Reflexioner kring en utredning

Den nu aktuella utredningen ”Katolska kyrkans utredningar om sexuella övergrepp” måste enligt mitt sätt att se sättas in i en vidare kontext för att alla synpunkter ska komma till sin rätt.

Tack vare bloggosfären finns yttrandefrihet som inte kan censureras via katolsk hierarki.  ”Sköra katoliker”  som är vana vid tillrättalagd information i Katolskt Magasin läser KV blogg på egen risk.  Deras eventuella klagomål till  ledningen kommer inte att beaktas då de ju i förväg fått veta att de ska låta bli att befatta sig med Katolsk Vision på grund av att de visioner de har inte kan kallas ”katolska”.

Vi vet alla att förbjuden frukt smakar bäst.  Så jag vill gärna bjuda på lite förbjuden frukt.

Katolska kyrkan styrs universellt som  en enväldig feodal monarki. Detta innebär att Katolska kyrkan centralt (på Vatikannnivå)  och  regionalt (på biskopsnivå)  ser  till att vissa nyckelpositioner alltid besätts med ”rätt person” dvs den som ”monarken” anser vara ”rätt” .  På så vis ligger  den  styrande, dömande och lagstiftande makten i monarkens händer.

En nyckelpostition på central nivå i Vatikanen är tex högste chefen för högsta domstolen Signatura. Fn är kardinal Raymond Burke ”rätt man ”på denna post.  Han med cappa Maxima.

Se Kardinalens nya kläder !    http://www.katolskvision.se/blog/?p=1851

På regional nivå i vårt stift är  det  ”Stiftets ansvarige för  kyrkorättsliga frågor Jorge de Salas ”  Fn är Jorge de Salas alltså  ”rätt man” och samme man har också  utsetts av biskopen att leda  ”Katolska kyrkans utredningar om sexuella övergrepp”

En utredning som  ska utreda eventuella INTERNA missförhållanden som EVENTUELLT kan vara kopplade till  eventuella INTERNA missförhållanden på biskopsämbetet leds av biskopsämbetet själv dvs genom ”Stiftets ansvarige för  kyrkorättsliga frågor Jorge de Salas ”

Den som leder en utredning är den som är huvudansvarig.

För metod. För utformning.  För vilka personer som ska ingå i utredningen. För vilka sakkunniga som anlitas etc etc.

Valet av den som leder en utredning är avgörande för trovärdigheten av utredningens resultat.

För 1 år sedan bad biskop Anders att regeringen skulle tillsätta en oberoende utredning vilket regeringen tackade nej till.

Därifrån gick budet alltså till ”Stiftets ansvarige för  kyrkorättsliga frågor Jorge de Salas ”

Från en ytterlighet till en annan ytterlighet.

Jag beklagar.

Likaså beklagar jag den  nye pressekreteraren Fredrik Emanuelsons OMI  uttalande om Utredningen och celibatet.  ”Själva celibatet som sådant är inte faktamässigt det egentliga problemet”

När ska våra kyrkliga företrädare lära sig att sluta uttala sig så enkelspårigt om tex celibat och homosexualitet ? Det väcker ju bara ont blod när ALLA vet att hela katolska kyrkan är i akut behov av en ÖVERSYN av  sin  totala lära  om sex och samlevnad.

Katolska kyrkan lär katolska  homosexuella pojkar och flickor att växa upp med föreställningen att deras sexualitet  är onormal och att de sexuella handlingar de skulle vilja ägna sig åt är ”onda”.   För homosexuella pojkar kan prästämbetet bli en fel tillflyktsort pga detta.

Katolska kyrkan lär att katolska präster inte får gifta sig trots att detta inte var lag under det första årtusendet. Trots att de apostlar Jesus valde var gifta.

Vad är katolska kyrkans huvudargument mot kvinnliga präster ? Jo att Jesus endast valde män som apostlar. Hipp som happ  med andra ord.

Pliktcelibat är alltså eget påfund som tids nog kommit att kallas TRADITION och som  enbart krävs inom romersk.katolska kyrkan.

Vad är det hos romerska katoliker som är så speciellt och unikt så den präst de ska anförtro sig åt inte får ha ett sexliv ?

Och om celibatet är det optimala tillståndet för en ung katolsk man som vill bli katolsk präst så finns ju inga som helst hinder att förverkliga detta tillstånd även om pliktcelibatet upphävs.  Och om kyrkan dessutom erkänner  homosexuella relationer så finns inget som hindrar att homosexuella män som  blir präster  kan välja på samma sätt som heterosexuella män om de   vill leva i en sexuell  relation eller istället välja att leva i celibat.

Att som nu katolska homosexuella präster  tvingas göra dygd av nödvändigheten kan aldrig vara bra i längden.

Till slut en information till den som inte är så bevandrad i  den katolska världen och kanske slår upp katolska kyrkans hemsida för att informera sig om vilka som arbetar på biskopsämbetet.   Där står bla

Biskopvikarie för judiciella-kyrkorättsliga frågor
msgr Jorge de Salas

Det som däremot inte står är att Jorge de Salas tillhör Opus Dei .   Kan kanske kan vara viktigt att framhålla i just detta sammanhang.  För  övriga ordensmänniskor som arbetar på biskopsämbetet syns  tillhörighet. Men alla vet att Opus Dei män är ovanligt diskreta.

http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/78/1/

// Irène

PS  Ett citat ur teologernas Memorandum
”Ett anrop  om öppen dialog om makt- och kommunikationsstruktur, om kyrklig ämbetsutformning, om de troendes delaktighet i ansvar, om moral och sexualitet har väckt förväntningar men också farhågor: Kommer vi kanske att missa sista chansen till uppbrott ur förlamning och resignation genom att vi förringar eller bara väntar ut krisen. ”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Reflexioner kring en utredning

  1. Irène Nordgren skriver:

    Här klickbar länk till Kardinalens nya kläder.

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=1851

    Den diskrete OD mannen Jorge de Salas – som alltså haft huvudansvaret för den nu aktuella utredningen – är inte ensam om att inte vilja skylta med sin OD tillhörighet.
    Det hör till OD väsen.

    Till detta finns en mycket förståelig förklaring på Wikipedia

    ”Opus Dei har valt att inte ha någon offentlig medlemsförteckning, med motiveringen att medlemskapet i prelaturen hör till sfären för de andliga och intima valen.”

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Opus_Dei

    Det säger sig ju självt att vill man arbeta i en sfär av ANDLIG lugn och ro och slippa allt OANDLIGT besvär från det nyfikna OANDLIGA nutidssamhället så är anonymitet en säker väg.

    Allt ANDLIGT arbete går så mycket SMIDIGARE då.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *