Man kan alltid vara tacksam

Vänner,

utan onödig kommentarer vill jag gärna dela detta samtal med benediktinmunken David Steindl-Rast om den apostoliska trosbekännelsen med er. Det är en fröjd att lyssna till honom.

Gert Gelotte

http://www.youtube.com/watch?v=slZzT5fcFsM

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Man kan alltid vara tacksam

  1. agneta sofiadotter skriver:

    Jag ser varma lysande ögon hos en munk (äntligen)… jag blir glad …så glad…. men jag fattar ingen tyska. Har någon lust att hjälpa mig o andra… annars får jag nöja mig med lysande ögon.
    Det har jag nu tänkt i sommar … detta ska hädanefter vara min ledstjärna… ljuset i ögon … när det gäller andlighet…där lyser Guds kärlek. Ord är bara ord. En del älskar att idissla o märker inte att ögonen slocknar jämte med ett idisslande.

    Någon?// Agneta

  2. Gert Gelotte skriver:

    Agneta,

    det är ett långt samtal och precis som du observerat är det kombinationen av vad David Steindl-Rast säger och hur han säger det som är budskapet. En översättning, med mina resurser, blir knölig. Men jag har gjort ett försök med inledningen där broder David talar om tacksamhet och glädje.

    Gert

    Samtalspartnern Norbert Bischofberger (NB) frågar:
    ”Varför är tacksamhet ett så viktigt ämne får vår tid?

    David Steindl-Rast (DSR) svarar:
    Det viktigaste med tacksamhet tycks mig vara att tacksamhet skänker oss så mycket mer livsglädje.
    Människor som är tacksamma njuter så mycket mer av livet. Med tacksamhet håller vi nyckeln till glädjen i våra egna händer.
    För om vi inte är tacksamma kan vi inte sätta värde på allt vi får till skänks. Vi lever i en skänkt värld, i en given värld, i ett givet ögonblick. Det riktiga svaret på detta är att visa tacksamhet.

    NB: Är inte tacksamhet ett svårt begrepp för människor som är sjuka eller som lever i samhällets utkant?

    DSR: Den svåraste frågan är om man kan vara tacksam för allt. Svaret är nej, man kan inte vara tacksam FÖR allt. Men man kan vara tacksam I varje situation. Alltså är tacksamhet alltid tacksamhet för en möjlighet. Det är det avgörande.
    För det mesta är vi tacksamma för möjligheten att glädja sig över något. Är vi inte tacksamma gläder vi oss inte utan tar något för givet.
    Om vi övar oss i att se möjligheten att känna glädje kan vi också i ögonblick då vi möter något vi inte kan vara tacksamma för – krig sjukdom förlust av nära och kära … Det kan man inte vara tacksam för.
    Men i dessa ögonblick kan man fråga sig var möjligheterna finns. Och det finns alltid möjligheter. För det mesta att lära sig något nytt. Livet ger oss alltid möjligheter. Livet är aldrig en återvändsgränd.

    NB: Vad har tacksamhet med Gud och med religion att göra?

    DSR: Det blir möjligt för oss att leva i ögonblicket. Man kan vara tacksam FÖR det förflutna. Man kan vara tacksam i förväg FÖR framtiden. Men man kan inte vara tacksam I det förflutna eller I framtiden. Man är alltid tacksam I ögonblicket.
    Och lever man I ögonblicket lever man redan I Guds samtid. Det är ögonblicket som är det gudomliga.”

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag noterade att benediktinmunken David Steindl-Rast inte en enda gång tog ordet DOGM i sin mun.

    Så jag instämmer varmt i rubriken

    ”Man kan alltid vara tacksam”

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *