Thomas Idergard Har biskop Anders gett dig dispens att slippa följa ”Stiftets tumregler för god katolsk kommunikation”?

Hej Thomas Idergard

Jag har en fråga till dig med anledning av personangrepp och ärekränkning av sr Madelaine Fredell OP som du gjort dig skyldig till på Facebookgruppen ”Katoliker i Sverige ” i samband med radioprogrammet i P1 Människor och Tro 19 dec ”Moder Jord, Pachamama och Jungfru Maria, tänk om Gud är kvinna? ”

Har biskop Anders gett dig dispens att slippa följa ”Tumregler för god katolsk kommunikation” och ”Riktlinjer från Stockholms katolska stift kring Facebooksidor för församlingar och grupper” ?  

Jag vill inte tro att så skulle vara fallet.

Var och en som läser dina omnipotenta kommentarer om sr Madeleine Fredell OP (och mig) utifrån Facebookinlägget om ”Moder Jord, Pachamama och Jungfru Maria, tänk om Gud är kvinna? ” får lätt intryck av att du talar som talesperson inte bara för Stockholms Katolska Stift utan för hela KYRKAN.

Ty vad sägs om det här ?

”Bortsett från att beklaga de grova heresierna och blasfemin, som de båda öppet med uppenbar glädje verkar det som, medverkar i/ sprider utifrån en ideologi som inte har så mkt med kristen tro att göra, bör två saker påpekas: 1) Vi behöver förbön för deras omvändelse till Kristus och därmed kopplad offentlig ånger som botgöring. Liksom för de själar som kan förvirras av den hedendom som de förkunnar. 2) Ingen av dem är teolog som det felaktigt påpekas i programinformationen (dvs ”lögnens herre” har fullt präglat hela detta programpaket). /p.TIsj

Samtidigt som du ger dig själv mandat att ta fram storsläggan mot dina medmänniskor är du noga med att framhålla :

”En av de saker som gör oss till katoliker är ju att vi vill lyda kyrkan.”

Om vi för enkelhetens skull i det här Facebooksammanhanget definierar ”kyrkan” med Stockholms Katolska Stift så läser jag i budorden för ”Tumregler för god katolsk kommunikation”

1. Visa respekt för dina medmänniskor, oavsett vilka åsikter de uttrycker.

2. Använd sakliga argument.

3. Tolka välvilligt och tro den andra om gott.

4. Visa empati och sympati. Försök att känna för och med människor.

5. Avstå från invektiv, nedsättande omdömen och personliga påhopp.

6. Döm inte, fördöm inte.

7. Tänk när du skriver på sociala medier: skulle du formulera dig likadant öga mot öga?

https://www.katolskakyrkan.se/aktuellt/stiftsnyheter/2017/tumregler-foer-god-katolsk-kommunikation?highlight=sociala%20media

I ”Riktlinjer från Stockholms katolska stift kring Facebooksidor för församlingar och grupper” läser jag 

”Alla får uttrycka sig och säga vad de känner och tycker i olika frågor men stiftets enda talespersoner är kardinal Arborelius och stiftets kommunikationsansvariga Kristina Hellner.”

https://www.katolskakyrkan.se/media/3863/riktlinjer-for-sociala-medier-i-stockholms-katolska-stift-sep-2019.pdf

Alltså frågan för mig blir om biskop Anders – när det gäller offentlig upptuktelse av Stiftets predikarsyster Madelaine Fredell – till dig har delegerat att få vara Stiftets talesperson ?

Med vänlig hälsning

Irène Nordgren

PS Som katolik har jag fått lära mig att det är viktigt med självrannsakan och om denna leder mig till insikt om att jag felat, så ska jag alltid göra mitt bästa att försöka tillrättalägga mitt felande. En självrannsakan kan också utmynna i att jag faktiskt inte anser att jag gjort något fel och i så fall behövs ju inte heller något tillrättaläggande………

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *