Röda skynken

På Km nyhetssida 8 aug står att läsa

”En av tre katoliker i Tyskland överväger att lämna kyrkan” 

”Biskop Georg Bätzing, ordförande för den tyska biskopskonferensen, säger i ett uttalande att siffrorna talar för sig själva:– Så klart beror minskningen även på demografin, men först och främst visar den det faktum vi, trots vårt konkreta pastorala och sociala agerande, inte längre motiverar stora delar av befolkningen att leva ett liv i kyrkan.”

https://www.katolsktmagasin.se/2020/08/06/en-av-tre-katoliker-i-tyskland-overvager-att-lamna-kyrkan/

I ansluting till denna nyhet kan läsaren klicka på en nyhet från dec 2018 under rubrik 

”Vi ska inte gå Tysklands väg! Vi har vår väg!”   

”Katolska kyrkan i Sverige har sin egen roll och kallelse och måste stå på klippan, annars faller den. Vi har ett framtidsansvar för kommande generationer katolska kristna. Sverige behöver oss!”

https://www.katolsktmagasin.se/2018/12/15/vi-ska-inte-ga-tysklands-vag-vi-har-var-vag/

Det tycks som om Km önskar  att läsaren ska förstå att dessa nyheter hör ihop och underförstått också förstå  faran med de reformer som förknippas med biskop Georg Bätzing …..

Undertecknaren är diakon Göran Fäldt 

// Irène 

PS  Som katolik i Stockholms katolska stift blir jag mörkrädd vid tanken på om diakon Göran Fäldt är den som ska dra upp riktlinjer för katolska kyrkan i Sverige…. Reformer är  i Göran Fäldts terminologi  ”tecken på upplösning av katolsk doktrin i den pastorala praktiken, avsteg från kontinuerlig morallära, försök till konsensusbildning kring subjektiva och individualistiskaformuleringar….”  

Vi har alla våra röda skynken ….. Reformpositive biskop Georg Bätzing – ordförande för tyska biskopskonferensen – ett rött skynke för Km, diakon Göran Fäldt och Stockholms katolska Stift !

För mig är diakon Göran Fäldt ett rött skynke !  

Jag håller med biskop Georg Bätzing om att ”Kvinna i kyrkan – är den mest angelägna framtidsfrågan och det skadar inte om präster är gifta.”

http://www.katolskvision.se/blog/?p=27819

http://www.katolskvision.se/blog/?p=27831







Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Röda skynken

  1. Helena D'Arcy skriver:

    Hej Irene!

    Vad roligt att du läser Km på webben. Tyvärr är du lite fel ute angående Km:s önskemål för läsaren samt redaktionens eventuella röda skynken…

    För det första: de artikellänkar som du ser under respektive artikel kommer upp automatiskt. Det vill säga, står det t.ex. Tyskland i två artiklar länkas de samman. Varken mer eller mindre. Därav länkningen till bl.a. Göran Fäldts debattartikel från 2018. Det skulle vara fantastiskt att ha ett mer avancerat redigeringsverktyg, som skulle innebära att vi själva kunde välja (och välja bort!) länkar, men det tillåter vår ekonomi tyvärr inte.

    För det andra: Km:s redaktion har inga röda skynken, allra minst Georg Bätzing. Ett av era många kritiska inlägg mot tidningen här på bloggen har handlat om att Km inte bevakar Tyskland och landets biskopskonferens. Nu gör vi det, och likväl duger det inte.

    Men men – kritik kan också vara sporrande, så vi jobbar på och gör så gott vi kan med de ytterst begränsade resurser vi har.

    Vänliga hälsningar,

    Helena D’Arcy
    Chefredaktör

  2. Irène Nordgren skriver:

    Hej Helena

    Vad roligt att du läser KV blogg. Det är du som chefredaktör som har tolkningsprivilegium på vilka inhemska och utländska nyheter du finner mest värda att föra vidare till Km läsare.

    Men hur jag som läsare tolkar och bedömer dina val är mitt tolkningsprivilegium. Även om det alltså – som du säger – sker automatisk länkning så kan du inte ta ifrån mig att du fick mig att TRO att det var ett önskemål från Km sida att länka ihop de 2 nyheterna….. dvs OM det hade varit ett medvetet önskemål från Km sida så hade jag inte tyckt det hade varit det minsta konstigt ………Men det tycker du antagligen är jättekonstigt …..?

    ”Det skulle vara fantastiskt att ha ett mer avancerat redigeringsverktyg, som skulle innebära att vi själva kunde välja (och välja bort!) länkar, men det tillåter vår ekonomi tyvärr inte.”

    Ännu mer fantastiskt vore om du tex MANUELLT hade valt att publicera nyheten 27 juni från samma nyhetsbyrå Catholic News Agency

    ”Pope Francis ‘appreciates’ the ‘Synodal Way,’ says German bishop after private audience” https://catholicvoiceomaha.com/pope-francis-appreciates-the-synodal-way-says-german-bishop-after-private-audience/

    Vi lever i olika katolska världar du och jag Helena ! I min värld är biskop Bätzing och katolska kyrkan i Tyskland ett ”rött skynke” för bla Km – vad du än påstår.

    Du kan som chefredaktör – till viss del* – bestämma över Km innehåll men du kan inte bestämma över hur läsaren tolkar innehållet – vad läsaren tycker om ditt val av innehåll ! Varken Km eller Signum kastade sig inte precis över nyheten 3 mars i år när biskop Bätzing valdes till ny ordförande för tyska biskopskonferensen – som jag skrev om på KV blogg.

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=27831

    Om jag tolkar / kallar det ”rött skynke” så är det min rättighet som läsare !
    Och om diakon Göran Fäldt – i sitt idoga och ihållande MOTARBETE mot reformer – ständigt tillåts stå oemotsagd i Km så är det ditt val, men du kan inte hindra mig att ha åsikter om det.

    Vänliga hälsningar

    Irène Nordgren

    PS * Att jag skriver ”till viss del” beror ju på att du som chedredaktör lyder under ”Stiftelsen Katolsk Kyrkotidnings styrelse Charlotte Byström, ordförande, msgr Jorge de Salas, Joakim Bergman, Kristoffer Holt, suppleant och Mats Hansén, suppleant.”

    Som du säkert förstår har jag även synpunkter på att Jorge de Salas bara presenteras som msgr och inte också som Opus Dei ……vilket ju skulle underlätta för många läsare att förstå Km ”röda skynke”…..

  3. Irène Nordgren skriver:

    Hej igen Helena

    Det som händer i Tyskland och tyska biskopskonferensen tycks ju inte höra till det evangeliserings- och informationsuppdrag som Stockholms katolska Stift och dess husorgan Km tagit på sig. Nu har ju Km dessutom förstärkt sig via lekmannaorganisationen ”Catholic Voices i Sverige” där bla du sitter som lekman och koordinator men för säkerhets skull även där har en präst som ledstjärna och rådgivare Opus Dei msgr Jorge de Salas.

    https://catholicvoices.se/om-oss/

    ”Catholic Voices träningen hjälper deltagarna att tillämpa ’CV metoden’ och att kommunicera och belysa kyrkans budskap – särskilt läran bakom kyrkans inställning till de kontroversiella frågorna, som ofta ger anledning till att kyrkan omnämns i media, bland familj, vänner och kollegor. ”

    Såväl Jorge de Salas Opus Dei och Thomas Idergard SJ har varit behjälpliga att lära ut CV metoden.

    https://catholicvoices.se/nyheter/

    Du presenterade ju allt detta själv i Km förra året

    https://www.katolsktmagasin.se/2019/03/08/catholic-voices-nu-i-sverige-lekfolk-tranas-i-att-svara-media/

    Jag betvivlar inte nyttan av ”Catholic Voices i Sverige” – ni gör säkert mycket bra saker särskilt kring informationen om prästers sexuella övergrepp – men Tyska biskopskonferensen och den Synodala Vägen står för något radikalt nytt och spännande inom katolska kyrkan men pga ”CV metoden”/ ”Catholic Voices metoden” kommer detta inte ut till den breda allmänheten i Sverige. Varken till media, katoliker eller icke-katoliker eftersom ”CV metoden” – i min värld synonym med katekesmetoden – inte vill veta av att ”läran bakom kyrkans inställning till de kontroversiella frågorna” är under debatt – särskilt i Tyskland – men också i olika katolska reformsträvande nätverk runt om i den universella katolska kyrkan.

    Ville bara tillägga att jag tycker det är så sorgligt !

    Vänliga hälsningar

    Irène Nordgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *