Fantasins religiösa kraft

 

(Bilder av konstnär/vän Jasmin Stolle)

Vågar vi fråga oss huruvida fantasins kraft verkställer religiösa föreställningar? Det finns inte en enda människa utan fantasi. Inte en enda människa utan drömmar dvs ”natten är dagens mor” ”kaos är granne med Gud”. Benediktus drömmer o lekbrodern drömmer o gamla testamentet är fyllt med mäktiga drömtydare. Vissa drömtydares drömmar har styrt den judokristna historien. Drömmens makt i relation till fantasi. En drömmare kan inte utesluta att drömmen påverkar hans dag …dess tankar o känslor. Om drömmen så gör … hur vet vi vad?

Borde inte det bana väg för en ödmjukhet om man är troende. Vi har en kristendom baserat på judendom o en judendom till viss del baserat på drömtydning.

Archimedes lär ha sagt: ”Ge mig en fast punkt och jag skall rubba jorden.” Samuel citerade detta… Hmmm….

Jag fortsätter min diskussion här ang förra ämnet om kvoten icke-troende…detta för att i nytt ämne kunna fokusera på : fantasin-drömmen-icke vetandets moln… gentemot dogmatisk fundamentalism.

”Flummigt” ropar nu grumpsy old men inom kyrkligheten … men ju mer fysiken o den nya vetenskapen utvecklas mot ickevetande likaväl som nytt vetande ju mer får ordet ”flummigt” status.

Vågar vi dela med oss av religiösa fantasier. Jag gjorde det i mitt sista kommentator till mitt förra inlägg men jag skulle gärna se att andra vågar. Vad tror vi  Messias återkomst innebär- vilka fantasier har vi? Ty skriften har sagt att vi ska förvånas …det inkluderar o erbjuder fantasier. Men våra föreställningar om slutet, början, döden o livet efter döden …det kan vara just det som styr den våldsamt förtryckande fundamentalismen.

Nu Samuel känner jag på mig att du kan reagera på att Kristus är en fast punkt oavsett vårt drömmeri o våra fantasier… och kanske vill du att jag ska veta hut … men se du… den kängan går inte (skratt).

Jag tror. Jag drömmer. Jag fantiserar.  

Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Fantasins religiösa kraft

  1. Samuel Johansson skriver:

    😀 Agneta 😀

    Himlarna förtälja
    Guds ära,
    och fästet förkunnar
    hans händers verk;
    den ena dagen talar
    därom till den andra,
    och den ena natten
    kungör det för den andra;
    det är ej ett tal eller språk
    vars ljud icke höres.
    De sträcka sig ut över hela jorden,
    och deras ord gå till världens ändar.
    Åt solen har han gjort
    en hydda i dem;
    och den är såsom en brudgum
    som går ut ur sin kammare,
    den fröjdar sig, såsom en hjälte,
    att löpa sin bana.
    Vid himmelens ända
    är det den går upp,
    och dess omlopp når
    intill himmelens gränser,
    och intet är skylt för dess hetta.

    Är du det ljusets medium genom vilket stjärnorna sjunger för varandra?

    Älskade syster, superlativen räcker inte till och en dag kommer vi att lyfta bortom alla kända stjärnor.

    ”Ett Du som tilltalar vartenda Jag”

    Vem kan undgå att tilltalas av sådan längtan? – Ingen.

    ”Vad tror vi Messias återkomst innebär- vilka fantasier har vi? Ty skriften har sagt att vi ska förvånas …det inkluderar o erbjuder fantasier.”

    ”Vi förkunnar, som det står i skriften, vad inget öga sett och inget öra hört och ingen människa anat, det som Gud har berett åt dem som älskar honom. Och för oss har Gud uppenbarat det genom Anden, ty det är Anden som utforskar allt, också djupen hos Gud.” Paulus.

    ”Nu Samuel känner jag på mig att du kan reagera på att Kristus är en fast punkt oavsett vårt drömmeri o våra fantasier… och kanske vill du att jag ska veta hut … men se du… den kängan går inte (skratt).”

    Nej, den kängan har du lyckats kränga av mig ;-D

    Sheer poetry wins the day.

    Samuel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *