https://youtu.be/fuTNKFIBM_M

Katolisch.de 1 sept 2022

”I Schweiz har en kvinna koncelebrerat i en mässa och uttalat de eukaristiska instiftelseorden. Det är ett ”allvarligt missbruk” och kritiseras av liturgikern från Wien Hans-Jürgen Feulner som nu kräver att stiftsbiskopen Joseph Bonnemain ingriper.”

Församlingsledaren Monika Schmid (65) har i samband med sin avgång 28 aug i församlingen Sankt Martin in Illnau-Effretikon i Schweiz – tillsammans med 2 präster, en diakon och ytterligare en kvinna – uttalat instiftelseorden under förvandlingen.

”Det stämmer och är viktigt – enligt Feulner -att vissa troende lekmän kan överta vissa uppgifter när eucharistin firas – det sägs också i den Romerska Mässboken. Detta betyder dock inte att tillsammans – eller ensam – få uttala de väsentliga delarna i de eukaristiska förvandlingsorden.” ” Enligt kyrkorätten är dessa förbehållna prästen. Feulner har stora betänkligheter vad giltigheten av denna förvandling beträffar.”

https://www.katholisch.de/artikel/40803-frau-spricht-hochgebet-liturgiker-schwerer-missbrauch

// Irène

PS Katolisch.de (29 juni 2022) påminner om att bara döpta människor med en XY kromosom kan vigas till präster enligt katolsk kanon 1024. https://www.katholisch.de/artikel/39826-vom-donauschiff-hinter-den-altar-die-welt-der-priesterinnen