”Katolsk” synonym med att vara MOT kvinnliga ämbetsbärare och homosexuellas likaberättigande ?

Most Rev., biskop Roald Nikolai Flemestad

På Nordisk Katolska Kyrkans hemsida står 10 mars 2011 att läsa om möte mellan NKK och biskop Anders Arborelius.

”mycket  givande och förtroligt samtal med den Romersk-katolska kyrkans biskop i Sverige, Hans Högvördighet Anders Arborelius, ocd, för att informera biskopen om den utveckling som står för dörren när det gäller den ekumeniska situationen i Sverige………”

”Vi försäkrade biskopen att vi från NKK:s sida inte på något sätt aktivt kommer att försöka vinna över romerska katoliker och biskopen försäkrade oss om att den partiella interkommunion och sakramentsgemenskap som råder i andra länder självklart också kommer att praktiseras utan problem i Sverige. Vi gläder oss självfallet åt denna generösa och öppna attityd som biskop Anders på detta sätt intar gentemot NKK och vi ber för både biskop Anders och våra fortsatta kontakter och gemenskap med den Romersk-katolska kyrkan i Sverige.”

http://nordiskkatolsk.blogspot.se/2011/03/inledande-samtal-med-biskop-anders.html

Gammalkatolska kyrkan är något som i huvudsak uppstått efter Vat 1 som en PROTEST mot dogmen om PÅVENS OFELBARHET.

Om jag förstår saken rätt så förhåller sig tingens ordning på detta sätt.

PNCC  –   Polsk nationella katolska kyrkan – SAKRAMENTSGEMENSKAP med Gammalkatolska kyrkan / Union of Utrecht.

Men i samband med att Union of Utrecht 2008 började viga kvinnor till präster och välsigna samkönade par ville  PNCC inte vara med längre.  Då bildades gemenskapen Union of Scranton.

NKK är från början en utbrytare ur norska lutherska kyrkan som protest mot vigning av kvinnor och lyder  under PNCC och tillhör också Union of Scranton.

Om uppgifter på  Wikipedia stämmer görs  denna  TROSDISTINKTION mellan RKK och NKK och Utrechtunionen vilket utgör grunden för The union of Scranton

  • reject papal infallibility and the universal jurisdiction of the Bishop of Rome, describing these as ”innovations” and and ”contradict[ions of] the Faith of the ancient Church”.
  • reject the Immaculate Conception
  • reject dogmatisation of the bodily assumption of Mary
  • reject ordination of women to the priesthood, consecration of women to the episcopate and the blessing of same-sex unions.
  • affirm a sacrificial understanding of the Eucharist/mass not as a continual repetition nor a renewal of Jesus’ sacrifice, but as commemoration of the sacrifice.

NKK  beskriver sig själva

”Då vi delar vår teologi med de ortodoxa kyrkorna, godtar vi inte vissa, ensidigt deklarerade, romersk-katolska dogmer, såsom t ex påvens ofelbarhet vid uttalanden ’ex cathedra’ eller påvens universella jurisdiktion och vi kräver inte celibat av prästerna. Däremot erkänner vi, tillsammans med de övriga, ursprungliga patriarkaten, påven (f n Benedikt XVI) som Västerns patriark, biskop av Rom, ’primus inter pares’ och med en speciell kallelse att verka som ledare av patriarkerna och representant för hela kristenheten.”

http://nordiskkatolsk.blogspot.se/p/vilka-vi-ar.html

// Irène

PS  Då jag igår  på förfrågan av en katolsk kyrkoherde fick svaret att det inte råder  sakramentsgemenskap  med NKK  i Sverige utan endast i USA undrar jag vad som gäller.

Själva uppger sig NKK  ha ”partiell”  sakramentsgemenskap i USA, Norge och Sverige.

http://nordiskkatolsk.blogspot.se/2011/02/nattvardsgemenskapen-med-rom-igen.html

Jag har inget emot en KYRKA som står för ENHET dvs Enhetens kyrka i betydelsen sakramentsgemenskap  med ALLA  döpta dvs sakramentsgemenskap med ALLA kristna kyrkor och samfund, dvs  Ä V E N   med kristna kyrkor och samfund som bejakar kvinnliga ämbetsbärare och homosexuellas likaberättigande.

Men stämmer uppgifterna att biskop Anders gjort överenskommelse i sitt stift om sakramentsgemenskap med NKK  (som inte erkänner  dogmer om påvens ofelbarhet och Maria ) visar detta att biskop Anders  superkänslighet  av användandet av ordet ”katolsk” varierar från fall till fall.

När det gäller Katolsk Vision har ju biskop Anders uttalat sig offentligt

”Återigen ser jag mig tvungen att påpeka att ”Katolsk Vision” på intet sätt återspeglar det som är den Katolska kyrkans tro och att man inte har något bemyndigande att kalla sig ”katolsk”.”

http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/102/1/?item=art_art-s1/94

I RÄTTVISANS namn borde biskop Anders offentligt ta bort uttalandet om KV från Stiftets hemsida om uppgifterna stämmer att biskop Anders tycker att det är OK att kalla sig ”katolsk”  och inte tro på påvens ofelbarhet och på  Mariadogmerna.

Stämmer inte uppgifterna om sakramentsgemenskap borde biskop Anders på Stiftets hemsida i RÄTTVISANS namn göra ett uttalande om att han som stiftets biskop inte anser att NKK  ”återspeglar katolska kyrkans tro.”

Biskop Anders starka medverkan kring den s k Enhetens Kyrka motverkar  ekumenik i dess  bredare betydelse

oikoumenikos ”världsvid”

då biskop Anders handlande ger signaler om att KATOLSK  främst innebär förbud mot kvinnliga ämbetsbärare och homosexuellas likaberättigande.

”Ekumenik är strävan efter att uppnå enhet i tron på Kristus, en enhet som inte i sig förutsätter likriktning eller konformism, men som däremot räknar med en både dogmatisk  och ämbetsmässig försoning mellan de nu splittrade kristna kyrkorna. Enheten skall vara synlig och i någon grad också strukturell.”

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ekumenik

Alla som medverkar i den sk Enhetens Kyrka  motverkar  oikoumenikos.

Läs även artikel om ekumenik som Gert Gelotte och jag skrev i Kyrkans tidning 2008.

http://www.kyrkanstidning.se/debatt/ekumenisk-rorelse-som-vacker-fragor

Som katolsk lekman förbehåller jag mig rätten att kräva RÄTTVIS dvs KONSEKVENT definition och bedömning  av begreppet ”katolsk”  av min katolska biskop.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på ”Katolsk” synonym med att vara MOT kvinnliga ämbetsbärare och homosexuellas likaberättigande ?

  1. Irène Nordgren skriver:

    Artikeln om ekumenik i Kyrkans Tidning avslutas med orden

    ”Enhetens yttersta lackmustest. Biskoparna Bertil Gärtner och Anders Arborelius, tar emot nattvard tillsammans med Mark Levengood och Jonas Gardell av biskop Caroline Krook? ”

    http://www.kyrkanstidning.se/debatt/ekumenisk-rorelse-som-vacker-fragor

    Sedan dessa ord skrevs har biskop Bertil Gärtner avlidit och biskop Caroline Krook gått i pension.

    Idag 2012 skulle lackmustestet kunna låta.

    Enhetens yttersta lackmustest. Biskoparna Björn Fjärstedt och Anders Arborelius, tar emot nattvard tillsammans med Mark Levengood och Jonas Gardell av biskop Eva Brunne.

  2. John Stenung skriver:

    Alltså är det så att Enhetens Kyrka tyvärr bara är vissa enheters kyrka och på något vis ’

    exkluderar andra enheter.

    Det gör ju inte strävan och längtan efter en verklig enhet mer möjlig eller mindre smärtsam

    så länge skrankor och påbud finns kvar om att den och den inte får vara med p.g.a. det

    eller det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *