Kontinuitet och förnyelse – Samtal med p Thomas Idergard SJ

Hej Irène, fint att du läser Aftonbladet, som ju behövs om sanningen ska fram, som det väl hette i tidningens reklam en gång i tiden! 

Däremot ger du mig och min ringa person återigen en alldeles för stor vikt för ert välbefinnande. Jag talar inte förstås inte för och om mina egna åsikter utan gör det jag är bunden av mina löften som präst (löften som gavs skriftligt inför biskopen kvällen innan diakonvigningen), nämligen att alltid förkunna, förklara och försvara Kyrkans lära. För du och ni menar väl inte att man ska bryta löften?

Om du nu upplever det svårt att vara katolik måste det alltså vara för den katolska tron och läran? Vilket förstås är mkt sorgligt men ngt man kan arbeta med (se råd nedan).

Jag svarade på några frågor från journalisterna, som du ser och kan förstås inte svara med ngt annat än vad Kyrkan lär. Sedan hade jag förstås inte gjort dessa frågor till huvudnummer i rubriken (men att de inte är det framgår ju när man läser artikeln), artikeln handlade ju om ngt mkt större, men då vi lever i den tid och kultur och med den mediediskurs vi har, är ju ”fri sex” en sekulär religion, ett banér – särskilt i dessa dagar – som vi alla förväntas samlas under.

Bra då att S:t Ignatius av Loyola, vars dag vi nu firar om några timmar från det att detta skrivs, lär oss att vi bara ska samlas under Korsets banér, inga andra fanor, inte denna vecka eller ngn annan gång.

Om det är det ”brott” jag i dina och era ögon begår så kan jag tyvärr inte göra annat. Jesus prisar ju oss saliga för att vi förföljs för hans dvs sanningens skull – och det gäller även när förföljarna visar sig vara de som ätit vid samma bord.

Men du och ni har dålig omvärldskoll om vi nu återgår till ert fokus på min ringa person och mina prästerliga gärningar. Utöver att det jag säger är Kyrkans tro som vi alla är kallade att omfamna och försvara, och, om vi inte kan det, får be om nåden att allt bättre förstå grunderna för (detta alltså min rekommendation), så är ju denna artikel inte första gången jag förkunnar den. Har du och ni helt missat t ex KPNs serie filmer som används i undervisningen av ungdomar och konfirmander runt om i stiftet sedan i början av året, där jag och S:ta Eugenias ungdomskonsulent säger precis det jag säger i Aftonbladet idag, bara lite tydligare och mer utförligt? Du och ni kan se den här:

Eller menar du och ni att biskopen och andra överordnade (vilkas önskade och repressiva ingrepp ni alltid sätter hög tillit till i er önskan om cancellering av trons förkunnelse) ska ta bort den också från KPNs webb och stiftets undervisning? Hur tänker du och ni?

Många hälsningar,
p. Thomas Idergard SJ

—————————————————————————————————————-

Hej p Idergard

Tack för ditt utförliga svar.   

Du skriver Om du nu upplever det svårt att vara katolik måste det alltså vara för den katolska tron och läran? Vilket förstås är mkt sorgligt men ngt man kan arbeta med.”

Som du ser så är det specifikt i Stockholms katolska Stift jag och många med mig  tycker det är särskilt svårt att vara katolik.   Anledningen är att det i Sverige med ca 128.000 katolska medlemmar  inte känns som att tillhöra en universell kyrka som räknar ca 1,3 miljarder katoliker fördelade på alla kontinenter med en mångfald olika kyrkliga uppfattningar och synpunkter på tingens katolska ordning och där relationen mellan kontinuitet och förnyelse är och har varit en i katolska kyrkan ständigt pågående levande process. Stockholms katolska Stift – och med särskilt dig som mycket aktivt medialt språkrör – präglas dock ensidigt av kontinuitetstanken dvs katekesundervisning. Du hänvisar till ditt prästlöfte ”att alltid förkunna, förklara och försvara Kyrkans lära. För du och ni menar väl inte att man ska bryta löften?”    Nej bästa p Idergard ! Tvärtom ! Du kan vara helt lugn ! Du bryter inga löften utan du håller dig helt och hållet inom  kyrkans ramar – AGGIORNAMENTO – genom att förklara och förkunna Ecclesia semper reformanda est.         Detta särskild med åtanke utifrån vår tids kontroversiella ämnen sex och  homosexualitet och nu dina i Aftonbladet intervjusvar från katolsk katekes. Redan 2015 talade jag om detta för dig i min artikel i Dagens Seglora ”Kristna måste sluta hyckla om homosexualitet.”  http://dagensseglora.se/2015/04/24/kristna-maste-sluta-hyckla-om-homosexualitet/

Bästa hälsningar  

Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *