Wir sind Kirche Tyskland tar till orda

I ett pressmeddelande 12 dec ”tar Wir sind Kirche Tyskland avstånd från Vatikanens exkluderande av homosexuella i dokumentet ”Prästkallelsens gåva” (8 dec) och uppmanar tyska biskopar att distansera sig från detta exkluderande.”

Wir sind Kirche Tyskland påpekar det positiva att det införs ett regelverk till skydd för minderåriga i prästutbildningen men dokumentet förstörs av fortsatt bestående felaktig idealisering av en celibatär prästbild och genom fortsatt tydligt avvisande av homosexuella prästkandidater. När Kleruskongregationen okritiskt övertar gamla värderingar illustreras bristen på känslighet och respekt visavi mänskliga rättigheter inom Vatikanens ledarskap.

Wir sind Kirche Tyskland anser att riktlinjerna i dokumentet medför att katolska kyrkan inte blir trovärdig. Gud kallar människor oavsett kön, sexuell läggning, civilstånd, ålder eller något annan mänsklig egenskap.

Kvinnor ignoreras i riktlinjerna; man acceprerar inte att Gud också kallar kvinnor till prästerlig tjänst.

Wir sind Kirche Tyskland uppmanar därför ordföranden i Tyska Biskopskonferensen kardinal Marx och alla biskopar att distansera sig från den vatikanska instruktionen vad beträffar uttalandena om att utestänga homosexuella personer från prästerlig tjänst. Därmed kan lokalkyrkans självständighet betonas, något som påve Franciskus ständigt uppmuntrar till. Det kunde även bli en anledning till att den tyska kyrkoledningen äntligen tydligt erkänner sina homosexuella präster och hedrar deras oersättliga bidrag i och för kyrkan.
(Min övers)

https://www.wir-sind-kirche.de/?id=128&id_entry=6456

// Irène

PS

Jag vill även påminna om intervju i somras med Klaus Mertes SJ http://www.katolskvision.se/blog/?p=19293


Här en annan intervju med Klaus Mertes i somras om katolska kyrkan och homosexuellas rättigheter som avslutas med orden ”Institutionens missbruk består däri att den inte skyddat de svaga utan enbart narcissistiskt brytt sig om att få makt. Narcissistisk relation till den egna makten har alltid en våldsam /brutal utsida.”

http://www.taz.de/!5306338/

Sorgligt att det inte existerar en enda katolsk företrädare i Sverige som säger ifrån när Vatikanen kränker mänskliga rättigheter ! Och sorgligt med Signums tillagsinställning. http://signum.se/vatikanen-reformerar-den-katolska-prastutbildningen/

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Wir sind Kirche Tyskland tar till orda

  1. Irène Nordgren skriver:

    Jag har särskilt fastnat för nedanstående när det gäller dokumentets syn på kvinnor

    151. The presence of women in the Seminary journey of formation has its own
    formative significance. They can be found as specialists, on the teaching staff, within
    the apostolate, within families, and in service to the community. Their presence also
    helps to instil a recognition of how men and women complement one another. Often,
    women are numerically greater among those whom the priest will serve, and with
    whom he will work in the pastoral ministry. They offer an edifying example of
    humility, generosity and selfless service.

    ”Kvinnors närvaro hjälper till att ingjuta en bekräftelse på hur män ock kvinnor är komplementära.”

    Så fint !

    Alltså i klartext : Den underordning som Vatikanen bestämt att kvinnor ska behålla i relation till män ska på ett naturligt sätt ingjutas i prästseminaristerna under deras formande till att bli celibatära präster.
    Kvinnor har här en viktig uppgift att genom sin blotta närvaro illustrera ödmjukhet, generositet och osjälviskt tjänande. Dessa specifikt kvinnliga egenskaper kommer prästseminaristen till godo genom kvinnors mångahanda roller som prästseminaristen kan träna sig att möta och bemöta under sin utbildning och som på så vis på ett helt naturligt sätt ska ligga till grund för prästens kommande överordning som församlingspräst där kvinnor kommer att utgöra majoriteten av goda underordnade hjälpredor.

    http://www.clerus.va/content/dam/clerus/Ratio%20Fundamentalis/The%20Gift%20of%20the%20Priestly%20Vocation.pdf

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *