Känns svårt att vara katolik i Stockholms katolska stift med p Thomas Idergard SJ som Stiftets mest högljudda katolska präst.

AFTONBLADET 30 juli 2023

Ett smakprov ur intervjun med p Thomas Idergard SJ

Mamma, pappa, barn

Hela mänskligheten bygger ändå på att vi har sex?

– Ja, men det betyder inte att alla alltid ska ha det. Mänskligheten bygger också på att den bästa formen för ett barn att växa upp på, det är med en mamma och en pappa som älskar varandra och är bundna till varandra.

En mamma och en pappa är alltså det enda som fungerar enligt dig?

– Det är ju inte min åsikt, det är naturens. Det vet alla innerst inne. Det är därför ideologerna blir så arga när man säger det. Sedan vet vi att det inte alltid kan vara fallet och ändå gå bra, men det ändrar inte på vad som vore det bästa.

Vad anser du om homosexualitet?

– Bara för att vi har bestämda läggningar som vi förstås inte har valt behöver det inte betyda att vi ska leva ut allting. Guds plan med sexualiteten är att den ska levas ut i ett äktenskap mellan en man och en kvinna. Allt som inte är det ska vi försöka undvika. Som flera andra kallelser som man inte själv först väljer kan detta vara svårt. Men här ger då tron och sakramenten riktning och kraft.

Du menar att om man är homosexuell så ska man i största möjliga mån undvika att leva ut det?

– Ja, det är kallelsen. Också för andra sexuella uttryck, till exempel om man som seriemonogam regelbundet söker nya partners på Café Opera.”

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Känns svårt att vara katolik i Stockholms katolska stift med p Thomas Idergard SJ som Stiftets mest högljudda katolska präst.

 1. Gunnar Eriksson skriver:

  P. Thomas är en mycket god och ortodox präst.

 2. p. Idergard SJ skriver:

  Hej Irène, fint att du läser Aftonbladet, som ju behövs om sanningen ska fram, som det väl hette i tidningens reklam en gång i tiden! 🙂

  Däremot ger du mig och min ringa person återigen en alldeles för stor vikt för ert välbefinnande. Jag talar inte förstås inte för och om mina egna åsikter utan gör det jag är bunden av mina löften som präst (löften som gavs skriftligt inför biskopen kvällen innan diakonvigningen), nämligen att alltid förkunna, förklara och försvara Kyrkans lära. För du och ni menar väl inte att man ska bryta löften?

  Om du nu upplever det svårt att vara katolik måste det alltså vara för den katolska tron och läran? Vilket förstås är mkt sorgligt men ngt man kan arbeta med (se råd nedan).

  Jag svarade på några frågor från journalisterna, som du ser och kan förstås inte svara med ngt annat än vad Kyrkan lär. Sedan hade jag förstås inte gjort dessa frågor till huvudnummer i rubriken (men att de inte är det framgår ju när man läser artikeln), artikeln handlade ju om ngt mkt större, men då vi lever i den tid och kultur och med den mediediskurs vi har, är ju ”fri sex” en sekulär religion, ett banér – särskilt i dessa dagar – som vi alla förväntas samlas under.

  Bra då att S:t Ignatius av Loyola, vars dag vi nu firar om några timmar från det att detta skrivs, lär oss att vi bara ska samlas under Korsets banér, inga andra fanor, inte denna vecka eller ngn annan gång.

  Om det är det ”brott” jag i dina och era ögon begår så kan jag tyvärr inte göra annat. Jesus prisar ju oss saliga för att vi förföljs för hans dvs sanningens skull – och det gäller även när förföljarna visar sig vara de som ätit vid samma bord.

  Men du och ni har dålig omvärldskoll om vi nu återgår till ert fokus på min ringa person och mina prästerliga gärningar. Utöver att det jag säger är Kyrkans tro som vi alla är kallade att omfamna och försvara, och, om vi inte kan det, får be om nåden att allt bättre förstå grunderna för (detta alltså min rekommendation), så är ju denna artikel inte första gången jag förkunnar den. Har du och ni helt missat t ex KPNs serie filmer som används i undervisningen av ungdomar och konfirmander runt om i stiftet sedan i början av året, där jag och S:ta Eugenias ungdomskonsulent säger precis det jag säger i Aftonbladet idag, bara lite tydligare och mer utförligt? Du och ni kan se den här:

  https://www.youtube.com/watch?v=cB1_EvzN0GY

  Eller menar du och ni att biskopen och andra överordnade (vilkas önskade och repressiva ingrepp ni alltid sätter hög tillit till i er önskan om cancellering av trons förkunnelse) ska ta bort den också från KPNs webb och stiftets undervisning? Hur tänker du och ni?

  Många hälsningar,
  p. Thomas Idergard SJ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *