En enkel fråga om rättvisa och rättfärdighet

Vänner,

när syster Madeleine hållit sitt anförande vid Seglora smedjas fördjupningsdag i Nacka kyrka fick även jag tillfäller att göra ett inspel om Franciskus och hans kvinnosyn. Det var improviserat, men jag har gjort en rekonstruktion som krönika i Dagens seglora:

”De teologiska grälen om kvinnor och prästämbetet kan pågå i all evighet. Det finns inget teologiskt svar, varken i bibeln eller i traditionen, som kan övertyga motståndaren.

Alltså faller ansvaret på oss katoliker, vare sig vi är lekmän eller biskopar. Den komplementära människosynen är en mycket föråldrad uppfattning och jämställdhet mellan män och kvinnor en enkel fråga om rättvisa och rättfärdighet.

Att bekämpa rättvisa och rättfärdighet med hänvisningar till bibelcitat eller traditionen undergräver evangeliets trovärdighet. Förbudet mot kvinnliga präster är bjälken i katolska kyrkans öga.”

http://dagensseglora.se/2016/09/25/bjalken-i-katolska-kyrkans-oga/

Sr Madeleines föreläsning:

http://dagensseglora.se/2016/09/22/paven-franciskus-kvinnorna/

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på En enkel fråga om rättvisa och rättfärdighet

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Roy Bourgeois – som du talade om på Fördjupningssöndagen -och det höga pris som du beskriver att han fick betala – är också ett illustrativt exempel att lyfta fram när det gäller katolska kyrkans omhuldande av samvetets överhöghet som uppenbarligen bara ska vara helt ”gratis” när det gäller sjukvårdspersonal som av samvetsskäl ej kan delta i abortverksamhet.

    I alla andra fall får ”det kosta vad det kosta vill” som biskop Anders uttryckte det när jag en gång frågade honom.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *