Dalai Lama får 2012 års Templetonpris – medkänslans betydelse

Templetonpriset instiftades 1972 av Sir John Templeton för att ära en levande person som som på ett betydande  sätt  bidrar till att ”bevisa livets andliga dimensioner”.

Årets pris 2012 går till Dalai Lama,  ca 11,7 miljoner kronor.   ”Templetonpriset största prissumman som delas ut till en enskild person” .

”Den tibetanska buddismens andlige ledare Dalai Lama får 2012 års Templetonpris. Priset delas årligen ut av den amerikanska Templetonstiftelsen till en person som på ett särskilt sätt synliggjort livets andliga dimension.

Dalai Lama prisas bland annat för att sitt enträgna arbete med att fokusera på samband mellan  vetenskapen och buddismens traditioner. Särskilt har han uppmuntrat seriös forskning kring medkänslan och hur man med hjälp av den kan närma sig de stora problemen i världen”  (Kyrkans Tidning)

Här berättar John Templeton jr om sin far som instiftade priset  och om årets pristagare.

http://www.templetonprize.org/video/bigquestions/2012/templeton.html

Lyssna här till Dalai Lama när han talar om compassion.

http://www.templetonprize.org/video/bigquestions/2012/compassion.html

Tidigare pristagare.

// Irène

PS När jag lyssnar till John Templeton jr  beskrivning av betydelsen i att människan tillåts använda  ett öppet och nyfiket sinnelag som i ödmjukhet och tillit vågar utforska vetenskap som  ger nya insikter i livets andliga dimensioner så framstår katolska kyrkans  Troskongregation som stor   fiende   genom sin systematiska vingklippning av  katolska NYTÄNKARES tankar, idéer och föreställningar.

Även  dogmen om påvens ofelbarhet  en farlig fiende mot katolskt  nytänkande och utveckling  av livets andliga dimension.

Skrota Troskongregationen och dogmen om påvens ofelbarhet !

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *