Jesuitpater Erwin Bischofberger har avlidit

”Jesuitpater Erwin Bischofberger har avlidit i dag, onsdagen den 5 december.”

” Han föddes den 1 maj 1936 i Schweiz. Han vigdes till katolsk präst 1961, arbetade som stiftspräst i Göteborg och inträdde sedan i Jesuitorden den 7 januari 1968″

”Pater Bischofberger har varit verksam i Sverige sedan 1973. Han var professor medicinsk etik vid Karolinska institutet och ingick under en period av 15 år i Statens medicinsk-etiska råd”

http://signum.se/jesuitpater-erwin-bischofberger-har-avlidit/

R I P

// Irène

PS

Ur ”Mässa över världen” av Erwin Bischofbergers medbroder Teilhard de Chardin SJ

”Den som lidelsefullt har älskat Kristus dold i de krafter som får Jorden att tillväxa, honom kommer jorden att som en mor lyfta i sina väldiga armar, och hon kommer att låta honom skåda Guds ansikte.

Den som lidelsefullt har älskat Kristus dold i de krafter som får Jorden att dö hän, honom kommer Jorden när hon ger upp att som en mor sluta i sina armar och med henne kommer han att vakna upp i Gud. ”

(”La Messe sur le monde” Övers Birgitta Trotzig)

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 svar på Jesuitpater Erwin Bischofberger har avlidit

  1. Gert Gelotte skriver:

    Så sorgligt. RIP

    Gert

  2. Krister Janzon skriver:

    Ja, verkligen sorgligt att käre Erwin skulle dö så fort, redan nu:
    Vi var många som i måndags kväll (3 december) fick vara i en rik dialog
    med honom på Eugenia, hans församling i Stockholm. Fick höra hans kunniga
    och klara och modiga svar på många moralteologiska frågor som ställdes till honom.
    Svar som vittnade om stark moralisk och stor personlig integritet.
    Frågan ställdes också om han avsåg att fortsätta denna nya samtalsserie nu i vår.
    Han visste inte sade han, han hade inte fått frågan än, svarade han.

    Jag föreslog i början av kvällen att han skulle svara på frågan: ”Vad tycker du att vi i kyrkan skall göra, för att öka förståelsen mellan personer och grupper som tycker ganska olika i
    många frågor i kyrkan. Vad skulle du vilja göra?” Han sade att frågan var mycket bra; om vi hann skulle han gärna ta upp den under kvällen. Vi hann inte det.

    Men Erwins ande och breda gärning finns kvar; han kan vara med oss i våra gärningar.

    Vila i Frid, käre pater Erwin Bischofberger.

  3. Irène Nordgren skriver:

    DAGEN 4/5 2010

    ”Präst: ”Att rädda livet till varje pris – det är ett ofog””

    Vill gärna uppmärksamma en mycket bra intervju med Erwin Bischofberger som gjordes av Dagen för drygt 2 år sedan där Erwin berättar om sitt ”livstestamente” och utvecklar sina tankar om gränslandet mellan liv och död och för ett EXEMPLARISKT bra resonemang om skillnaden mellan ”att låta dö” och eutanasi.

    ”Det vi ska göra, det är att alltid ge den optimala behandlingen. Om den maximala behandlingen visar sig vara fel väg, då blir den optimala behandlingen palliativ vård (lindrande vård där man accepterar att patienten är på väg att dö). Många läkare kan inte skilja mellan det optimala och det maximala. De tror att det optimala också är det maximala. Det är en ödesdiger sammanblandning, ett misstag.”

    ”Att rädda livet till varje pris – det är ett ofog”

    http://www.dagen.se/nyheter/prast-att-radda-livet-till-varje-pris-det-ar-ett-ofog-/

    // Irène

  4. Mats Herdenfeldt skriver:

    Min bäste vän är död. P. Erwin har lämnat jordelivet och jag vet att han förberett sig väl. Han tyckte att ”det skall bli spännande att se vad som händer”. Han lämnar oss kvar och mångas saknad är enorm så ock min. Jag vet inte vem som nu skall hjälpa mig vidare på min katolska vandring men Gud kommer nog skicka en ny hjälpare. Tack käre Erwin för vad du gjort under din långa gärning i Sverige. Din humor, briljanta intelligans, medmänsklighet och tillgänglighet har varit en Gudsgåva som blir svår att ersätta. Under de fem år som jag fått med dig som mentor och biktfader hoppas och tror jag att jag blivit en bättre och definitivt en lyckligare människa. En av p. Erwins favoriter var Pierre Teilhard de Chardin, s.j. Han skrev långt före existensen av Internet om Noo-sfären där all kunskap och erfarenhet från alla människor samlas. Det känns tryggt att p. Erwins erfarenhet alltid kommer finnas kvar för oss som ännu en tid kämpar vidare i jordelivet.

  5. Irène Nordgren skriver:

    Mats Herdenfeldt

    ”En av p. Erwins favoriter var Pierre Teilhard de Chardin, s.j. ”

    Jag vet.

    Kolla blogginlägget där jag nu lagt till en text av Teilhard de Chardin.

    // Irène

  6. Irène Nordgren skriver:

    ”Jordfästningen av jesuitpater Erwin Bischofberger:

    Tid: Tisdagen den 18 december kl 11:00

    Plats: S:ta Eugenia kyrka, Kungsträdgårdsgatan 12, Stockholm.”

    http://signum.se/jordfastning-av-jesuitpater-bischofberger-18-december/

  7. Irène Nordgren skriver:

    Erwin Bischofbergers sista predikan, sista söndagsmässan i sitt liv

    1 söndagen i Advent

    http://www.sanktaeugenia.se/index.php?option=com_content&view=article&id=235%3A1-soendagen-i-advent-c&catid=36%3Apredikningar&Itemid=91

    // Irène

  8. Min allra käraste handledare och samtalspartner är alltså borta. Vårt senaste samtal hade vi den sista veckan i november. En hel halv timme fylld med skratt, allvar och ljusa tankar.
    Vilken outsäglig saknad.

  9. john stenung skriver:

    Jag känner stor sorg och saknad.

    Han var tillsammans med Pater Peter Hornung en av dem som jag minns från min

    stockholmstid som vuxen,en av jesuiternas profiler i vår tid och vårt land.

    Vi kan vara övertygade om att det eviga ljuset lyser för honom och att vi så kan få kraft att

    minnas stunder i närheten av en kreativ och intellektuellt rörlig person.

    Frid över hans minne!

  10. Irène Nordgren skriver:

    Från hemsidan – Sankta Eugenia katolska församling

    ”I söndags, 1:a söndagen i advent, firade Pater Erwin högmässan. Många vittnade efteråt om att hans predikan, som vanligt, varit brilliant. I måndags var det dags för sista tillfället av Samtalskvällar med Pater Erwin som pågått hela hösten. I tisdags firade Pater Erwin lunchmässan. Därefter hämtade han sin post på pastorsexpeditionen och pratade glatt.

    Vid lunchen på onsdagen den 5 december saknade prästerna Pater Erwin. Han återfanns liggande på soffan i sitt arbetsrum med en kudde under huvudet, som om han lagt sig att vila en liten stund och somnat.

    Må han vila i frid och må Gud ta emot sin trogne tjänare i sin härlighet.”

    http://www.sanktaeugenia.se/index.php?option=com_content&view=article&id=236:erwin-bischofberger-sj-avliden&catid=25:aktuellt&Itemid=37

    // Irène

  11. Ann Börjesson skriver:

    Efter min tågolycka 1977 besökte mig Erwin många gånger när jag låg på Södersjukhuset i tre månader. Erwin hade alltid med sig en blombukett med röda rosor och prästkragar. När jag kom tillbaka till Sthlm 1979 efter konvalecens och rehabilitering hos mina föräldrar blev Erwin mitt stöd i den stora staden tillsammans med Klaus och Peter Hornung. Min trojka på Drottninggatan. Jag konverterade till Katolicismen 1979 fortfarande på Drottninggatan :-). Under mins 8 år i Sthlm var Erwin ett större stöd än jag egentligen har förstått. Nu börjar jag förstå. 1987 flyttade jag tillbaka till mitt Göteborg, besökte Sthlm ungefär en gång om året de första 15 åren och varje gång jag kom bjöd Erwin på lunch och vi kunde prata och diskutera i lugn och ro.
    De senaste åren har jag blivit mer och mer kritiskt till katolska kyrkan som konstitution och hur den vill kontrollera människor som många gånger leder katoliker till negativa erfarenheter. Men en sak växer sig starkare och starkare är min Gudstro ”på min egen kammare” samt tron på människans förmåga till kärlek och empati. Erwin förstod min reaktion. Ja, nu begravs Erwin den 18 dec, tillsammans med Yolanda Wanngård har jag skickat en bukett med röda rosor och prästkragar. Cirkeln känns sluten och Erwin ber för oss tillsammans med alla änglar och helgon. Om ni vill lyssna till mitt radioprogram där jag berättar om min tågolycka och den katolske prästen som då är Erwin, gå in på P1 -> svenska berättelser 2010 ->benet under sängen ->
    kram Erwin….vi ses framöver….
    Ann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *