Olika syn på Israels ambassdörs artikel i Dagen

Bengt

Låt mig först säga att jag håller med om att en  farlig och oroväckande  tendens  till  ökad antisemitism  håller på att breda ut sig i Sverige och dess grannland Danmark såväl som i övriga Europa.

Tyvärr uppfattar  jag dock Israels ambassadör Isaac Bachmans artikel i Dagen – som du idag refererar till  – på ett diametralt annorlunda sätt än du.

Jag bedömer att Isaac Bachmans artikel snarare bidrar till ytterligare  POLARISERING   mellan olika värderingar  av konflikten Israel / Palestina dvs i förlängningen ökad  antisemitism  och islamofobi.

Att du och jag bedömer Israel / Palestina konflikten helt olika beror på att våra uppfattningar bygger på olika INOMISRAELISKA  / INOMJUDISKA  referenser vilka i sin tur genererar  olika kristna och muslimska uppfattningar.

Du hämtar material till att bygga upp din bild av dagens konflikt Israel /Palestina  från den kristna ultrahögern – med sitt  orakel  i Sverige  Ulf Ekman – som i sin tur bygger sin uppfattning på judisk  ULTRAHÖGERPOLITIK.

Jag har också mina judiska orakel men det  är helt andra personer med förankring i inomisraeliska freds- och mänskliga rättighetsrörelser , vilka ser sitt land Israels  konflikt med Palestina  OCKSÅ  ur Palestiniernas ögon och inte på det ENÖGDA sätt som Israels ambassadör gör i sin mycket  onyanserade  artikel.

Vilka länkar vi bloggare hänvisar  till dvs med vilket material vi underbygger våra argument  säger en hel del om hur vi tänker.

Exempel

Du refererar till Dagenartikeln av Isaac Bachman men inte till nedanstående Dagenartikel från 4 dec

”Protester efter Israels nya bosättningsplaner”

http://www.dagen.se/nyheter/protester-efter-israels-nya-bosattningsplaner/

http://www.dagen.se/opinion/debatt/stoppa-demoniseringen-av-judar/

http://bengtmalmgren.wordpress.com/2012/12/19/israels-ambassador-stoppa-demonisering-av-judar/

Varför inte ?

Den  artikeln är lackmustestet på att allt som skrivs om konflikten Israel / Palestina ALLTID måste innehålla uppgifter och information om  HÖGERREGERINGEN  Netanyahus bosättningspolitik för att kunna tas på allvar.

Som du själv kan konstatera så finns inte ett ljud om bosättningsproblematiken i Isaac Bachmans artikel  vilket medför att den artikeln  ytterligare  bara är en  oseriös partsinlaga från den mycket aggressiva judiska ULTRAHÖGERN.

Vill världen fred är det helt andra kristna och judisk-palestinska röster som måste lyftas fram i den allmänna debatten för att balansera  de högljudda kristna och judiska högerfalangerna.

// Irène

PS Jag har tidigare deltagit i debatten i Kyrkans Tidning om  Ulf Ekman och hans Operation Jabotinsky.

Min artikel i KT bemöttes då i en kommentar av  Livets Ords pressansvarige Magnus Dahlberg  som att vara

”snurrig, ogenomtänkt, osammanhängande, utan verklighetsförankring.”

http://www.katolskvision.se/blog/?p=3378

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 svar på Olika syn på Israels ambassdörs artikel i Dagen

 1. Bengt Malmgren skriver:

  Jag hämtar inte argument från någon ultrahöger, har över huvud taget inte sagt att jag stödjer Israels politik som den ser ut idag och Ulf Ekman kan man knappast kalla ultrahöger.

 2. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Jag upprepar

  Vilka länkar vi bloggare hänvisar till dvs med vilket material vi underbygger våra argument säger en hel del om hur vi tänker.

  Exempel

  Du refererar till Dagenartikeln av Isaac Bachman men inte till nedanstående Dagenartikel från 4 dec

  ”Protester efter Israels nya bosättningsplaner”

  http://www.dagen.se/nyheter/protester-efter-israels-nya-bosattningsplaner/

  Varför inte ?

  // Irène

  PS Länk till Isaac Bachmans artikel nedan

  http://www.dagen.se/opinion/debatt/stoppa-demoniseringen-av-judar/

 3. Krister Janzon skriver:

  Irène och/eller Bengt,

  Kan ni upplysa vanlige läsaren var utgångsmaterialet för Irènes inlägg finns?

  Krister

 4. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Som katolik måste jag också få säga att jag INTE heller delar din syn på Pius XII och hans roll under andra världskriget som du ger uttryck för i din nedanstående blogg.

  http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/pages/katolska-kyrkan-och-israel.aspx

  Även på den punkten förlitar du och jag oss på OLIKA referenser om hur olika historiker tolkat dokument från andra världskriget.

  Säger detta för att visa att katoliker och andra kristna har olika inomkristna åsikter precis som judar har olika inomjudiska åsikter precis som muslimer har olika inommuslimska åsikter i tolkningen av det som skett i vår gemensamma historia och vilket får till följd att det också råder olika INOMRELIGIÖSA uppfattningar om hur vi ska tolka det skeende som just nu pågår mitt framför ögonen på oss alla.

  // Irène

 5. Bengt Malmgren skriver:

  Här finns utgångsmaterialet:
  http://bengtmalmgren.wordpress.com/2012/12/19/israels-ambassador-stoppa-demonisering-av-judar/

  Irène! Det är en slags guild by association-resonemang du för. Men jag tycker det är fel att alltid se till person före saklig argumentation. Även min meningsmotståndare kan ha vettiga saker att säga.

  Jag tycker det är helt absurt med detta lägertänkande där man antingen är i ena eller andra lägret, och det finns ett stort dike mellan de olika lägren som man inte kan hoppa över (om man inte har mod som en Ronja Rövardotter förståss).

  Jag vägrar detta och diskuterar sakargument istället. Varför problematiserar du förresten aldrig att Hamas vill utplåna Israel eller att alla kringliggande stater inte lägger två strån i kors för att försöka repatriera några palestinier från flyktinglägren?

 6. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Nu var det först jag som ställde en fråga till dig om varför du inte ger en referens till Dagenartikeln 4 dec om HÖGERREGERINGEN Netanyahus bosättningspolitik ????

  http://www.dagen.se/nyheter/protester-efter-israels-nya-bosattningsplaner

  samtidigt som du ger spridning åt samma HÖGERREGERINGS utsände ambassadör Isaac Bachmans artikel i Dagen

  http://www.dagen.se/opinion/debatt/stoppa-demoniseringen-av-judar/

  Jag vill göra gällande att Isaac Bachman främst representerar den högerextremistiska regeringen Netanyahu och dess tillhörande bosättningspolitik.

  Och jag delar den JUDISKE fredsaktivisten Uri Avnerys uppfattning att det ” inte är regeringen som styr bosättarna utan det är bosättarna som styr regeringen” och alltså i förlängningen också dess ambassadörer.

  // Irène

 7. Nina Bengtsson skriver:

  Antisemitismen breder ut sig därför att mångkulturen breder ut sig. För övrigt mot svenskarnas vilja. Mångkultur ger mångrasism. Sådan är verkligheten. Fler muslimer ger mer antisemitism. Fler judar ger mer ensidigt stöd för apartheidstaten Israel. Per automatik. Det är lika förutsebart som ofrånkomligt. Och svenskarna gagnas inte av någotdera. Tvärtom.

  Människor är inte utbytbara. Etniska och kulturella faktorer är inte detaljer. För varje dag leder mångkulturen Sverige närnare inbördeskrigets Libanon 1982 eller Balkan 1992 (eller för den delen 1912). Som studien E Pluribus Unum visat leder mångkultur till etnisk-kulturella spänningar och konflikter. Inte sällan till regelrätta blodbad. Sådan är människonaturen.

  Hittills har ingenting empiriskt gett mångkulturivrarna rätt. Tvärtom inträffar allt det som kritikerna hade förutsett. Men er påverkar det inte. Därför att ni är benhårda ideologer som inte bryr sig om sina medmänniskors lidanden. Sverige var ett lugnt land. I dag försöker 100-tals utomeuropeiska invandrarundgomar misshandla eller t o m slå ihjäl någon som sökt skydd på en skola. Mitt på ljusa dagen. Det gör väldigt ont att se vad Sverige förvandlats till.

  ”Dieu se rit des hommes qui déplorent les effets dont ils chérissent les causes.” – Bossuet

 8. Irène Nordgren skriver:

  Nina Bengtsson

  ”mångkulturen breder ut sig. För övrigt mot svenskarnas vilja.”

  Jag hade ingen aning om att svenskarna som nation hade fått ett språkrör vid namn Nina Bengtsson.

  När , var, hur utnämndes du ?

  O.S.A.

  // Irène

 9. Nina Bengtsson skriver:

  Du byter ämne, Irene. Inget folk har nånsin valt sitt eget undanträngande. Därför är åsiktsförtrycket så hårt i denna fråga i dagens Europa. Om du är det minsta sanningsenlig, vet du detta redan.

 10. Irène Nordgren skriver:

  Nina Bengtsson

  ”Därför är åsiktsförtrycket så hårt i denna fråga i dagens Europa.”

  Förstår jag dig rätt att ”åsiktsförtryck i denna fråga” är liktydigt med att inte få stå OEMOTSAGD ?

  Och känner man sig ”åsiktsförtryckt” så kan det ta sig uttryck i att man måste hävda sig med järnrör ?

  // Irène

 11. Nina Bengtsson skriver:

  Nej, jag åsyftar det medieförtryck som råder. I åskådarsamhället är det liktydigt med forna tiders våldunderstödda förtryck. Och det borde du veta, intelligent och bildad som du är.

  Men du bytte som sagt ämne. Vad sägs om att gå tillbaka till det väsentliga. Mångkultur föder mångrasism.

 12. Anneli Magnusson skriver:

  Nina Bengtsson,
  Sverige har alltid varit mångkulturellt, tänk på vallonerna på 1600-talet t.ex. De bristande historiekunskaperna hos många svenskar skapar en hel del onödiga villfarelser, som just att Sverige skulle ha haft en etniskt homogen befolkning förr. Sedan har det förstås fungerat olika bra under olika tider. När det t.ex. gäller vallonerna så assimilerades de som bodde på små bruk snabbare än de stora grupper som kom till de större.
  Anneli

 13. Irène Nordgren skriver:

  Nina Bengtsson

  Kasta inte bort dina pärlor på mig.

  Jag tar gärna rollen av ett svin för att slippa dom !

  // Irène

 14. Rolf Ericson skriver:

  Tack för de tankar du ger uttryck för i detta inlägg. Jag har skrivit ett inlägg på min blogg Ökenkällan och vill gärna länka till den om jag får möjlighet. Här är adressen
  http://rolferic.blogspot.se/2012/12/demonisering-av-judar.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *