”Bara påven kan döma en kardinal – såvida det inte finns goda skäl att låta någon annan göra det.”

John L Allen  spekulerar  i NCR vad det beror på att  Vatikanen  legat så lågt i kontroversen i  Los Angeles  mellan kardinal Mahony och ärkebiskop Gomez  utifrån det som Allen benämner ”Sodanoregeln.”

2010 anklagade kardinal Schönborn  kardinal Sodano för att ha hindrat  utredningen  kring  sexskandalen kring kardinal Gröer .

Den gången  slutade kardinalskonflikten  med att Vatikanen  meddelade  att  när det gäller att rikta anklagelser mot  en kardinal inom kyrkan  så är detta  enbart påvens behörighet.

John L Allen  skriver att detta går under benämningen ”Sodanoregeln” dvs  ”att när  det gäller kardinaler   så håll tassarna borta och låt bossen sköta det hela. ”

Utifrån detta  undrar  Allen  varför  inte Sodanoregeln tillämpats i fallet Gomez ?

Så räknar   Allen upp  6 olika faktorer som  skiljer  kardinalskonflikten  2010 från kardinalskonflikten 2012.

Därefter  föreslår  Allen att Sodanoregeln  behöver kompletteras med en asterisk  :  ”Bara påven kan döma en kardinal – såvida det inte finns goda skäl att låta någon annan göra det.”

http://ncronline.org/blogs/all-things-catholic/gomez-mahony-and-sodano-rule

// Irène

PS  Exakt –  påven är fena på att ta till sina kanoniska  rättigheter   när det  gynnar  hans  intressesfär,  men han kan lika gärna avstå från sina rättigheter om det är MER gynnsamt för hans intressesfär.

Och eftersom det var och fortfarande är MER gynnsamt för påvens intressesfär att inte någon  petar på Sodano så hänvisar  påven gärna  så fort det behövs i fallet Sodano till sin ensamrätt att peta  kardinaler ……

http://www.katolskvision.se/blog/?p=8486

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *