Vem förvränger sanningen om den exkommunicerade nunnan ?

Som alltid när det gäller etik i allmänhet och sex och samlevnad i synnerhet  finns olika ståndpunkter bland oss människor. Också bland  katolska kyrkans människor.

Olika KATOLSKA  företrädare och auktoriteter resonerar internationellt sätt  på olika vis.

Vi katolska lekmän  ska och måste själva välja vilka katolska  auktoriteter  vi vill lyssna på.

Men för att kunna välja måste ju olika alternativ föreligga.

När det exempelvis gäller synen på abort och fallet med den exkommunicerade nunnan Sister of Mercy Margaret McBride står katolsk uppfattning mot katolsk uppfattning.

19 maj skrev Gert Gelotte om abort och den exkommunicerade nunnan.

http://www.katolskvision.se/blog/?p=630

”Abort är sällan en enkel fråga.  Men det händer. Och då får det rent bisarra konsekvenser när biskopar hanterar moral som vore det matematik. Som i fallet med nunnan som exkommunicerades när hon bidrog till att rädda en kvinnas liv.”

http://ncronline.org/news/justice/nun-excommunicated-allowing-abortion

I veckans nr  av America  skriver James Martin SJ om fallet under rubrik  ”A Total perversion of the truth”.

James Martin  vill där att läsarna ska del av hur fallet beskrivs av en katolsk kommentator utifrån  en video från kända katolska Gloria TV  och där dessutom James Martins  artiklar i NCR  angrips av kommentatorn.

National Catholic Reporter anser inte kommentatorn vara ”katolsk”

http://www.americamagazine.org/blog/entry.cfm?blog_id=2&entry_id=3017

Några veckor tidigare presenterade James Martin SJ  ett brev i NCR (som ursprungligen publicerats i The Tablet)  av  en känd katolsk professor i kanonisk rätt Ladislas Orsy, S.J.,  Georgetown University som redogör för varför han anser att exkommunikationen av Sister of Mercy Margaret McBride är NULL AND VOID dvs OGILTIG.

http://www.americamagazine.org/blog/entry.cfm?blog_id=2&entry_id=3013

Som katolik med fri vilja kan man själv bestämma vilken katolsk auktoritet man vill stödja.

Biskop Thomas J. Olmsted i  Phoenix  eller Ladislas Orsy SJ  ?

// Irène

PS  Catholic for Choice  ordförande Jon O ’Brien säger på CFC hemsida

“It is unfortunate that once again, given an opportunity to show compassion and understanding, the Catholic hierarchy has instead taken the low road and persecuted a Catholic who, in good conscience and based on her experience, provided her opinion in a difficult medical and ethical situation. The bishop’s response was to publicly damage the good reputation of a woman who has, by all accounts, dedicated much of her life to caring for those in need. In the Catholic church, Sister McBride has a right to her good reputation and a right, as well as a duty, to follow her conscience. It’s notable that the diocese isn’t talking much about those provisions of canon law.”

http://www.catholicsforchoice.org/DioceseofPhoenixMalignsCatholicNun.asp

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 svar på Vem förvränger sanningen om den exkommunicerade nunnan ?

  1. John Stenung skriver:

    Det brukar ju vara så att dom som har makten skriver historien.

  2. Anneli Magnusson skriver:

    RKK:s ledning agerade snabbt och exkommunicerade den här nunnan som ju faktiskt räddade liv. Jämför det med hur kyrkans ledning hanterat sexövergreppen på barn och ungdomar. Inget hjälpte offren förrän media avslöjade vad som skett.
    /Anneli

  3. John Stenung skriver:

    Jag läste om detta för någon tid sedan och kommer ihåg den smärta jag kände inför den händelsen som står i bjärt kontrast till RKK som hävdat att utanför kyrkans finnes ingen frälsning,RKK har allt osv.
    Om detta är sant så måste man kunna ge allt och sätta det i relation till Honom som verkligen gav allt!

  4. Irene Nordgren skriver:

    Anneli Kyrkan har ordnat det så fiffigt att nunnan exkommunicerade sig själv på fläcken, latae sententiae. En biskop som har lust kan offentligt bekräfta en katoliks självexkommunicering. Att en pedofilpräst självexkommunicerar sig har dock mig veterligt aldrig skett. Då har ju kyrkan istället bedömt att omplacering är att föredra. // Irene

  5. Irene Nordgren skriver:

    John därför viktigt att katoliker som inte själva är direkt drabbade av Hierarkins övergrepp i sina egna liv PROTESTERAR högt och ljudligt. Den som tiger samtycker. // Irene

  6. John Stenung skriver:

    Hur exkommunicerar man sig själv?

  7. Irene Nordgren skriver:

    John

    Vad som leder till självexkommunikation finns uppräknat nedan

    http://en.wikipedia.org/wiki/Latae_sententiae

    http://www.catholicplanet.com/articles/article78.htm

    Observera att katolsk kanonisk rätt är en skapelse gjord av enbart celibatära män. Kvinnor har aldrig fått ha synpunkter på på kanon.
    Förbud mot kvinnliga präster i katolska kyrkan försvarars med en HERRANS massa tjusig teologi.

    Men även lekmannakvinnor och nunnor skulle ju kunna ges inflytande på katolska kyrkans troslära, kanon mm

    Men icke.

    Den manliga herrklubben vill inte bli STÖRD.

    // Irène

  8. Irene Nordgren skriver:

    PS John Eftersom katolsk kanon är resultatet av manligt celibatärt tänkande så saknas ett barnperspektiv som alltid automatiskt kommer med när kvinnor får vara med och bestämma. Celibatära män tycks enbart ömma för embryon och ofödda foster. Och varför skulle inte en kvinna kunna representera Vatikanen som observatör i FN? Skulle vara intressant att höra vilka invecklade motargument som finns. // Irene

  9. John Stenung skriver:

    Jag ska läsa det imorgon och ha det i åtanke att det hela vuxit fram i en sådan osund miljö.

  10. Anneli Magnusson skriver:

    Iréne,
    Så vitt jag kan se så bör de präster som begått de sexuella övergreppen ha exkommunicerat sig själva, med reservation för att texten i Wikipedia var rätt rörig. Jag förväntar mig att Vatikanen i konsekvensens namn publicerar hela listan på dem.

    Däremot är jag osäker på hur det är med alla dem som försökt dölja vad som pågått? Personligen tycker jag att deras brott är näst intill lika allvarliga som förövarnas, men hittade faktiskt inget som riktigt passade in.
    Men om alla dessa också skulle exkommuniceras kan vi verkligen tala om prästbrist!
    /Anneli

  11. John Stenung skriver:

    Men det kanske kan bli präster efter Melkisedeks sätt.
    Eller präster i tiden-var har alla präster som har gift sig tagit vägen.Dom är väl fortfarande bärare av någon slags andliga spårämnen som jag glömt namnet på.

  12. Anneli Magnusson skriver:

    John,
    Ja, de präster som ”försvunnit” genom att de gift sig är verkligen en outnyttjad resurs! I synnerhet eftersom det ofta är de allra bästa som går den vägen.
    /Anneli

  13. John Stenung skriver:

    Jag saknar några som mycket väl skulle kunna vara bärare av framtiden så över hela världen måste det finnas en hel del- i U.S.A. och gamla västra Tyskland framförallt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *