Benedikt XVI resa till Tyskland 22-25 september närmar sig.
Wir sind Kirche anordnar en mängd olika föredrag och programpunkter i samband med besöket.
Christian Weissner – Wir sind Kirche – säger bland mycket annat
”När påven Benedikt XVI besöker Tyskland i september ska detta också vara en byggsten i den 5-åriga dialogprocess som den tyska biskopskonferensen senaste året kungjort i samband med missbrukskrisen. Berlin, Erfurt och Freiburg är de tre stationerna i den tyske påvens tredje hembesök. Men var kommer det att finnas tillfälle till en verklig dialog ?”
”I sitt tal i det tyska parlamentet, ett genuint ställe för debatt och dialog kommer han säkert inte ha någon frågestund . Välkänd är Joseph Ratzingers inställning till demokrati och det mångkulturella samhället som han förolämpar i termer av ”relativismens diktatur ” .”
” Det är bara att hoppas att en Pontifex denna gång, när det gäller islam och Europadebatten- i motsats till sitt Regensburgertal –inte bidrar till polarisering utan till brobygge. Att han här kommer att tala som statsöverhuvud och inte som kyrkligt överhuvud illustrerar i vart fall påveämbetes icke helt oproblematiska dubbelroll.”
Christian Weissner undrar hur dialogprocessen kommer att fortsätta efter den positiva inledningen i Mannheom i början på juli då man försökt närma sig även ”laddade frågor. ” Hur ska man undvika att allt nu inte bara försvinner i någon skrivbordslåda, vilket tidigare tex skedde med ”Dialog för Österrike” .
”Dialog är en av andra Vatikankonciliets grundprinciper.”
Weissner avslutar med den viktiga frågan
”När kommer påven att äntligen ge grönt ljus för en verklig dialog inom vår kyrka ? ”
http://www.wir-sind-kirche.de/?id=129&id_entry=3498
Världsungdomsdagarna karaktäriserar Christian Weissner som ”jubeldagar för påven” som arrangeras som marknadsföring för den konservativa diskursen inom katolska kyrkan.
”Ingen förutsåg protesterna i den arabiska världen, som ju huvudsakligen bars upp av unga människor. Något sådant skulle också behövas inom vår kyrka. En kristendom i Jesu efterföljd har mycket mer att erbjuda unga engagerade människor än gammal katekeslära”
http://www.wir-sind-kirche.de/?id=129&id_entry=3528
// Irène
PS Utmärkt att påven inte får stå oemotsagd när han upprepar sitt mantra om ”relativismens diktatur.”
En kristendom i Jesu efterföljd står sig i det mångkulturella samhället. Däremot har bäst-före-datumet gått ut för en kristendom i Vatikanens efterföljd.
Pingback: Bengts Blogg