Maria vad är ”naivt och upprörande” idag ?

En fråga till dig Maria Hasselgren – Katolska kyrkans pressansvariga -utifrån din kommentar idag på Katolska kyrkans hemsida ang

”Biskop Fellays brev til SVT”

http://www.katolskakyrkan.se/Turnpike.aspx?id=1081

samt utifrån den intervju du gav till Vatikanradion

21 / 1  ”Maria Hasselgren om den katolska kyrkans förhållande till Prästbrödraskapet S: t Pius X .”

och utifrån TV programmet Uppdrag Granskning

http://www.oecumene.radiovaticana.org/sv1/Articolo.asp?c=260173

 Du säger i intervjun bla att du uppfattar målet med TV programmet är att påvisa hur ”naivt och upprörande ” det var av Svenska kyrkan att upplåta sina kyrkolokaler till SSPX.

Min fråga till dig 5 dagar senare är om du tycker att det är ”naivt och upprörande ” att påven Benedikt XVI hävt bannlysningen på 4 biskopar inom SSPX, vilket i förlängningen kan medföra att SSPX inte bara kan kräva att få ”låna ” utan att  få tillgång till  egna kyrkolokaler i Sverige.

Jag  vet vad du tyckte var ”naivt och upprörande” i onsdags 21 jan.  men är intresserad av vad du tycker är ”naivt och upprörande”  IDAG måndag 26 jan.

// Irène 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Maria vad är ”naivt och upprörande” idag ?

  1. Carl B skriver:

    Bra fråga. Jag tror vi har att göra med en kappvändare.

  2. Krister Janzon skriver:

    Maria Hasselgren,

    Intervjun med dig från Vatikaradion var mycket klar och tydlig – och också så lång så att du fick med fler aspekter än vad den annars så utmärkta TV-soffan med dig och Gert Gelotte hann med.

    Nu är vi i den svåra situationen att söka förstå bevekelsegrunderna för påven att upphäva fyra biskopars scismatiska ställning – det kan se ut som att han hellre vill få in dom i ”fållan” för att kunna behandla dem som heretiker; om de fortsätter att vara det visavi Andra Vatikankociliet.

    Förståele av situationen underlättas inte av att en av de fyra biskoparna uttryckt att han ifrågasätter förintelsen genom gaskamrar. Men den delen kan säkert de tyska domstolarna ta hand om, eftersom sådana uttalanden är straffbara i Tyskland där han uttalade sina ord. Svårare blir det för katolska kyrkan att förklara för alla människor av god vilja att påven väljer sin tidpunkt för den formella ”försoningen” så dåligt i förhållande till den redan kända nyheten om biskopens straffbara och omoraliska uttalanden. Vill man se det konspiratoriskt så kan man tro att sagde biskop ville förhindra hävandet av exkommunikationen på sig – av något kyrkopolitiskt skäl.

    Tack också Maria för din länk till Where Do We Go From Here? /http://www.summorumpontificum.net/
    som på ett kraftfullt sätt belyser den väg som Pius X’s brödraskap måste ta för att kunna fullt ut inlemmas i romerskt katolska kyrkans fulla gemenskap, om man det vill?

    Krister Janzon

  3. Carl B skriver:

    Är det inte snarare så att Maria Hasselgrens intervju var allvarligt missvisande utifrån kunskapsläget just då? Alltså var ett slags ideologisk partsinlaga? Med biskopsämbetets sigill? Ett bedrägeri sim blev pinsamt uppenbart efter att påven lyft exkommuniceringarna?

    Så ser jag det. Och jag är inte precis ensam, som många bloggar visar. Nu står biskopsämbetet med helt oförenliga uttalanden. Och förvånade, förvirrade katoliker.

    När avskedas Maria Hasslegren?

  4. Krister Janzon skriver:

    Carl B

    Jag håller inte med dig, varken i sakfrågan att intervjun skulle vara missvisande utifrån kunskapsläget just då eller i din implicita förmodan att Maria H skulle avskedas. Men vi får tycka olika. Att vi katoliker är förvånade och förvirrade efter påvens hävande av X, det håller jag med dg om.
    Att många bloggar ger olika uppfattningar är ju också rimligt i detta läge, som är svårbedömbart idag, anser jag.
    Dock är jag inte beredd att nu gå in i en sakdiskussion och granska argument pro et contra; ännu mindre i en diskussion om person, det hör inte hemma på denna blogg.
    Jag förslår att vi nöjer oss med att vi tycker olika och respekterar det och varandra.

    Krister Janzon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *