Ytterligare en påminnelse om Vatikanens förkärlek för högerextremism

Irish Times 24 juli

”Argentinas fd miltärdiktator uppger att han hållt landets katolska hieraki informerad om regeringens policy att låta politiska  motståndare ”försvinna” och att katolska ledare erbjudit  råd hur detta skulle gå till. ”

”Jorge Videla uppger att han haft många samtal med Argentinas främste företrädare kardinal Raúl Francisco Primatesta om sin regerings smutsiga krig mot vänsteraktivister. Han uppger att det också förekommit samtal med andra ledande biskopar från Argentinas  biskopskonferens och även med landets dåvarande påvlige nuncie Pio Laghi.”

http://www.irishtimes.com/newspaper/world/2012/0724/1224320709151.html

// Irène

PS  Artikeln i Irish Times styrker  ytterligare det faktum  hur Vatikanen alltid haft stor förkärlek för högerextrema politiska ideologier samtidigt som den motarbetat och bekämpat politiska vänsterfalanger.

Det blivande helgonet påven Johannes Paulus II ett paradexempel på detta. Hans skyddade och stödde många högerextrema katolska företrädare  i Latinamerika däribland den ovan nämnde nuncien Pio Laghi med vilken JP2 var personlig vän.

Argentina även varit det förlovade landet för nazistförbrytare från andra världskriget.  Att SSPX biskopen Rickard Williamson i sin egenskap av rektor för SSPX prästseminarium i La Reja måste ha trivts som fisken i vattnet är  inte att undra på.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 svar på Ytterligare en påminnelse om Vatikanens förkärlek för högerextremism

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    man kan naturligtvis invända att Videla försöker sprida ut sitt personliga ansvar på andra – som inte längre kan försvara sig. Men jämförbara historiska erfarenheter är dystra.
    Den katolska hierarkin i Spanien ställde med få undantag helhjärtat upp för Franco.
    I Österrike uppmanade biskopskonferensen 1938 landets katoliker att rösta för Hitler och anschluss till Tredje riket. Då hade Hitler haft makten i Tyskland i fyra år, Nürnberglagarna mot judar var i kraft sedan 1934, politiska motståndare satt i koncentrationsläger och den tyska rustningsindustrin gick på högvarv.

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Och idag fortsätter Vatikanens högerextremistiska infiltration i världspolitiken diskret via Opus Dei – denna fiffiga personalprelatur som organisatoriskt står direkt under påven och därigenom slipper obehörigas insyn.

    Särskilt i Latinamerika – efter JP 2 etniska rensning av befrielseteologer – är Opus Dei ett viktigt katolskt stöd för konservativa värderingar.

    I den gode herdens fårahjord har ju dessa får i olika brunfärgade nyanser behövt särskilt mycket omsorg och omvårdnad för att trivas och kunna föröka sig.

    // Irène

  3. Gert gelotte skriver:

    Irene,

    Att OD är en teologiskt konservativ organisation är sant. Men att beskriva dess medlemmar som bruna är att gå mycket för långt.

    Gert

  4. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag syftade inte enbart på OD.

    Poängen i det jag ville säga var situationen i fårahjorden generellt – att högerextremistiska ideologier = olika brunfärgade nyanser – rönt uppskattning och beskydd på ett särskilt ömsint sätt från Vatikanens sida JÄMFÖRT med vänsterideologier som inte ens varit extrema.

    Jag hade särskilt 2 OLIKA får i herdens fårahjord i åtanke.

    Den helige Josemaría Escrivá de Balaguers rekordsnabba helgonförklaring och Oscar Romero som ännu inte är helgonförklarad.

    // Irène

    PS Det som PÅ ytan politiskt kan se mörkblått ut får inte sällan mer brunaktiga nyanser om man tittar UNDER ytan.

    Med brunaktiga nyanser avser jag ALLA former av högerextremistiska preferenser.

  5. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag vill reservera beteckningen ”brun” för personer och rörelser som är nazister eller står nazismen nära.
    Ett exempel: Franco var fascist och synnerligen brutal, men nazist var han inte. I kyrkans konservativaste kretsar finner man personer och rörelser som kan anklagas för fascistiska eller med fascismen besläktade ståndpunkter, men steget till nazism är mycket långt.

    Gert

  6. Thorsten Schütte skriver:

    Håller med Gert, att beteckningen brun/nazistisk ska användas med stor försiktighet. Det nästan lyckade attentat mot Hitler den 20/7 1944 var ett resultat att fler grenar av motståndsrörelsen sent omsider började samarbeta och inkludera det motstånde som kom från adeln och militären, personerna som visserligen kvalar in som mörkblåa, men som behållit sin anständighet och vände sig mot Hitler, vilket satt långt inne hos människor med ett starkt lojalitetspatos.

  7. Irène Nordgren skriver:

    Gert och Thorsten

    Håller med. Jag ser RÖTT vid ALLA former av högerextremism vilket gör att jag förmodligen tappar urskiljningsförmågan att se när mörkblått övergår i brunt och svart.

    Allt ser bara jätte MÖRKT ut.

    // Irène

  8. Thorsten Schütte skriver:

    Det finns en intressant assymetri här: På den vänstra halvan finns det ett kontinuum:
    Avgrundsvänstern-Maoister-Moskvakommunister-Eurokommunister-Vänstersocialister- Gråsossar-Kanslihushögern-Vänster-/Socialliberaler som sträcker sig över halva väljarkåren i de flesta demokratier, där folk gör personliga vandringar åt olika håll och in i den tredje (gröna) dimensionen och gränsen anständig/demokratisk – oanständig/diktatorisk är flytande. På högersidan är denna övergångszon i regel mycket smalare, Franz-Josef Strauss lär ha sagt: höger om oss (CSU) är bara väggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *