Katolsk Observatör i ”sann” ekumenisk anda om dagens ärkebiskopsinstallation i Uppsala domkyrka

Idag var det ärkebiskopsinstallation av Martin Modéus i Uppsala domkyrka. Katolsk Observatör uppmärksammar händelsen : ”Så har den Evangelisk-lutherska svenska kyrkan fått ny ärkebiskop, en gedigen luthersk tjänare från Småland vid namn Martin Modéus.”

”Alla de katolska attributen fanns där: kräkla, mitra, stola, kåpa, kors, ring, stol… Men hur är det egentligen med det viktigaste, det som ska försvaras – läran, kontinuiteten, traditionen, tron? ”

Efter att sedan i vanlig ordning ondgöra sig över ärkebiskopsnumreringen avslutas så artikeln i ”sann” ekumenisk anda med följande ord : ”Allt detta och mycket annat – inte minst öppnandet av ämbetet för kvinnor – gör att den Svenska kyrkan inte kan anses ha apostolisk succession, dvs den tillhör inte de samfund som förvaltar sakramenten som apostlarna förmedlat dem. Det är onekligen märkligt att en kyrka som så övertygat tagit avstånd från den katolska traditionen i de mest centrala frågor, ändå hävdar sin kontinuitet från tidig medeltid när det ankommer biskopsvigningarna – och bara detta.”

katolskobservator.blogspot.com/2022/12/reformation-luther-inte-idag.html

// Irène

PS

Minns den ”sant” ekumeniska andan från katolskt håll redan när ärkebiskop emerita Antje Jackelén 2014 i samband med 850 års jubileet i Uppsala räknades som arvtagare till ärkebiskop Stefan ”Från Stefan till Antje” Den gången markerades det katolska missnöjet genom att biskop Anders Arborelius tackade nej till inbjudan – läs bojkottade firandet ! Kolla underskrifterna och protesten i DAGEN ! https://www.dagen.se/debatt/2014/09/10/svenska-kyrkan-forsoker-ta-monopol-pa-historien/ http://www.katolskvision.se/blog/?p=16308

Noterar att dagens ärkebiskopsinstallation i alla fall inte hade något nyhetsvärde varken för Stiftet eller Signum. Kanske för att slippa kommentera ärkebiskopsnumreringen ?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *