Kardinal Meisner ”kyrkan förlorade hela England”. Borde kanske ha förlorat hela påvedömet?

Ärkebiskop  Zollitsch  uttalande  om sin önskan om en förändrad  syn på äktenskap,  skilsmässa och omgifte  har fått mothugg av bla  Jean-Claude Périsset,  apostolisk nuntie  i  Tyskland, som säger att  ”kyrkans lära är tydlig och någon förändring är inte att räkna  med. ”

http://www.kath.net/detail.php?id=32906

Även kardinal  Meisner  i Köln försvarar  äktenskapets  absoluta oupplöslighet  och  är noga med att påpeka  att  Zollitsch uttalat sig som ärkebiskop i Freiburg och inte som ordförande i tyska biskopskonferensen .    Meisner  uttryckte  vikten av att media skilde på Zollitsch två olika roller ty som ordförande  i  biskopskonferensen kan Zollitsch bara uttala sig efter  att  ha förvissat  sig om konsensus  bland biskoparna .

(Underförstått Meisner  vet att han som tyska biskopskonferensens största bromskloss skulle  omöjliggöra  konsensus. )

”Äktenskapets  oupplöslighet gäller för alla samhällsskick  och för samhällets alla representanter .”

”Kyrkan förlorade hela England för att hon höll fast vid äktenskapets oupplöslighet  gentemot Henrik VIII”  säger Meisner  och syftar på att  Henrik VIII bannlystes  av påven  för att han skilde sig från Katarina av Aragonien.

http://www.kath.net/detail.php?id=32907

// Irène

PS  Synd att inte Meisner  gavs tillfälle att förklara  vilket han tyckte var värst.  Att ha sex  utan att vara gift eller att skilja sig och gifta om sig?

Att gifta om sig eller ha avlagt celibatslöfte  och ändå ha sex  UTANFÖR  äktenskapet?

Jag tänker på att överst i samhällsskiktet  sitter påven  och håller vi oss till 1533 när Henrik VIII bannlystes  av  påven Clemens VII  för att han ville skilja sig  och går bakåt ca 30 år i historien så heter  påven Alexander VI.   Han valdes till påve trots att han som biskop haft sex  utan att alls vara gift  och trots att han då   bokstavligen redan var  il papa   till ca 4 barn.

Egentligen kanske kyrkan då borde ha förlorat hela påvedömet ?  Men så onödigt konsekvent tvivlar jag på att ens kardinal Meisner  vill vara.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *