Är Gud teolog? Strindberg frågar.

 

För några år sedan frågade jag här: ”Är Gud katolik”? Nu frågar Strindberg : ”Är Gud teolog”?

Nu läser jag min Strindberg (många tycks ha ett eget nära förhållande till honom.). Så här beskriver han sitt närmande till RKK.

”Idag oroar mig min ställning som hugenott mer än eljes , ty för ett par morgnar sedan läste jag ur Osservatore Romano en lyckönskan från katolska prästerskapet till judeförföljelse i Ryssland o Ungern o en högstämd jämförelse med de stora dagarne  som följde på Bartholomeinatten ”

”Sex ljus äro tända vid altaret ; prästen i vitt, rött o guld talar intet, men hans hand fladdrar med en fjärils graciösa rörelser över en bok. Bakom träda  två vitklädda barn fram o knäböja. det ringer i en liten kocka. Prästen tvår sina händer o bereder någon handling som är mig obekant. det sker något sällsamt, skönt, högt, därframme i fjärran bland guld, rökelse o ljus…jag förstår intet, men känner en oförklarig vördnad o bävan. Men så kommer skamkänslan hos hedningen, den utstötte som icke hör hemma här. Och så står hela sanningen klar; protestanten har ingen religion, ty protestantismen är fritänkeri, revolt, dogmatik, teologi o heresi. Och protestanten är bannlyst! Det är bannet , förbannelsen som vilar över oss o gör oss otillfredsställda, trista, irrande. Och vad blev vunnet för oss? Friheten att vara utstötta, friheten att söndra o avsöndra, för att slutasom konfessionslösa”

Så ställer Strindberg lite senare frågan :  ÄR GUD TEOLOG?

Intressant eller hur? Vad tänker ni kära vänner?

Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Är Gud teolog? Strindberg frågar.

  1. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    för mig är Gud framför allt det Gud inte är. Varje gång vi lägger ett mänskligt begrepp eller en mänsklig åsikt på Gud gör vi Gud till ett mänskligt överjag.
    Gud är inte teolog och teologins gud är inte Gud.

    Gert

  2. agneta sofiadotter skriver:

    ”För mig är Gud framförallt det Gud inte är”

    Görbra… det gör Gud till kvantfysikens Gud istället för teologins o människornas Gud.
    och visst är det sundare med kvantfysikens Gud.

    du vet den där partikeln som ändrar sig när forskare tittar på den …på ett fulländat okontrollerbart sätt o att forskarna inte vet om det är något okontrollerbart i deras eget väsen som ger utslag hos partikeln. Överjaget elimineras naturligt o forskaren kan inte bli annat än ödmjuk inför ickevetandet.

    Teologibaserade troende är ett tjockt otympligt släkte.

    Jag ger mig fasen på att Strindberg visste detta. Därför älskade han botanik!

    Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *