Herbert Haag priset 2012 till Kyrkoherdeinitiativet – ”För frihet i kyrkan”

”Kyrkoherdeinitiativet” som bildades 6 år sedan och  dess ”Upprop till olydnad ”  som initierades för knappt 1 år sedan belönas med  Herbert Haag priset  2012 med 10.000 euro.

”För frihet  i kyrkan ”

Lyssna med anledning av detta på Helmut Schüller i en intervju där han förklarar hur han bla  tänker kring begrepp som lydnad och olydnad.

”Vi är glada att vi och vårt arbete även uppmärksammas utanför Österrike.”

Helmut Schüller beskriver det som positivt att ha blivit uppmärksammade av påven på skärtorsdagen.

”Vi har försökt komma i kontakt med påven sedan 2007.  I samband med hans besök i Österrike sas det att ingen tid fanns till förfogande. Därfter har vi skrivit brev till påven och därefter har vi varit i Rom och försökt få kontakt med honom utan att lyckas. Så vi kan inte påstå att det skulle vara oangenämt att han   tar oss på allvar men naturligtvis var sättet han gjorde det på i en predikan överraskande.”

Nästa steg blir ett nytt kontaktförsök med önskan om ett samtal i vilket  även representanter från andra länder planeras. Schüller nämner här  Irland, Slovakien, Tyskland, Frankrike och USA.

Schüller uttrycker också stor tillfredsställelse med kardinal Schönborns ställningstagande i fallet med den öppet homosexuelle mannen och hans inval som medlem i sin hemförsamlings kyrkoråd.

Vad sexualmoral beträffar betonar Schüller att  det alltid är avgörande att ta hänsyn till parters bakomliggande  beredskap att ta ömsesidigt ansvar.

När det gäller begreppet olydnad menar  Schüller att det överdramatiserats.  Om vi inte definierar lydnad i betydelsen kadaverlydnad så blir  genom samvetet lydnadsbegreppet ett relativt begrepp med vilket menas att lydnad ska underordnas  såväl  Gud, som den egna  samvetsreflexionen som erfarenhetsutbyte  med andra.  Att odla lydnad i denna bemärkelse kan aldrig vara skadligt.

http://religion.orf.at/projekt03/news/1204/ne_120423_preis.html

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *