Ekumeniken kan få nytt liv

Vänner, 

”Det motsatta av ett sant påstående är ett falskt påstående, men det motsatta av en djup sanning kan vara en annan djup sanning.” 

Det sa den danske atomfysikern Niels Bohr. I vilket sammanhang vet jag inte, men citatet kan öppna ekumenikens låsta dörr till kristen enhet.  

Ingen av oss har direkt tillgång till det vi kallar sanning och verklighet. Vi är alla beroende av och utlämnade till språkets symbolvärld och tolkningarnas nödvändighet. Varje sanning och varje verklighet är någons sanning och någons verklighet. 

Det är därför motsatsen till en djup sanning kan vara en annan djup sanning.  

Ekumenik som jakt på vem som har rätt och vem som får bestämma är utsiktslös. Det kommer alltid att finnas tillräckliga skäl för fortsatt splittring.  

Vill vi nå enighet inom och mellan kyrkor och samfund behöver vi bara släppa kravet på enhetlighet. 

Accepterar vi att det motsatta av en djup sanning kan vara en annan djup sanning är olika uppfattningar om teologi och moral inte problem utan tillgångar. Vi ges en möjlighet att berika och fördjupa varandra.  

Vi kan utan problem dela kyrkoorganisationer och trosliv med varandra och finna att kyrkan är en om vi inte vill att den skall vara delad. 

Gert Gelotte
 
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ekumeniken kan få nytt liv

 1. agneta sofiadotter skriver:

  Ursäkta vänner o Gert men jag måste få dra parallell

  Kanske om man är så härligt modig, ärlig o frisk i sinne som Anja Pärsson var på sin sista tur idag o som sa att hon skulle vilja praoa hos Jan Eliasson för att göra en insats för fred …så kan man faktiskt tro… att om katolska kyrkan släppte fram kvinnor mer av Anjas sort …då skulle kyrkan o ekumeniken o freden glänsa!

  http://www.expressen.se/sport/alpint/anja-man-ar-lika-glad-som-man-ar-ledsen/

  Jag är ingen idrottsintresserad men guuuh vad jag gillar o alltid gillat denna quinna!

  Agneta

 2. Gert Gelotte skriver:

  Agneta,

  självklart! Om man granskar utvecklingen i svenska kyrkan så har tillkomsten av kvinnliga präster betytt enormt mycket positivt. Av ett petrifierat svartrocksvälde har blivit en kyrka som inte försvarar det förflutna och inte fruktar sin egen samtid. Nåja, i stort sett.

  Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *