Vänner,

ett tips för er som vill hjälpa på plats. I staden Roman i nordöstra Rumänien driver franciskanbröder med pengar från Svenska kyrkan ett socialt center för fattiga romer. Kommunens politiker och tjänstemän har med berått mod hyst in 900 romer fyra före detta ladugårdar där det stått 800 kor. Principen är ett bås per familj. Det finns en vattenpost per ladugård, inga toaletter, mycket lite ljus och ingen uppvärmning. Ändå förväntas romerna betala hyra.

Vore det inte för franciskanerna och Svenska kyrkan skulle barnen i ladugårdarna inte ha någon framtid. Nu får de komma till det sociala centret. Där finns skola, matbespisning, läkarmottagning, tandläkare och en underbar lekplats. Det finns också en förskola. När jag var där berättade en av bröderna att de försöker få föräldrarna att sända sina barn till den kommunala förskolan, med ekonomisk hjälp om så behövs. ”Hit”, sa han. ”Hit kommer de som blir över”. Små barn som ingen annars bryr sig om.

Men bröderna driver också en handelsträdgård, ett snickeri och en liten fabrik för betonghålsten. Där har några av barnens föräldrar fått arbete. Det var underbart att vad arbete och egen försörjning gör för människors självrespekt.

Om projektet skall kunna utvecklas behövs mer stöd. Bästa stödet är att köpa produkter från handelsträdgården. Sackeus säljer nu lavendelolja som är användbart till mycket, från hudvård till bak. Länken nedan leder till mer information.

https://www.facebook.com/Kyrkkaffe/posts/1497456493608107

Gert Gelotte