HBTQ –  James Martin SJ, katolska kyrkan, godtycklighet mm. – Intressant dialog på Bengt Malmgrens Fb sida 

Intressant dialog utrifrån vad Bengt Malmgren bla skriver : ”Katolska kyrkan är tydlig med att äktenskapet mellan man och kvinna med öppenhet för reproduktion har en särskilt ställning och är omgärdat med ett eget sakrament. Det är en positiv utsaga som egentligen inte säger något negativt eller begränsande om någon människa.

Problemet är att attityderna mot homosexuella inte desto mindre är negativa också i Katolska kyrkan. Vi har många homosexuella i katolska kyrkan som uträttar ett strålande arbete för kyrkan och skulle förtjäna ett större erkännande än de har. En del har hittat en harmoni i vardagen, andra lider svårt av negativa attityder och att deras livskamp osynliggörs.”

Irene Nordgren  ”En del har hittat en harmoni i vardagen, andra lider svårt av negativa attityder och att deras livskamp osynliggörs. ” Du snuddar här vid en viktig aspekt ang HBTQ och katolska kyrkan : GODTYCKLIGHET för att uttrycka mig fint- och inte säga HYCKLERI – inom Stockholms katolska stift och övriga katolska stift i världen. Alla katoliker vet om att det gäller att välja ”rätt” församling och ”rätt” präst så kan du som homosexuell – som inte vill leva i påtvingat celibat- vara sambo eller borgerligt gift och den ”rätta” prästen säger inte PIP – dvs du kan som homosexuell ”leva i harmoni ” . Har du otur som homosexuell och bara har tillgång till ”fel” präst kan du ”lida svårt av negativa effekter.”

Irene Nordgren  Intressant att du inte vågar svara på mitt påstående om godtycklighet alt hyckleri. Jag tolkar det som att du väljer att låtsas som det regnar hellre än att tvingas bekräfta att det tyvärr är sant det jag säger. 

Bengt Malmgren Inte alls, det ligger mycket i det du säger.

Irene Nordgren  Och då är frågan om du som katolik anser att det ska kvarstå som ett ideal dvs som katolsk lära att homosexuella katoliker påbjuds att leva i livslångt celibat ? Är det trovärdigt ?

Bengt Malmgren Jag håller inte med om att frågan kokar ner till så enkla slutsatser. Jag har sagt vad jag tycker detta inlägg och svaret till Ronny ovan. Att följa Jesus är över huvud taget en utmaning för oss syndare, låt oss börja där.

Irene Nordgren Och vad betyder i detta fall att ”följa Jesus”?

Bengt Malmgren  Överlåtelse och tro på frälsningen i Jesus Kristus som förmedlats av vår kyrka, att alltid arbeta på vårt förbättringsutrymme och sträva mot helighet, det förutsätter jag som grundläggande för både dig och mig.  Kristen antropologi: Alla människors lika värde, att vi alla är både syndare och bär en gudomlig gnista inom oss. Kyrkans sexualetik: En ödmjukhet att fördjupa oss i dess innebörd. Fördjupa vår förståelse, utveckla den snarare än förkasta den till förmån för det som tidsandan påbjuder. 

Påve BXVI´s encyklika GUD ÄR KÄRLEKEN är en vägvisare som förtjänar uppmärksamhet, den har stor bäring på den aktuella diskussionen.

Irene Nordgren Håller absolut med om att ”alltid arbeta på vårt förbättringsutrymme” men ett sådant påstående förutsätter implicit att det finns ett ideal jag anser är värt att eftersträva men som jag inte riktigt lyckas att nå upp till men jag är hela livet beredd att ”arbeta på mitt förbättringsutrymme” För miljontals katoliker är det inte längre ett ideal med obligatoriskt celibat för homosexuella dvs inget för homosexuella att tvingas eftersträva. Ordet ”homosexuell” finns inte i bibeln ! Jesus har inte sagt pip om synd = ”homosexualitet” utifrån vad vi idag lägger i begreppet : sex mellan två jämställda, samkönade och samtyckande vuxna personer! https://www.kyrkanstidning.se/…/ett-genombrott-med…

Läs forts nedan

https://www.facebook.com/bengt.malmgren/posts/pfbid0AmCvMykc4CNMaishKFJTEqamJbRSwSqHk1cWvxJGKp4N5e7HtVhuf7vSuxGBKWy2l

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *