Israels tysta krig – öppet brev till regeringen

Till utrikesminister Margot Wallström,

I bifogad fil finns ett öppet brev till regeringen, skrivet av en grupp som rest i Palestina-Israel på en factfinding-resa organiserad av Socialdemokrater Tro Solidaritet Dalarna.

Speciellt studerades
-markövertagande (där bosättare tar palestinsk mark),
– vattenfördelningen som innebär att Israel har tagit de palestinska vattenkällorna och fördelar sex gånger så mycket till israeler som till palestinier samt
– palestinska barns situation, där många tonåringar dödas av israelisk militär utan att utgöra hot och palestinska barn får långa fängelsestraff.

Gruppen mötte både palestinska och israeliska politiker och erfarna fredsaktivister. Alla fick frågan ”Vad bör omvärlden göra för att få Israel att börja respektera folkrätten och mänskliga rättigheter?” Svaret var entydigt:
”Det hjälper inte med diplomatiska protester. Israel måste få ett ultimatum med begränsningar i handel och ekonomiskt samarbete samt i kulturellt och akademiskt utbyte om man inte upphör med den diskriminerande politik som gynnar en etnisk grupp på bekostnad av en annan.”

Detta lovade vi att förmedla till Sveriges regering.

Med vänlig hälsning

Lena Lönnqvist, ordförande Socialdemokrater Tro Solidaritet Dalarna
lena.lonnqvist@folkbildning.net
070-5908884
Sjövik, 775 95 Folkärna

*****************************************************************************

ÖPPET BREV TILL SVERIGES REGERING
Israels tysta krig
Julstämningen vill inte riktigt infinna sig i Jesu födelsestad Betlehem. Israels över åtta meter höga mur hindrar effektivt palestiniernas rörelsefrihet.
Men en rejäl julklapp är på gång till de israeliska bosättare som bor illegalt på palestinska Västbanken, enligt internationell lag. Knessets ledamöter röstade 5 december för en lag som gör det helt lagligt för judiska israeler att permanent bosätta sig på privatägd palestinsk mark. Lagen måste beslutas i ytterligare två omröstningar, men allt tyder på att den kommer att antas.
I den hotade palestinska byn Susyia berättar Fatma att 300 personer lever under ständigt hot efter beslut i högsta domstolen att byn ska förstöras. Den israeliska bosättningen på kullen intill vill ha byns mark. Hur ska byborna överleva utan sina får, utan olivträd, utan odlingar?
I Um El Kehr har de palestinska bönderna visat upp sina dokument som bevisar att de äger sin mark, men den närliggande israeliska bosättningen tränger på. Sex hus har förstörts och nyligen kom besked om att ytterligare 20 bostäder ska demoleras.
Abu Suleiman är gammal och arg. Han skriker ut sin ilska när han visar på hur hus i byn har jämnats med marken. Nimeh oroar sig för barnen. Var ska familjen bo? Hur ska barnen få någon tro på rättvisa om deras hem förstörs för att en annan etnisk grupp prioriteras?
”Det pågår sedan 70 år ett tyst, systematiskt krig här mellan en mäktig och en maktlös”, säger en erfaren israelisk fredsaktivist i sin analys av det som brukar kallas Palestina-Israel konflikten.
Istället för att drastiskt ta stora områden på en gång och bruka massivt våld, använder sig Israel av ”små steg” som inte väcker världens uppmärksamhet, men som systematiskt utplånar det palestinska folkets möjlighet till ett värdigt liv, menar han och pekar på följande exempel.
• Kontinuerligt tas mer och mer mark till israeliskt bruk, medan palestinsk mark reduceras.

• Vattenbristen för palestinierna skulle inte existera om inte Israel lagt beslag på 90% av vattenkällorna och prioriterat fördelning av vatten till de områden där israeler bor. När man åker genom Jordandalen kan man tydligt se uttorkade områden där palestinier odlar och väl bevattnade gröna områden där bosättare finns.

• Begränsning av palestiniernas rörelsefrihet, fängslande av palestinska barn, beskjutning i flyktingläger, långa häktningar av palestinier utan åtalspunkter, hindrande av bönder att odla sin mark och liknande åtgärder är en del av ”det tysta kriget”, som påverkar den palestinska befolkningen att lämna landet, vilket skapar utrymme för den israeliska befolkningen.
Vi reste i området på en resa organiserad av Socialdemokrater Tro och Solidaritet och mötte både palestinska och israeliska politiker och erfarna fredsaktivister. Alla fick frågan ”Vad bör omvärlden göra för att få Israel att börja respektera folkrätten och mänskliga rättigheter?” Svaret var entydigt.
Det hjälper inte med diplomatiska protester. Israel måste få ett ultimatum med begränsningar i handel och ekonomiskt samarbete samt i kulturellt och akademiskt utbyte om man inte upphör med den diskriminerande politik som gynnar en etnisk grupp på bekostnad av en annan.
Vi är mycket positiva till utrikesminister Margot Wallströms besök och kontakter med de palestinska företrädarna. När det gäller Israel föreslår vi Sveriges regering
– att initiera att EU bör ställa krav på respekt för mänskliga rättigheter (i enlighet med EU:s egna regler), för att fortsätta leverera det gynnsamma handelsavtal Israel har med EU,
– att övrigt handelsutbyte samt kulturellt och akademiskt utbyte stoppas om inte Israel förändrar sin politik genom att upphöra med ockupationen och införa lagar som jämställer de etniska grupperna i området,
2016-12-14

Vänligen
Lena Lönnqvist, ordförande Socialdemokrater Tro och Solidaritet Dalarna
Madeleine Dahl, studerande
Eva-Lena Gustavsson, ledamot förbundsstyrelsen Socialdemokrater Tro och Solidaritet
Åke Gustavsson, fritidsledare
Kent Källqvist, journalist
Iréne Nordgren, leg. psykoterapeut
Christina Regnell, pensionerad biståndsarbetare
Margoth Sonnebo, f d biståndsarbetare/journalist
Gunnar Stenbäck, präst
Anne Sörman, präst/författare
Rafael Waters, ledamot förbundsstyrelsen Socialdemokrater Tro och Solidaritet
Ruben Wågman, styrelseledamot Socialdemokrater Tro och Solidaritet Stockholms län

Kontakt/information:
Lena Lönnqvist, 070-590 8884, lena.lonnqvist@folkbildning.net

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Israels tysta krig – öppet brev till regeringen

  1. Irène Nordgren skriver:

    Jag har raderat hatklotter som inatt inkommit på ovanstående blogginlägg samt en lång kommentar från en talesperson för en propagandistisk israelisk tankesmedja som vill utnyttja KV blogg som en kanal för sin tankesmedjas syften.

    Vilka källhänvisningar som görs i sociala media utifrån olika tankesmedjors talespersoner eller olika bloggare är alltid subjektiva val.

    De källhänvisningar jag väljer när det gäller vattenproblematiken Israel / Palestina är nedanstående.

    http://www.aljazeera.com/news/2016/06/israel-water-tool-dominate-palestinians-160619062531348.html

    http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/ramadan-2016-israel-water-west-bank-cuts-off-a7082826.html

    http://www.ewash.org/sites/default/files/inoptfiles/Factsheet%202_Water%20resources%20in%20the%20West%20Bank%20(Updated%20February%202011).pdf

    En tankesmedja som pedagogiskt förklarar husdemolering utifrån Västbankens ABC

    http://www.settlerwatch.com/publikationer/vastbankens-abc/

    Jag vill också gärna rekommendera information från Ekumeniska Följeslagarprogrammet

    http://foljeslagarprogrammet.se/reseort/jerusalem/

    // Irène

    PS Säkerhetsaspekten är alltid Israeliska regeringens huvudargument för dess apartheidpolitik. Vad just vattendiskriminering av palestinier och demolering av palestiniers hus och hem har med säkerhet att göra är obegripligt. Som ett led i etnisk rensning är det dock ett effektivt vapen.

  2. Irène Nordgren skriver:

    Lena Lönnqvist vidarebefordrat nedanstående svar som inkommit från Utrikesdepartementet 21 jan 2017

    *********************************************************
    Hej Lena,
    Tack för ditt mejl till utrikesminister Margot Wallström.
    Mitt namn är Magnus Nilsson och jag är politiskt sakkunnig hos utrikesministern och svarar å hennes vägnar. Först och främst vill jag framföra ett stort tack för att STS Dalarna har tagit sig tid att skriva denna rapport. Ert arbete uppskattas, inte minst av mig som själv varit aktiv i flera internationella projekt inom arbetarrörelsen. Det arbete ni gör för att skapa förståelse mellan Israeler och Palestinier är oerhört viktigt. Liksom att uppmärksamma situationen kring de tre punkter ni lyfter fram i ert mejl.

    Stöd för palestiniers tillgång till rent vatten är en del av Sveriges strategi för internationellt utvecklingssamarbete avseende Palestina för tidsperioden 2015-2019.

    I slutet av december 2016 antog FN:s säkerhetsråd resolution 2334, som bland annat konstaterade att israeliska bosättningar på ockuperad mark är olagliga och innebär ett allvarligt hinder för att uppnå en tvåstatslösning. Resolutionen ska ses mot bakgrund av den snabbt försämrade situationen på marken med bosättningsexpansion och demoleringar, våld mot civila, samt ett mycket oroväckande israeliskt lagförslag om retroaktiv legalisering av så kallade utposter. Utrikesminister Margot Wallström konstaterade att resolutionen innebär ett viktigt folkrättsligt klargörande av världssamfundets syn på bosättningarna, utgör en grund för Sveriges kommande arbete i säkerhetsrådet, och kan bidra till att skapa hopp hos unga i regionen om en framtida tvåstatslösning.

    Utrikesministern deltog den 15 januari i en internationell ministerkonferens om fredsprocessen i Mellanöstern för att diskutera hur förutsättningarna kan stärkas för en tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet. Detta är det andra högnivåmötet inom det franska fredsinitiativet, där Sverige har fått ett särskilt ansvar för det israeliska och palestinska civilsamhällets engagemang för en tvåstatslösning. Vid mötet antogs en deklaration där båda parter uppmanas att i såväl ord som handling visa sitt åtagande att via förhandlingar söka göra tvåstatslösningen till verklighet.

    Vårt gemensamma arbete för en tvåstatslösning fortsätter alltjämt.

    Med vänliga hälsningar,
    Magnus

    Magnus Nilsson
    Politiskt sakkunnig hos utrikesminister Margot Wallström
    Utrikesdepartementet
    magnus.nilsson@gov.se

  3. Irène Nordgren skriver:

    En tredje intifada 2017 ? President Trump gör allt han kan för att provocera fram en sådan.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *