Ulla Birgitta Gudmundson skriver om den Heliga Birgitta i kvinnobilagan av L’Osservatore Romano.

”Bridget’s colourful imagery

Sweden’s great saint and the co-patroness of Europe”

”Her mission is prophetic. Far from obeying St Paul’s advice to women to keep silent, she aims to set clerics and princes on the right course (her own lineage and position was of course helpful here). She is deeply humble before God. But she is relentless in her criticism of the great of this world. The late Birger Bergh, professor of Latin at Lund University, compares her to a police officer with an arrest warrant, confident that the authority, not hers but her principal’s, will be respected.”

http://www.osservatoreromano.va/portal/dt?JSPTabContainer.setSelected=JSPTabContainer%2FDetail&last=false=&path=/news/cultura/2012/inserto-donne/311-luglio-2012-La-santa-del-mese-raccontat-da-Ull.html&title=Bridget%E2%80%99s%20colourful%20imagery&locale=en

Det finns ju massor med aspekter på henne att skriva om, men i just det här sammanhanget valde jag att lyfta fram hennes drastiska bildspråk, hennes oräddhet och engagemang i männens värld, och hennes gestaltning av jungfru Maria, inte en lydig liten flicka utan en intelligent och kraftfull försvarsadvokat för mänskligheten inför Kristi domstol.”

http://blogg.ud.se/gudmundson/2012/08/02/birgitta-i-osservatore-romano/

// Irène

PS Som jag tidigare skrivit så är vår nuvarande påve  en stor beundrare av starka kvinnor – bara de inte är livs levande som tex syster Pat Farell och hennes ordenssystrar i USA.

Heliga Birgitta – död sedan 700  år – står  högt i kurs hos B16 som skriver om henne som vore det den  naturligaste  och mest självklara saken i världen

”In those years the Pontiffs lived at Avignon, a long way from Rome: Bridget addressed a heartfelt plea to them to return to the See of Peter, in the Eternal City.”

http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/audiences/2010/documents/hf_ben-xvi_aud_20101027_en.html#