”Internet är Guds gåva till katolska kyrkan”

I dagens SvD står att läsa att  ”Internet är Guds gåva till katolska kyrkan”. 

Ja inte riktigt förstås.  Men det kunde faktiskt ha stått så tänkte jag när jag läste dagens understreckare med rubrik

”Internet är Guds gåva till Kina”

som ett citat från  kinesiske  dissidenten  Liu Xiaobo, årets fredspristagare.

Nedan saxat från dagens understreckare.

”Liu Xiaobo (läs We are church ) själv är alltså en övertygad internetentusiast. Optimistiskt har han (läs We are church) jämfört Kina ( Vatikanen) före och efter internet. På 90- talet kunde en enskild förföljelse följas av publiceringen av ett öppet brev i medierna med ett fåtal undertecknare medan det i internetåldern rör sig om tusentals personer. Många av dessa tillhör den växande kinesiska medelklassen ( We are church rörelserna)  som önskar se mer av politiska (läs inomkyrkliga) fri- och rättigheter materialiserade. Och just dessa unga intellektuella som kallar sig för medborgarjournalister (We are church rörelser)  blir allt viktigare för opinionsbildningen i Kina (inom katolska kyrkan). ”

”Därför är  de kinesiska ledarna  ( Vatikanen) så oroliga för internets liberaliserande kraft och demokratiska potential. En växande, uppkopplad medelklass ( We are church rörelse )  i Kina  ( inom katolska kyrkan) ställer krav på större yttrandefrihet. ”

”Vilka problem och vilka politiska risker är det då som måste hållas i schack för att de inte ska bli övermäktiga? Enpartistaten är medveten om att ”opinionsförgiftande” information från utländska människorättsorganisationer och nyhetsförmedlare kan finna nya vägar att nå vanliga kineser ( katoliker).  Internetutvecklingen har lett till uppkomsten av en arena, där oliktänkande bildar intressegemenskaper som skiljer sig från den auktoritära regimens (läs Vatikanens) dröm om ett lättkontrollerat, stabilt och tacksamt civilt samhälle ( katolsk kyrka) . Den allt större användningen av ny kommunikationsteknologi bland gräsrotsrörelser, till exempel lokala miljökämpar, religiösa och migrantarbetare (( We are church rörelser) har genererat en livaktig social mediesfär och en arena för bloggande medborgarjournalister ( We are church rörelser). ”

På sin blogg skrev Liu Xiaobo (läs We are church) 2006 profetiskt: ”Internet är Guds gåva till Kina ( katolska kyrkan).  Det är det bästa verktyget för det kinesiska folket  (läs Gudsfolket) i dess projekt att avskaffa slaveriet och uppnå frihet”. Liu  Xiaobo (läs We are church) brännmärks av det kinesiska kommunistpartiet  ( VATIKANEN) som en falsk profet och kriminell landsförrädare – just därför att de befarar att profetian är sann. ”

På längre sikt tvingas därför sannolikt makthavarna (läs Vatikanen) att tolerera en utökad yttrandefrihet som avspeglar ett modernare samhälle. ”

http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/internet-ar-guds-gava-till-kina_5683353.svd

// Irène

 PS Likheterna  är slående.  All maktutövning som bygger på envälde är beroende av  kontroll och följaktligen har Kina och Vatikanen råkat  ut för ett gemensamt problem i internettider.

Påvedömet fick en försmak av kontrollförlust i samband med boktryckarkonsten.  Därefter har kontrollförlusten accelererat  genom radio och TV.

Internet är Guds gåva  till ALLA  folk på hela jordklotet.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på ”Internet är Guds gåva till katolska kyrkan”

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Irène,
    Det är strålande!
    /Anneli

  2. Irene Nordgren skriver:

    Från Eva Winiarski – Katolsk Visions USA korre – i Washington, som skrivit om ”maktens motstånd mot ny mediateknik från Sokrates till Internet ” kommer här några rader från hennes förord – med 2 viktiga länkar till SvD.

    ”Det är intressant att konstatera att den katolska kyrkans maktmän idag känner sig hotade av vår tids Internet på samma sätt som de gjorde av det tryckta ordet. Påven tilltror inte sin flock utan varnar världens katoliker för nätet.[1] Benediktus XVl har anledning att känna sig oroad av ett nät han inte verkar förstå sig på. Den som underlåtit att ta till sig kunskap om nätet kan få betala ett högt pris. Det erfor påven i samband med att han hävde bannlysningen av den förintelseförnekande SSPX-biskopen Richard Williamsson. Några snabba sökningar på nätet innan bannbullan hävdes hade avslöjat Williamssons historierevisionism och även annonserat hans framträdande i Sveriges television. Hade påven haft en enda Internet-kunnig medarbetare hade han vetat vad som varit på gång, och avstått eller valt ett annat tillfälle för erkännandet av SSPX och den famösa biskopen. [2]

    [1] http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/benedictus-varnar-for-virtuell-varld_5472447.svd

    [2] http://www.svd.se/nyheter/utrikes/paven-medger-misstag_2583397.svd

    Eva Winiarski

  3. Samuel Johansson skriver:

    I.

    Genialisk parallelläsning!

    Tack vare ”internets liberaliserande kraft och demokratiska potential” utgör alla fria radikaler, på KV och annorstädes, subversiva maktfaktorer som diktaturen inte kan värja sig emot.

    Och när tidningstryckarkonstens debattredaktioner går samman med nätets gränslöst globala räckvidd kan effekten bli förödande för dem som tror sig inneha problemformuleringsprivilegiet.

    Se min senaste debattartikel i Dagen: Läs och följ hela Bibeln – men inte bokstavistiskt! Där jag går till frontalangrepp mot en viss sorts fundamentalism; mot dem som läser de bildspråkligt framställda symbolhändelserna i Genesis som om det vore dagens tidningssvenska.

    http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=234936

    S.

  4. Irene Nordgren skriver:

    Grattis till Dagen artikeln Samuel.

    Jättebra.

    Du skriver

    ”Kom ihåg Paulus ord om bokstaven som dödar, medan Anden ger liv. ”

    Just så. Som den nitiske bokstavstroende juden Saulus begrep han nada. Men som den jude-kristne Paulus begrep han varför han inte tidigare begripit.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *