsrummet i FN-skrapan i New York.
    Vad som kan och bör göras tycker jag måste avgöras från fall till fall. Ju mindre vi gör principkonflikter av praktiska problem desto bättre.
    Diskussionen om kapellet i Stockholms frihamn är därvidlag ett utmärkt exempel på hur fel det kan gå när revirinstinkter släpps loss.

    Gert

  6. Alma-Lena skriver:

    Tack för svar Gert!

    Men kyrkan i Stockholms frihamn är just en kyrka och inte ett rum i en allmän flygplats elelr FN-högkvarteret, där gör Brunne sitt fel. Tråkigt nog blev hon sedan utsatt för en skit-kampanj som så många kvinnor förr. Det förstörde möjligheten till konstruktiva samtal och en ursäkt från biskopen. Jag beklagar det djupt. I detta fall hade jag som medlem i SvK gärna sett en rakryggad ursäkt från Brunne och inte en attack mot budbärarna och ett envist fasthållande vid vad som kanske bara var en förflugen tanke från början.

    Som jag ser det gör hon därmed en praktisk fråga till en principkonflikt helt i onödan.

  7. Irène Nordgren skriver:

    Idag ser jag att Anna Lindman gör precis det jag efterfrågade i det här blogginlägget dvs ”ställer affärsmässiga frågor” till Ulf Ekman som frivilligt uteslutande tycks ställa upp i intervjuer där han är garanterad att få tala om andliga ting. Triviala jordiska frågor som ekonomi och pensioner är inget som Ulf Ekman vill ägna sig åt att svara på ty det skulle störa imagen av en ledare som alltigenom vill ge ett ANDLIGT intryck. Det är så oerhört lätt att låta OANDLIG när man mot sin vilja konfronteras med det jordiska livets trivialiteter.

    http://aletheia.se/2015/11/15/ulf-ekman-och-anna-lindman-fran-svt-uppdrag-granskning-i-haftig-diskussion-om-pensionsavtal/

    Aletheia har även lagt ut ett videoklipp där Ulf Ekman ger ett smakprov från sin predikokonst från tiden då han betraktade katolska kyrkan som ”den stora skökan.”

    http://aletheia.se/2015/11/10/aletheias-gastbloggande-katolik-svarar-blivande-katoliken-karlendal/

    // Irène

    PS Videoklipp gjorts av Jönköpingsposten som sökte Ulf Ekman i samband med att han är i Jönköping för att lansera och signera sin nya bok ”Den stora upptäckten”. Även Uppdrag Granskning med Anna Lindmark sökte Ulf Ekman.

    ”Frågan Ekman vägrar svara på”

    ”Efter intervjun med Ulf Ekman ringer JP upp Anna Lindman.

    — Vi har gjort ett program där vi har granskat Livets Ords ekonomi och Ulf Ekmans tid som ledare i Livets Ord, resultatet av det går att se i Uppdrag Granskning den 25 november, säger hon.

    Just pensioner är en del av det som Uppdrag Granskning har tittat på berättar Anna Lindman.

    — Vi har sökt Ulf Ekman under en väldigt lång tid och vi sökte upp honom på en offentlig plats. Vi skulle inte ha sökt upp honom om vi inte hade något att fråga om, jag är oerhört förvånad över hur han reagerar, eftersom våra frågor är högst rimliga efter vår granskning, säger Anna Lindman.”

    http://www.jp.se/article/fragan-ulf-ekman-vagrar-svara-pa/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *