SSPX och priset för enhet

I avvaktan på Vatikanens besked  om katolska kyrkans ställningstagande  kring SSPX  kanoniska status  ställer  Klaus Misgeld på Signumbloggen  på pingstdagen några viktiga frågor och bedömer priset för enhet.

”Vilket är priset? Hur skulle kyrkan komma att framstå i våra och andras ögon om vissa omistliga principer som Vaticanum II har slagit fast, inte längre skulle gälla för hela kyrkan? Och hur skulle påven komma att bedömas? Blir vi ”fångar” inom en överenskommelse som innebär flera steg tillbaka?”

”Om detta är priset för enheten, nämligen ett avvisande av religionsfriheten, av ekumeniken och därutöver – vilket kan utläsas ur andra dokument – av biskoparnas kollegialitet och av kyrkfolkets delaktighet, och om det kanske dessutom åtföljs av en öppning för en ny våg av antijudaism, för att inte säga antisemitism (som man dock från FSSPX:s sida säger sig ha tagit avstånd ifrån), då är priset för högt! ”

http://signum.se/enhet-ja-men-inte-till-varje-pris/

Jag utgår ifrån att vår katolska historiker  Yvonne Maria Werner  läser Signum bloggen.

Oerhört  nyttigt och välbehövligt  för YMW att  då  få ta del av en katolsk historikerkollegas  förmåga till ”kontextualisering”  och  realistiska farhågor  kring SSPX   som kontrast  till sin egen blåögda  uppfattning som hon gav uttryck för på Newsmill 3 maj.

”Rapporteringen har som så ofta är fallet när det gäller katolska kyrkan präglats av brist på kontextualisering”

”I svenska medier får man närmast intrycket att exkommunikationen av SSPX var en markering mot högerradikala tendenser och antisemitism och att en försoning skulle innebära en acceptans av sådana åsikter i den katolska kyrkan. Så är inte fallet. SSPX ställer sig utan förbehåll bakom det katolska läroämbetets fördömanden av rasism och antisemitism. Förhandlingarna handlar inte om politiska åsikter utan om teologi och om den katolska kyrkans ställning i den moderna världen.”

http://www.newsmill.se/artikel/2012/05/01/sspx-tar-avst-nd-fr-n-s-v-l-rasism-som-antisemitism

// Irène

PS   När det gäller rapportering kring SSPX   är  ”kontextualisering”   helt klart inte heller professor Yvonne Maria Werners starkaste gren.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *