Öppet brev till Helena D’Arcy – chefredaktör för Katolskt Magasin

Hej Helena D’Arcy

Först en eloge till dig Helena för att du som chefredaktör för Km  lät publicera notisen ”Premiär för katolsk närvaro i Prideparaden” (nr 7/2022).  Dock sorgligt och beklagligt att i senaste Km (nr 8/2022) erfara att den lilla notisen givit upphov till ”kraftiga reaktioner” hos en del läsare. Samtidigt dock glädjande att du i din roll som chefredaktör står på dig mot ”upprörda läsare ” genom att åberopa Km uppdrag att bla ”återspegla den katolska kyrkans liv i Sverige och i världen”. Förhoppningsvis kan genombrottet via den lilla notisen – trots visst läsarmotstånd – bidra till att Km fortsättningsvis ytterligare öppnar sig – också mot internationella röster för att på så vis ”återspegla”, informera och därmed bidra till att katoliker även i Sverige ska kunna hålla sig uppdaterade om det som händer i när och fjärran också i tidens kontroversiella katolska frågor typ homosexualitet.

För att spegla ”Oenighet om Prideparadens budskap” intervjuar du några väl valda röster som tydligt illustrerar den lilla notisens sprängkraft tex på p Mikael Schink SJ som reagerade starkt negativt.

Pehr Thorell å andra sidan väljer att se Pride ur ett metaperspektiv och lyckas därigenom leverera sanningen i ett nötskal : ”När detaljfrågor lyfts fram för att ifrågasätta Pride ser jag det som ett försök att undvika själva grundfrågan : Hur ser vi på homosexuella?”  

En som sedan tidigare fångat upp Pehr Thorells grundfråga är den världsberömde tyske jesuiten Klaus Mertes som pekat på nödvändigheten att katolska kyrkan måste skaffa sig ”ett nytt mindset vad homosexualitet beträffar”. Klaus Mertes kräver att katolska kyrkan börjar se homosexualitet som en fråga om mänskliga rättigheter. Pehr Thorell är inne på samma spår när han påtalar och konstaterar att katolska kyrkan ”inte alltid går i täten för mänskliga rättigheter.”

I USA har James Martin SJ uppenbarligen  påve Franciskus medhåll att vara språkrör för HBTQ personer bla via HBTQ nätverket Outreach. I USA  har också  ordenssystern Jeannine Gramick och prästen Robert Nugent bildat HBTQ rörelsen New Ways Ministry.

”Att förtiga händelser är inte vägen framåt” skriver du.

Nu återstår bara därför att hoppas att katoliker med olika och varierande åsikter och erfarenheter inte heller fortsättningsvis behöver förtiga händelser utan tillåts yttra sig i Km utan att någon skugga faller på dig som chefredaktör – som ska balansera olika särintressen – och utan sanktioner för skribenter från någon kyrkoherde !

Med vänlig hälsning

Irène Nordgren

https://www.katolsktmagasin.se/2022/10/06/att-fortiga-handelser-ar-inte-vagen-framat/?fbclid=IwAR37K_ow6l_4OiWMePqnM4XogadTPgBse0IL45yQb6un8skg5yzDaSQhUXs

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *