En moralisk kollaps

Vänner,

när riksdagen i dag röstade för att införa id-kontroller och transpotörsansvar på bussar och tåg mellan Danmark och Sverige, med syftet att hindra flyktingar från att kunna söka asyl i Sverige, stod Miljöpartiet och Sverigedemokraterna på samma sida i en votering om flyktingpolitik.

För en månad sedan hade det varit sannolikare med två solar på himlen.

Jag undrar hur landets miljöpartister mår med en sådan partiledning och riksdagsgrupp. En enda, Rasmus Ling, röstade nej. Det hedrar honom. Socialdemokraten Sara Karlsson la ner sin röst. Det är mycket i ett parti där sträng partidiciplin råder.

Miljöpartiets agerande kan inte beskrivas som något annat än en moralisk kollaps.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på En moralisk kollaps

  1. Agneta sofiadotter skriver:

    Gert

    Du skrev i vår sista ordväxling att ”du är mer än välkommen att skriva på bloggen” vilket förutsätter att jag (om jag sitter rätt i båten) ska känna mig välkommen till min/vår egen blogg. Jag tog illa vid mig av den auktoritära förhållningssättet från din sida vilket får mig att inte skriva förrän nu.

    Jag vill definitivt inte bråka men jag vill säga vad jag tycker.

    Nu står vi i Sverige i en situation (tämligen förutsebar) som innebär att de som får betala priset för att Sverige i panik stänger gränser är kvinnor och barn. Ensamstående pojkar mestadels från Afghanistan (tror jag) och män över lag har tagit de platser som kvinnor o barn i krig borde ha fått. Vi har tagit emot 160000 flyktingar idag 132 har i nuläget fått avslag enligt vad Aktuellt nu i skrivandets stund beskriver på min tv. En liten del av dessa män är hemvändande is-soldater och deras vänner det största hotet mot Sverige.

    Du vill om jag förstår dig rätt att gränser ska stå öppna.

    Jag anser att kvinnor och barn borde ha fått inresetillstånd via flyg och via konsulat och ambassader. Dessa är nu i sina hemländer o läger chanslösa. Männen kom före. Som vanligt.

    Detta gör mig till allt annat än sexist eller främlingsfientlig.

    Hade Sverige som det första land i världen anat detta istället för att glorifiera sin egen snälla förträfflighet genom att dunka sig i det svenska bröstet så blev det ett land som föregick med gott exempel. Kvinnor och barn först ty de är de mest sårbara.

    Och ja, utan att vara det minsta islamofobisk som ex. invigd suf inom islams mystik så tycker jag det är djupt oroande med religiös fundamentalism. Vare sig det är IS eller någon Livets Ordfanatiker eller någon katolsk självpåtänd konvertit. Jag anar men observera …jag vet ej… att kvinnor i alla dessa fundamentalistiska läger kommer i kläm. Antingen hänvisar man till jungfru Maria eller ett visst antal jungfrur i antingen samma himmel eller i en annan.

    Kvinnor är förträffliga om de bor i himlen och fortfarande är jungfrur!

    För kvinnor och barn i krig är detta ett hån…då de sitter där de sitter: i händerna på män.

    Dessutom …från det ena till det andra…jag vill inte sitta med mitt barnbarn på någon offentlig plats framför en kvinna så fördold slöjor att mitt barnbarn inte ser hennes eller hans ansikte. Det bör vara en rättighet att se sin medmänniskas ansikte. Inte heller vill jag att barn ska bli utsatta för katolsk exorcism då jag finner det människovidrigt. Det bör vara en mänsklig rättighet att inte utsättas för manligt eller om det i framtiden finns kvinnliga exorcister våld.

    Så är det bara , Gert. Så tycker jag.

    Den kovändning som Sverige gör kan bero på att vi inte vågat få balans på diskussioner. Det har varit antingen eller. Sådant föregriper fanatism.

    Att tycka som jag gör ska definitivt inte anses som sexistiskt eller främlingsfientligt och vår blogg ska kunna ventilera utan att döma den andre.

    Agneta

  2. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,
    låt mig svara punktvis. Det blir enklare så.

    1. Att prioritera kvinnor framför män är precis lika fel som att prioritera män före kvinnor. Asylrätten innebär att de som kommer till Sverige har rätt att söka asyl. Om de får asyl är förstås en annan sak. Från Syrien får 100 procent uppehållstillstånd, från Albanien fyra procent, för att citera aktuella siffror.

    2. Jag vill att gränsen skall stå öppen i den meningen att vi skall stå fast vid rätten att söka asyl. Jag vill inte att gränsen skall stå öppen i den meningen att alla som söker asyl också skall få det. De som har skyddsbehov skall få skydd. För övriga gäller reglerna för arbetskraftsinvandring.

    3. Jag anser att det måste finnas säkra legala vägar till Europa och Sverige. Det skall vara möjligt att söka asyl utan att först tvingas anlita flyktingsmugglare. Självklart skall dessa legala vägar stå öppna för alla utan hänsyn till etnicitet, religion, politisk uppfattning, kön eller sexuell läggning.

    4. I privatlivet, som även utövas på offentliga platser, anser jag att klädsel är den enskildes ensak. Några ogillar slöjor, andra korta kjolar. Jag vill inte ha någon sedlighetspolis vad gäller klädsel. På arbetsplatser gäller förstås andra regler – som måste kunna motiveras på ett rimligt sätt.

    5. Exorcister är som mycket annan vidskepelse, exempelvis inom New age, beklaglig. Men de lagar vi har mot misshandel och olaga tvång torde räcka. Åtminstone så länge inte motsatsen är bevisad.

    6. Vad gäller mänskliga rättigheter så gäller tyvärr antingen eller. Vi respekterar dem eller vi respekterar dem inte. Kompromisser är, på detta område, ett slutande plan.

    7. Orden sexism och främlingsfientlighet kan användas på åtminstone två sätt – som förolämpning och som ett faktiskt konstaterande. Kanske beror vår kollision på denna omständighet.
    Sexism innebär för mig att göra skillnad på människor beroende på vilket kön de har medan främlingsfientlighet är att nedvärdera och vilja inskränka de mänskliga rättigheterna för människor som inte är ”som vi är”. Om detta grundas på etnisk härkomst, exempelvis araber eller afrikaner, övergår främlingsfientligheten i rasism.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *