20 okt

Vatikanen tillkännager att man genom kardinal Gianfranco Ravasi – fd ordförande i Påvliga Kulturrådet – inbjudit en protestantisk och ortodox teolog den 22 nov till en diskussion om Petrus Primat som ett led i 4 olika samtal i Vatikanen utifrån Matt 16 : 18-19 ”Och jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den. Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket. Allt du binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt du löser på jorden skall vara löst i himlen.”

https://www.vaticannews.va/en/vatican-city/news/2022-10/lectio-petri-the-apostle-peter-in-arts-history-culture.html

”The primacy of the bishop of Rome, as a successor of Peter, is one of the major issues of disagreement that has kept Orthodox Christians apart from the Catholic Church. Last year, Pope Francis told Orthodox theologians that it is his “conviction that in a synodal Church, greater light can be shed on the exercise of the Petrine primacy.”

”Ravasi founded the Courtyard of the Gentiles foundation within the Vatican Dicastery for Culture and Education to promote dialogue between believers and nonbelievers through events, debates, and research.”

https://www.catholicnewsagency.com/news/252596/vatican-invites-protestant-orthodox-theologians-to-debate-petrine-primacy-at-st-peter-s

// Irène

PS Apropå kardinal Ravasi och Hedningarnas Förgård i Stockholm 2012 – på den tiden när Sverige hade en engagerad ambassadör vid Heliga Stolen – Ulla Gudmundsson.

Rom, 17 december 2008 – Ula Gudmundson, Sveriges nya ambassadör vid den Heliga Stolen, framför Peterskyrkan i Rom. foto: Chatlotta Smeds

http://www.katolskvision.se/blog/?p=5604